Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κω, στο νησί του Ιπποκράτη από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων, Τ.Α.Δ., σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κω, η Δεύτερη Διεπιστημονική Διημερίδα του δεύτερου κύκλου με θέμα: «O ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ: Θεματικός Τουρισμός, Κρίσεις, Προοπτικές».
Το Kipriotis Panorama Hotel φιλοξένησε τις εργασίες του συνεδρίου στις 30 και 31 Μαΐου. Η ΕΠΕ.Τ.Α.Δ., συνέχισε το διεπιστημονικό διάλογο γύρω από τον Τουρισμό με τη συμμετοχή καθηγητών –τριών, του Πανεπιστημίου, ερευνητών-τριών, υποψήφιων διδακτόρων και δημοσιογράφων με στόχο τη διασύνδεση και τη γεφύρωση της θεωρίας με την πράξη, όπως και την προώθηση των νέων τάσεων και προοπτικών του Τουρισμού σήμερα. Πέρσι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος με την διοργάνωση ΄12 Διεπιστημονικών Συνεδρίων στα Δωδεκάνησα και την έκδοση τριών συλλογικών τόμων για τον Τουρισμό (εκδ. Παπαζήση και εκδ. Λειμών).
Στην έναρξη της διημερίδας σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ευχόμενοι καλή επιτυχία στις εργασίες του διημέρου στους και στις συμμετέχοντες-ουσες και ομιλητές-τριες.
«Η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη ενός τόπου είναι καίρια και αναμφίβολα επιθυμητή. Η ανάπτυξη όμως αυτή οφείλει να σέβεται την παράδοση την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ανάγκες των κατοίκων. Μόνο σε αυτή την περίπτωση η αποτύπωση θα είναι θετική και θα αποβεί χρήσιμη και ωφέλιμη», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κω, κ.κ. Ναθαναήλ, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη των μνημείων.
Καλωσορίζοντας την πρόεδρο της ΕΠΕ.Τ.Α.Δ. κυρία Τέσσα Δουλκέρη στην Κω και τους συνέδρους, ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Νικηταράς, αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τουρισμός και η Κως ως προορισμός. Δήλωσε ότι το νησί της Κω διανύει μακρά πορεία τουριστικής ανάπτυξης. Σημείωσε ότι ο Δήμος της Κω απαντά σε αυτές τις προκλήσεις με σχέδιο, διαμορφώνοντας το τουριστικό μέλλον του προορισμού.
Ο καθηγητής, πρ. Υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας ανέφερε ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για την τουριστική βιομηχανία να εστιάσει στην αειφορία και στη βιωσιμότητα, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και διαφοροποίηση του τουριστικού μας τομέα στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των τουριστικών καταλυμάτων και στον ανθρώπινο
παράγοντα και ιδιαίτερα ανέλυσε την σημασία των καιρικών αλλαγών και τις επιπτώσεις στον Τουρισμό.
Από την πλευρά της η κυρία Δουλκέρη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πραγματοποίηση της επιστημονικής διημερίδας στην Κω, ευχαρίστησε την Ένωση Ξενοδόχων Κω για τη συνεργασία και το Ξενοδοχείο Κυπριώτης για την φιλοξενία και τόνισε ότι έπειτα από μία σειρά Συνεδρίων στα Δωδεκάνησα, ο διεπιστημονικός διάλογος πλέον συνεχίζεται, διευρύνεται και εμπλουτίζεται με σύγχρονη θεματολογία.
Στο χαιρετισμό της, η κυρία Σβύνου στάθηκε στην ανάγκη των συνεργασιών σημείωσε, ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να επιστρέψουν στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν σε άλλους κλάδους κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού. Η Κως, όπως είπε μπορεί να διατηρηθεί στην κορυφή της τουριστικής ζήτησης και να πετύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ της δημοτικής, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών-τριών εστίασαν μεταξύ άλλων στα σύγχρονα προβλήματα του υπερτουρισμού, στην προσβασιμότητα, στην τεχνική νοημοσύνη. Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΠΕ.Τ.Α.Δ κυρία Τέσσα Δουλκέρη και ο επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία και πολιτικός επιστήμονας κ. Γιώργος Παπούλιας μίλησαν για τον τουριστικό σχεδιασμό στην Ελλάδα, την τουριστική ανθεκτικότητα και για τις νέες μορφές θεματικού τουρισμού. Η τέως Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια κυρία Ισμήνη Κριάρη μίλησε για τον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ιατρικό Τουρισμό και πώς η Κως μπορεί εστιάσει σε αυτές τις μορφές τουρισμού. «Προϋποθέσεις μιας βιώσιμης τουριστικής στρατηγικής μπροστά στο τέλος της προβλεψιμότητας και την απειλή της απροσδιοριστίας», ήταν το θέμα της εισήγησης του ομότιμου καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α., πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ – HPSA), κ. Δημήτρη Χαραλάμπη. Η επίκουρη καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α., δημοσιογράφος κυρία Μαρίνα Ρήγου μίλησε για την «Τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα στον τουρισμό, ενώ ο δημοσιογράφος και υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρης Γκαρτζώνης ανέπτυξε εισήγηση αναφορικά με την ανάγκη της χάραξης μιας ενιαίας εθνικής/περιφερειακής στρατηγικής για τον τουρισμό. Ο δημοσιογράφος-πολιτικός αναλυτής, κ. Κωνσταντίνος Μαργαρίτης μίλησε για τη συμβολή της πολιτιστικής πρωτεύουσας στην ανάδειξη του τουρισμού και πρότεινε την Κω γι αυτό τον ρόλο. Ο αναπληρωτής καθηγητής , του University of the Arts London, κ. Θωμάς Γιάγκογλου μίλησε για τις «Αλλαγές ταυτότητας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ,ειδικότερα ανέπτυξε το πρόβλημα του υπερτουρισμού. Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και αντιπρόεδρος της Πανελήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου αναφέρθηκε στη διασύνδεση του ξενοδοχειακού κλάδου με τον πρωτογενή τομέα και η Γ.Γ. και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κυρία Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου μίλησε για την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα ως ευκαιρία ανάπτυξης.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Οι σύνεδροι αναφέρθηκαν στα τρέχοντα ζητήματα του νησιού, όπως το πολεοδομικό και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα νησιά.
Δείτε το σύνολο των χαιρετισμών και των εργασιών της διημερίδας στα δύο βίντεο που ακολουθούν, με την ευγενική κάλυψη της Δημοτικής Τηλεόρασης ΚΩ – Kos TV:
Α’ Ημέρα – Χαιρετισμοί και Εργασίες https://www.youtube.com/watch?v=mfC7FesD1Co&ab_channel=KOSTV
Β’ Ημέρα – Εργασίες και κλείσιμο https://www.youtube.com/watch?v=fSwrAcwSOHY&t=2125s&ab_channel=KOSTV