Τοπικές Ειδήσεις

Η αναβάθμιση της Εκθεσης Κρεμαστής στόχος της δημοτικής αρχής Ρόδου

Στις σημαντικές εκθέσεις που είναι αφιερωμένες στη μνήμη του εμβληματικού φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δημοσιογράφου, Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 10/4/2021 έπειτα από ολιγοήμερη μάχη με τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Εκκλησιαστικών Θεμάτων, Σχέσεων με την Εκκλησία και Θρησκευμάτων κ. Θανάσης Στάμος.
Ο ίδιος μίλησε με θερμά λόγια για τον Νίκο Μαγγίνα, που ήταν επί σειράν ετών ο προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και απαθανάτισε με το φακό του όλα τα μεγάλα γεγονότα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για πάνω από τρεις δεκαετίες, συνδέοντας το όνομά του όσο λίγοι με το Φανάρι.
Την διοργάνωση αναλαμβάνουν η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, ο Δήμος Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, ενώ τα εγκαίνια των δύο παράλληλων και αλληλένδετων εκθέσεων φωτογραφίας, θα γίνουν με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος η οποία φέτος, 5 Ιουνίου 2023, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Η θρησκεία και το περιβάλλον αποτελούν τις δύο θεματικές των φωτογραφικών εκθέσεων, οι οποίες ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουν το κοινό της Ρόδου από τις 5 Ιουνίου έως και τις 26 Αυγούστου του 2023 στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, μετά από πρωτοβουλία και με την επιμέλεια του γνωστού Ροδίτη φωτογράφου και εκδότη Νίκου Κασέρη» -ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
Ερωτηθείς σχετικά με την φετινή διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης, με την ιδιότητά του ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων, υπογράμμισε πως αυτή την χρονιά θα την αναλάβει ο ΠΡΟΤΟΥΡ και όχι κάποιο σωματείο: «Ήταν επιθυμία του δημάρχου, να αναβαθμιστεί το προϊόν και η Έκθεση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να αναθέσουμε την διοργάνωση στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε όλες τις προεργασίες και στόχος μας είναι να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι στο παρελθόν. Δεν θέλουμε να έχει φθίνουσα πορεία. Η Έκθεση είναι συνδεδεμένη με την Κρεμαστή, με την ιστορία της και βέβαια, με τον Δεκαπενταύγουστο. Η δημοτική αρχή, θέλει η Έκθεση της Κρεμαστής να αναβαθμιστεί, να βελτιωθεί και να γίνει ένα σημείο προσέλκυσης ενδιαφέροντος και τουριστών. Πρόσφατα είχαμε συνάντηση με τους επαγγελματίες βιοτέχνες στην Αθήνα οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για να συμμετέχουν. Το πρόβλημα είναι η εύρεση καταλύματος τον Αύγουστο. Από εκεί και πέρα, θα προχωρήσουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας». Είπε ακόμη, ότι την Έκθεση θα πλαισιώσουν πολλές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις απαλλοτριώσεις των σπιτιών στο γνωστό στενό μετά την γέφυρα της Κρεμαστής δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, δήλωσε πως όλα βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο και είναι πλέον θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες –αλλά μετά την καλοκαιρινή σεζόν, καθώς έχουν συμφωνήσει άπαντες οι ιδιοκτήτες, με την δημοτική αρχή.
«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας. Εξάλλου υπάρχει συναίνεση και συμφωνία από όλους τους ιδιοκτήτες, χωρίς ενστάσεις κ.λπ. οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα μέσα στο 2023. Γνωρίζουμε όλοι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός πως μπήκαμε στην τελική ευθεία. Αυτή τη στιγμή, στην Κρεμαστή έχουν υπογράψει 27 άτομα επί συνόλου 28, οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου ενώ είναι και πολλοί από τους ιδιοκτήτες που ζητούν από εμάς, να μην χρονοτριβήσουμε άλλο. Όλα αυτά έχουν γίνει γραπτώς, με υπεύθυνες δηλώσεις ενώ έχουμε καταλήξει στο ποσό της αποζημίωσης που θα λάβει ο καθένας. Οι πρώτες καταθέσεις θα γίνουν σύντομα για να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. Οι όροι και οι τιμές είναι σαφώς, πολύ καλύτεροι σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις και με τις αντικειμενικές αξίες».

Σημειώνεται πως πρόκειται για 22 ιδιοκτησίες σε μήκος οδού 180 μέτρων, ενώ τα χρήματα θα προέλθουν από ίδιους πόρους του δήμου που είναι δεσμευμένα και ανέρχονται σε 400.000 ευρώ, περίπου (με τιμή 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κάτι παραπάνω για δύο περιπτώσεις).

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου