Τοπικές Ειδήσεις

ICASSP 2023: Χιλιάδες Guru της τεχνολογίας συναντώνται στη Ρόδο – Πρόγραμμα

Η Ρόδος ανταποκρίνεται σε υψηλού βεληνεκούς προκλήσεις και ανταγωνίζεται υπερήφανα και με αξιοπρέπεια πανίσχυρες χώρες στην προσέλκυση συνεδριακών διοργανώσεων. Στις 5-9 Ιουνίου, το νησί φιλοξενεί το εγκυρότερο και μεγαλύτερο παγκόσμιο Συνέδριο Ψηφιακής Τεχνολογίας, το ΙΕΕΕ International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing (ICASSP 2023), με συμμετοχή 4.000 ακαδημαϊκών και στελεχών διεθνών τεχνολογικών κολοσσών. Το συνέδριο αφορά στην επιστήμη και τεχνολογία που διαμορφώνουν, υποστηρίζουν, και συνεχώς
εξελίσσουν τον ακατάπαυστα διογκούμενο ψηφιακό μας κόσμο.
Έχει προϋπολογισμό που ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή των συνέδρων, αποδεικνύοντας το μέγεθος του τιτάνιου αυτού εγχειρήματος. Η διοργάνωση έχει ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που είναι επικεφαλής της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής, από το ΙΕΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο κόσμο, με πάνω από 500.000 μέλη, και το οποίο διοργανώνει περίπου 1,500 συνέδρια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Η επιτυχής διεκδίκηση του συνεδρίου ξεκίνησε το 2018 από ομάδα Ελλήνων ακαδημαϊκών και μηχανικών της βιομηχανίας από Ελλάδα και εξωτερικό. Ήρθε σαν αποτέλεσμα του επιστημονικού κύρους των διεκδικητών, και της συνεργασίας, έξυπνου lobbying, αμέριστης συμπαράστασης φορέων, υπουργείων και επιστημονικών οργανισμών, αλλά και της εγγύησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία χειρίστηκαν το θέμα ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, ενίσχυσαν την υποψηφιότητα του φακέλου, προσθέτοντας σε αυτόν
ουσιαστικά πλεονεκτήματα για την τελική, επιτυχή επιλογή, που επέτρεψαν στην Ρόδο, με τα μεγάλα συνεδριακά της κέντρα να υπερτερήσει ανταγωνιστικών προορισμών, όπως το Λος Άντζελες, η Ινδία κ.α. Η διορατικότητά τους και η επιθετική πολιτική διεκδίκησης αυτού του διεθνούς συνεδρίου, επιτρέπουν στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα να θεωρούνται ο καλύτερος συνεδριακός προορισμός τηςχώρας μας και την Νότιας Μεσογείου.
Από την επιστημονική συνάντηση δεν θα λείψουν οι πολυεπίπεδες πολιτιστικές εκδηλώσεις:
 Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν με τους Ροδίτες, μουσική συναυλία που διοργανώνουν οι Δήμος Ρόδου και ΔΟΠΑΡ, αφιερωμένη στους Μίκη Θεοδωράκη και Μάριο Τόκα με την Γλυκερία, Άγγελο Θεοδωράκη, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Κώστα Τριανταφυλλίδη και τη λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.
 Εκατοντάδες συνέδρων έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σε μίνι Μαραθώνιο, μια δράση που αναδεικνύει το αθλητικό πνεύμα της Ελλάδας και της Ρόδου από την αρχαιότητα. Την Κυριακή 4 Ιουνίου, στις 18.00, θα ξεκινήσουν από το Μανδράκι και θα κατευθυνθούν στη Μεσαιωνική Τάφρο.
 Θα συμμετάσχουν σε παραδοσιακό πανηγύρι, ως βάση του τοπικού, κοινωνικού πολιτισμού, και θα έχουν την εμπειρία της ελκυστικής, ντόπιας γαστρονομίας, πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την Τρίτη 6 Ιουνίου, στις 19.00, με παραδοσιακούς χορούς και ντόπια προϊόντα, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.
 Τέλος, το επίσημο δείπνο, προς τιμήν των προσκεκλημένων του Συνεδρίου, που θα λάβει χώρα στην κεντρική αίθουσα, στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης, θα ολοκληρώσει την εικόνα των Συνέδρων, για τις τεράστιες δυνατότητες που η Ρόδος διαθέτει και μπορεί να προσφέρει, σε μια διοργάνωση τεράστιου βεληνεκούς, όπως αυτή, του ICASSP.
Αυτές και άλλες, παρεμφερείς, εκδηλώσεις, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του τουρισμού στο νησί και την τοπική οικονομία και θα ενισχύσουν τις θετικές εντυπώσεις στους υψηλού επιπέδου επισκέπτες, ώστε να επισκεφθούν και πάλι το νησί και την Περιφέρεια στο εγγύς μέλλον.
Οι διεθνείς εταιρείες, όπως Google, Amazon, Sony, Huawei, Meta, Apple και πολλοί άλλοι, που συμμετέχουν ως χορηγοί του συνεδρίου, προσθέτουν επίσης μία θετική προοπτική στην τουριστική ανέλιξη του νησιού, ως δυνητικοί οργανωτές δικών τους συνεδρίων στη Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου