Τοπικές Ειδήσεις

«Γυμνά» από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας στα νησιά ενόψει καλοκαιριού – Πώς οι εκλογές καθυστέρησαν τις προσλήψεις

Χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία σε υγειονομικό επίπεδο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στα ελληνικά νησιά καθώς οι εκλογές αλλά και η παρατεταμένη διπλή προεκλογική περίοδος έχει καθυστερήσει σημαντικά την οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας ώστε να υποδεχθούν τους χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Κέντρα Υγείας που υποδέχονται κάθε χρόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά μέσα στην τουριστική περίοδο, είναι «γυμνά» από προσωπικό, καθώς απουσιάζουν τουλάχιστον οι μισοί υγειονομικοί που απαιτούνται.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το περιστατικό στη Σέριφο όπου ο γιατρός της Μονάδας Υγείας απείλησε να παραιτηθεί εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο νησί, κίνηση που απεφεύχθη την τελευταία στιγμή επειδή υπήρξε δέσμευση του υπουργείου Υγείας ότι θα διοριστεί για λίγους μήνες ένας Γενικός Γιατρός ενώ θα μετακινηθεί και ένας Παιδίατρος.

Δραματική έλλειψη σε όλα σχεδόν τα νησιά
Η εικόνα της δραματικής έλλειψης προσωπικού υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νησιά στα Κέντρα Υγείας ή τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα καταγγέλλει ότι τα νησιά παρότι διπλασιάζεται ο πληθυσμός τους το καλοκαίρι, είναι «γυμνά» από υγειονομικό προσωπικό.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος «μπορεί να βρισκόμαστε σε νέα προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί όμως να μένουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα, τώρα το καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός τους. Δεν δικαιολογείται η γύμνια των νησιών σε γιατρούς. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών».

Πάντως η πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη περίπου 860 γιατρών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά, βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό επίπεδο καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και ξεκίνησαν αρκετά αργά, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Οι λιγοστές αποδοχές
Το υγειονομικό προσωπικό όμως φαίνεται ότι αποφεύγει να εργασθεί στα νησιά εξαιτίας των ελάχιστων αποδοχών και των αυξημένων εξόδων.

 

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ: «Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται. Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό το μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί».

 

Και το ζήτημα είναι πως το μπόνους που δίνεται από το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας των γιατρών και των νοσηλευτών.

 

Να υπενθυμιστεί ότι με απόφασή του το υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ θα αποζημιώνονται με 1.800 ευρώ για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.

Πηγή.ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου