Τοπικές Ειδήσεις

Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

• Γ. Χατζημάρκος: Πρόκειται για μία πολιτική στιγμή-ορόσημο που σηματοδοτεί το κλείσιμο της ατζέντας της κακομοιριάς μίας μεταπολιτευτικής περιόδου δεκαετιών με τα ίδια θέματα
• Αντ. Καμπουράκης: Οι επιλογές μας απαντούν στο δόγμα η ισχύς εν τη ενώσει. Μαζί μπορούμε να πάμε πιο μακριά

Υπεγράφη χθες από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, η εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου. Η 13η Ιουνίου 2023 αποτελεί μία ημέρα σταθμό για την αναγέννηση ενός σημαντικού μνημείου του νησιού, μία υπέροχη, μία μεγάλη μέρα για τη Ρόδο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.
«Πρέπει να είμαστε αυτοί οι οποίοι μίλησαν για το Εθνικό Θέατρο λιγότερο από όλους. Μιλούσαν αυτοί που ήξεραν… Εμείς δεν ξέρουμε. Μιλούσαν αυτοί που το πονούσαν… Εμείς δεν το πονάμε. Μιλούσαν αυτοί οι οποίοι ήταν ευαίσθητοι και από την πολλή ευαισθησία το γκρέμιζαν κάθε χρόνο περισσότερο. Το δικό μας μήνυμα είναι απλό…, περισσότερη δουλειά και περισσότερα έργα από λόγια. Χορτάσαμε από λόγια. Χορτάσαμε από οράματα, όπως χορτάσαμε από εργοτάξια φαντάσματα και ερείπια σε όλο το νησί. Για εμένα προσωπικά η σημερινή μέρα είναι πολύ μεγάλη. Γιατί κλείνουμε με αυτή την υπογραφή σήμερα, μία μιζέρια μεταπολιτευτική, μία ατζέντα μιζέριας», είπε ο κ. Χατζημάρκος και συμπλήρωσε εμφατικά ότι: «Πρόκειται για μία πολιτική στιγμή-ορόσημο που σηματοδοτεί το κλείσιμο της ατζέντας της κακομοιριάς μίας μεταπολιτευτικής περιόδου δεκαετιών με τα ίδια θέματα χωρίς να σημειώνεται καμία πρόοδος στην επίλυσή τους. Τα πράγματα είναι απλά. Περισσότερα έργα από λόγια».


Ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη για την εμπιστοσύνη τους να αναλάβει η ΠΝΑι την υλοποίηση του έργου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ευχαρίστησε τέλος όλους όσοι συμμετείχαν στις επιμέρους διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου.
«Υπήρχε ένα αγκάθι στην καρδιά μας, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου… Αποφασίσαμε να δοθεί τέλος στην ψευδεπίγραφη ευαισθησία, στην εκμετάλλευση για πολιτικές σκοπιμότητες. Η συνταγή για το έργο αυτό και όλες τις άλλες πληγές που έχουν κλείσει, ήταν μία και μοναδική… δουλειά και μόνο δουλειά. Στην ατζέντα της κακομοιριάς αυτή ήταν η τελευταία γραμμή που έπρεπε να σβήσει», δήλωσε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι το ποσό των 17,2 εκατ. ευρώ περίπου που εξασφαλίσθηκε για τη χρηματοδότηση του έργου, προέρχεται από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Το Αύριο το δικό μας το έχουμε καλά σχεδιασμένο. Με δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν περιεχόμενο, ονοματεπώνυμο, χρονοδιαγράμματα και πάνω από όλα με μία αποφασισμένη ομάδα ανθρώπων που έχει τηρήσει το λόγο της σε όλα όσα έχει υποσχεθεί στους συμπολίτες μας», κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.
Την ικανοποίησή του για την πορεία της διαδικασίας της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου εξέφρασε ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης λέγοντας ότι:
«Είμαι εξαιρετικά συγκινημένος και χαρούμενος για τη σημερινή μέρα. Είναι μία μέρα που μας φέρνει πιο κοντά στην ώρα που θα ανοίξουν οι πύλες του Εθνικού μας Θεάτρου για να εισέλθουν οι συμπολίτες μας. Αδημονώ ο ανάδοχος να καταφέρει να παραδώσει το έργο το δυνατόν συντομότερα, να το χαρούμε, να το αξιοποιήσουμε ως ένα σπίτι πολιτισμού και δημιουργίας».
Ευχαρίστησε τα υπηρεσιακά στελέχη του δήμου και της Περιφέρειας, αλλά και του ΥΠΠΟ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Είπε ότι όλες οι υπηρεσίες διαθέτουν άξιους και ικανούς εργαζόμενους. Ωστόσο, έλειπε η ηγεσία ώστε να τους συντονίσει για την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων.
«Οι επιλογές μας απαντούν στο δόγμα.. η ισχύς εν τη ενώσει. Μαζί μπορούμε να πάμε πιο μακριά», είπε ο κ. Καμπουράκης και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό που πίστεψε στο έργο και αποφάσισε να κλείσει η πληγή αυτή, στην υπουργό Λίνα Μενδώνη, τόσο για το Εθνικό Θέατρο όσο και για τα υπόλοιπα έργα πολιτισμού που «τρέχουν» στη Ρόδο και που θα ολοκληρωθούν σύντομα.


Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη βαρύτητα της συνεργασίας του Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι: «Δεν εμπιστεύεται και δεν συνομιλεί ο δήμαρχος με την ΠΝΑι και τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, αλλά ο Δήμος της Ρόδου, η κοινωνία. Και η κοινωνία στερήθηκε για πολλά χρόνια το πνεύμα συνεργασίας. Είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να πράξουν όσα απαιτούνται για να ευδοκιμήσει η συνεργασία.
Ο δήμαρχος θα είναι φίλος, αδελφός και συμπαραστάτης. Ο Δήμος Ρόδου είναι υπέρ των συνεργασιών για το καλό του τόπου. Το είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις και θα το δούμε με αφορμή διάφορα άλλα έργα».
Ο κ. Καμπουράκης, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας (P&C Development SA) Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο δήλωσε ότι: «Να είναι όλοι υπερήφανοι, από τον επικεφαλής μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο. Δεν αναλαμβάνετε ένα έργο απλό. Δίνετε ξανά «αίμα» σε ένα τοπόσημο σπουδαίο. Αναλαμβάνετε την αναγέννηση ενός μνημείου που θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του για να εγκαινιάσει την πρώτη παράσταση σε περιβάλλον ελληνικής δημοκρατίας… Είμαι ευτυχής και δεν μπορώ να κρύψω τη συγκίνησή μου την οποία παρακαλώ τη βουλευτή μας Μίκα Ιατρίδη να μεταφέρει στο Κοινοβούλιο όπου -πρώτα ο Θεός μετά τις εκλογές- η δύναμη της Ρόδου θα είναι μεγαλύτερη. Κύριε περιφερειάρχα θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά τη συνεργασία μας, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε για τους πολλούς, για τους Ροδίτες και Ροδίτισσες, για το καλό των παιδιών μας».
Η βουλευτής της ΝΔ, Μίκα Ιατρίδη η οποία ήταν παρούσα στην υπογραφή της σύμβασης, έκανε λόγο για ένα μεγάλο εμβληματικό ιστορικό κτήριο το οποίο παραδίδεται ξανά στην τοπική κοινωνία. Όπως δήλωσε, δεν υπάρχει Ροδίτης/σα ή Δωδεκανήσιος που να μην αισθάνεται συγκινημένος. «Όπου υπάρχουν στόχοι και όραμα όλα είναι δυνατά…», τόνισε η κα Ιατρίδη και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου το οποίο επισκέφθηκε τον Νοέμβριο του 2021 με την υπουργό Λίνα Μενδώνη. «Η Κυβέρνηση μιλά με πράξεις Σε λίγο καιρό από τώρα οι επόμενες γενιές θα ζουν το Εθνικό θέατρο και όσα εμείς ζήσαμε παλαιότερα», συμπλήρωσε.
αντιδήμαρχος Μ. Πόλης και Μνημείων, Στέφανος Δράκος που ήταν επίσης παρών στην υπογραφή της σύμβασης, ευχαρίστησε το δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη ο οποίος, όπως είπε, είχε θέσει την αποκατάσταση του εθνικού θεάτρου ως βασική προτεραιότητα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη αυτή και έπειτα από τέσσερα χρόνια, έπειτα από αγώνα, αμφισβήτηση και κριτική…,αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τη σημερινή μέρα», είπε ο κ. Δράκος.


“Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο περνά από το χέρι μας. Είμαστε μία εταιρεία με ενεργή δράση στο νησί εδώ και πολλά χρόνια. Αγαπάμε τη Ρόδο και προσωπικά έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα μνημεία και στον πολιτισμό. Στα μέσα του 2025 ελπίζω να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε όλοι την πρώτη παράσταση στο Εθνικό Θέατρο”, δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.
Οι εργασίες αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο. Αφορούν στο κτήριο και όταν η εργολαβία φτάσει στα …μισά θα δημοπρατηθεί και ο εξοπλισμός του θεάτρου που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια. Η δημοπράτηση του εξοπλισμού, όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, θα γίνει σκοπίμως σε μεταγενέστερο χρόνο, ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί στο Εθνικό Θέατρο θα είναι ο πλέον σύγχρονος.
Ο κ Χατζημάρκος είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα …επενδυθεί με μια μεγάλη εκτύπωση, η οποία θα παρουσιάζει το έργο όπως θα είναι μετά την αποπεράτωσή του. Επίσης, θα υπάρξει και κυκλοφοριακή μελέτη στο κέντρο της πόλης για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες.
Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι η προμελέτη για το έργο της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, έχει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ο δήμαρχος δήλωσε ότι:
«Να είστε όλοι σίγουροι ότι το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων, θα είναι τουλάχιστον εφάμιλλο με την αρχιτεκτονική του θεάτρου όταν πρωτοδημιουργήθηκε. Το ΥΠΠΟ αυτό ακριβώς εγγυάται ότι δεν θα γίνει τίποτε που δεν θα είναι σωστό και δεν θα είναι ιστορικά πιστό. Όταν ανοίξει ξανά το εθνικό θέατρο θα μας κάνει υπερήφανους όλους μας. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη»
Το ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στους σημαντικούς σταθμούς μέχρι την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου που έχουν συνοπτικά ως εξής:
5 Νοεμβρίου 2021: Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρόδο με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και δέσμευση για τη συνεργασία με στόχο την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου
16 Νοεμβρίου 2021: Σύνταξη του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΥΠΠΟ Δήμου Ρόδου και ΠΝΑΙ
-14 Ιανουαρίου 2022: Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης εστάλη προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο
1η Απριλίου 2022: Δέσμευση ποσού για τη χρηματοδότηση του έργου από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Πολιτισμού
-28 Απριλίου 2022: Εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο την ΠΣ
-18 Μαΐου 2022 υπεγράφη στο γραφείο δημάρχου η ΠΣ με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη
-13 Ιουνίου 2023 Υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου