Τοπικές Ειδήσεις

Κλιμακώνεται η επιβολή κυρώσεων από την διοίκηση σε καταστήματα που λειτουργούν αυθαίρετα

Κλιμακώνεται η επιβολή κυρώσεων από την διοίκηση σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν αυθαίρετα κυρίως με καταλήψεις κοινοχρήστου χώρου επί του αιγιαλού.
Μετά τις καθημερινές σχεδόν συλλήψεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. εκπροσώπων καταστημάτων, χθες κινήθηκε η διαδικασία σφράγισης του συνόλου των αυθαίρετων καταστημάτων επί του αιγιαλού στην Ακτή Μιαούλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τον Δήμο Ρόδου και σε εκτέλεση αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κοινοποιήθηκαν στους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο παραλιακό μέτωπο αποφάσεις για την σφράγισή τους.
Πρόκειται για διοικητικές πράξεις που δύνανται να προσβληθούν με αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων. Πιθανολογείται όμως ότι δύσκολα θα ευδοκιμήσουν.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αναμένεται να συνεδριάσει στο επόμενο 15νθήμερο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα περιλαμβάνονται δεκάδες που αφορούν σε σφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Επιπλέον από προχθές έχει κινηθεί η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης καταστημάτων που λειτουργούν αυθαιρέτως επί του αιγιαλού με μέριμνα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΕΛ.ΑΣ.
Σημειώνεται ότι οι αιρετοί του Δήμου Ρόδου που βρίσκονται υπόλογοι για την μη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων στα αυθαίρετα καταστήματα υποστηρίζουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεούνται να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε η εισαγωγή των προς συζήτηση θεμάτων, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να συνοδεύεται από τα έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης καθώς και από πλήρη εισήγηση της Υπηρεσίας ή της Νομικής Υπηρεσίας σε περίπτωση που αυτό κριθεί ότι απαιτείται, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.
Επισημαίνουν ότι για να επιληφθεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενός θέματος πρέπει να εισαχθεί αυτό ενώπιόν της με εισήγηση από την κατ’ αντικείμενο αρμόδια υπηρεσία.
Είχαν τονίσει επί παραδείγματι για τα καταστήματα στην Ακτή Μιαούλη πως από τον έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι ουδέποτε εισήχθη στην Επιτροπή οποιαδήποτε εισήγηση προκειμένου να τεθεί ως θέμα προς συζήτηση, ούτε προσκομίσθηκε ενώπιον των μελών της οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με αυθαίρετες καταλήψεις ή πολεοδομικές αυθαιρεσίες που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο παραλιακό μέτωπο.
Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής σε αιγιαλό και διοικητικής αποβολής, που συνέταξε η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, δεν κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εκθέσεις αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού προστίμου που συνέταξε η Υπηρεσία Δόμησης.
Από έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, όπως είπαν, προκύπτει ότι ουδεμία παράβαση διαπιστώθηκε.
Νέες συλλήψεις
Στο μεταξύ η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε προχθές στην σύλληψη ακόμη 4 ατόμων για αυθαίρετες κατασκευές και κατάληψη αιγιαλού στη Ρόδο Την 7η Ιουνίου 2023 συνελήφθησαν στη Ρόδο, από αστυνομικούς των Αστυνομικών Τμημάτων Ρόδου και Αρχαγγέλου τρεις ημεδαποί ηλικίας 43, 56 και 57 ετών γιατί λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία κατελάμβαναν παράνομα τμήμα ζώνης αιγιαλού-παραλίας με εγκατάσταση αυθαίρετων κατασκευών και ομπρελοκαθισμάτων, κατά περίπτωση κι ένας 35χρονος ημεδαπός γιατί προέβαινε σε παράνομες οικοδομικές εργασίες κατασκευής περίφραξης οικοπέδου.
Προκαταρκτική εξέταση και στην  Περιφέρεια Νοτίου  Αιγαίου
Στο μεταξύ, μετά την παραγγελία αστυνομικού – επιτελούς της Οικονομικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας για την χορήγηση στοιχείων από τον Δήμο Ρόδου για την λειτουργία αυθαίρετων και επί του αιγιαλού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (beach bars) ανάλογη παραγγελία δόθηκε χθες με κατεπείγοντα χαρακτήρα και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποτελείται από δύο άλλες επιμέρους, που σχηματίστηκαν το έτος 2022 και επιτελής της Οικονομικής Αστυνομίας εντέλλεται τον Δήμο Ρόδου να του χορηγήσει άμεσα στοιχεία που σχετίζονται με την έρευνα που διενεργεί.
Στο στόχαστρο της έρευνας έχει τεθεί, όπως έγραψε η «δημοκρατική», συγκεκριμένο κατάστημα και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητείται να χορηγηθούν αντίγραφα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου επί του θέματος και μάλιστα από το έτος 2021 αλλά και αντίγραφα της αλληλογραφίας που έγινε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την παροχή βοήθειας για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και φύλαξη κατασχεθέντων καθώς και επί αιτήματος του ΑΤ Νότιας Ρόδου για τον ορισμό της περιφερειακής αρχής ως μεσεγγυούχου.
Eμπλοκή με τις αρμοδιότητες
Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών Mitos.gov που ρυθμίζει τα θέματα οργάνωσής του, οι φορείς που εκδίδουν τη σχετική νομοθεσία ή τις κανονιστικές πράξεις που καθορίζουν τα βήματα και τους όρους διεκπεραίωσης των εν λόγω διοικητικών διαδικασιών είναι και οι φορείς που έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα επί των διαδικασιών που καταχωρίζονται.
Μεταξύ άλλων περιγράφονται λεπτομερώς οι διαδικασίες που ακολουθούνται αρμοδίως για τα αυθαίρετα και επιτρέπεται σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση να λειτουργήσει απρόσκοπτα χωρίς να περιμένει συνδρομή από οποιονδήποτε τρίτο φορέα.
Η διαδικασία στην Ρόδο δεν φαίνεται να ακολουθήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ζητούνται πλέον ευθύνες από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Αποκεντρωμένη ζητούσε εκτός από αόριστα προσωπικό και μηχανήματα, και… επιβλέποντες μηχανικούς!
Ζητούσε δηλαδή ο Δήμος να αναλάβει όλη την ευθύνη του δύσκολου έργου κατεδάφισης και την επίβλεψή της, ενώ η ίδια η Αποκεντρωμένη αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαθέτουν πολλούς μηχανικούς και μπορούσαν να επιβλέψουν κάθε εργασία.
Ουσιαστικά ζητήθηκε από το Δήμο να πάρει στους ώμους του όλη την υλοποίηση ενός Πρωτοκόλλου Κατεδάφισης που ανήκει εξαρχής στην ίδια την Αποκεντρωμένη η οποία από το 2020 έως και το 2023 είχε τρία χρόνια στη διάθεσή της να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία που καταγράφεται στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών. Ένα άλλο σημαντικό παράδοξο στην έρευνα που διενεργείται αποτελεί η σύγχυση της νομοθεσίας περί δημοτικών κοινοχρήστων χώρων του Ν. 1080/80 με τους αιγιαλούς και τις παραλίες.
Καλείται δηλαδή ο Δήμος να απαντήσει γιατί δεν επέβαλε πρόστιμο για την κατάληψη του αιγιαλού και δεν απομάκρυνε όλο τον εξοπλισμό τον οποίο «έπρεπε» να κατάσχει, να φυλάξει και να δημοπρατήσει εάν ο ιδιοκτήτης δεν ερχόταν να τον παραλάβει.
Η νομοθεσία για τους κοινόχρηστους χώρους δημοτικής δικαιοδοσίας του ν. 1080/80 άρθρο 3 αναφέρεται σε δημοτικά πεζοδρόμια, πλατείες, δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.
Δεν έχει εφαρμογή στους αιγιαλούς και στις παραλίες που είναι μεν κοινόχρηστα πράγματα κατά το Σύνταγμα αλλά ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται.
Ανήκουν μάλιστα στη δημόσια κτήση, ενώ προορίζονται για την άμεση ικανοποίηση δημόσιου σκοπού, συνιστάμενου στην κοινοχρησία τους.
Η δε προστασία τους και διαχείρισή τους διέπεται από το Ν. 2971/2001.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου