Ειδήσεις

Παραμονεύει ο εφιάλτης της λειψυδρίας

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς νερό στη μέση της πιο απαιτητικής καλοκαιρινής περιόδου αντιμετωπίζουν νησιά των μικρών Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ενώ οριακά είναι τα αποθέματα ακόμα και για την κοσμοπολίτικη Μύκονο…

Η εξαιρετικά ενισχυμένη τουριστική κίνηση, αλλά και η ολιγωρία για την ολοκλήρωση κάποιων έργων και τον καθαρισμό αρκετών αφαλατώσεων αφήνουν χωρίς νερό τόσο τους κατοίκους των νησιών όσο και τους τουρίστες. Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, το νερό παρέχεται με… δελτίο όπως στη Σχοινούσα.
Οι γνωστές γραφειοκρατικές δυσκολίες που αυτή τη φορά απειλούν να πλήξουν τον τουρισμό των νησιών θέτουν τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια, την Αμοργό, την Κίμωλο, την Πάτμο, τους Αρκιούς, τη Σύμη, τη Λέρο και το Καστελόριζο στο… κόκκινο της λειψυδρίας.
«Περιμένουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά η καθυστέρηση ήταν μεγάλη και δυστυχώς για εμάς τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Είμαστε στο ?πικ? της τουριστικής περιόδου και έχουμε μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη του νερού. Και κατά πως φαίνεται αυτό το πρόβλημα που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου θα κορυφωθεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Τα 650 κυβικά που έχουμε από το φράγμα για τη Σκάλα δεν αρκούν και το πρόβλημα γιγαντώνεται στη Χώρα και το Γροίκο. Εχει να έρθει καράβι με νερό 15 ημέρες. Για να λύσουμε το θέμα χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 2-3 υδροφόρες. Αν είχαμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε τις δύο αφαλατώσεις, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αλλά και σε αυτό το θέμα μας σταματάει η γραφειοκρατία», λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος.

Ο δήμαρχος Καστελόριζου Γ. Αχλαδιώτης
Η αργοπορημένη υπογραφή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι που κρατάει «δεμένα» και τα πλοία του κ. Ηλιακίδη, ο οποίος τροφοδοτεί με νερό τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου.
«Το Ρόδος, το Ολύμπικ και το Μαρία είναι έτοιμα να αποπλεύσουν, αλλά ακόμα και αν δοθεί η έγκριση χρειάζονται λίγες ημέρες για να φύγουν. Απαιτείται η εγγυητική επιστολή από την τράπεζα που θέλει λίγες ημέρες και μετά θα μπορούμε να εφοδιάσουμε τα νησιά με νερό. Αλλά αυτή η χρονοκαθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει και την τουριστική κίνηση των νησιών. Ηδη στη Σύμη το νερό έχει λιγοστέψει απελπιστικά, με αποτέλεσμα όσοι είναι εκεί να παίρνουν νερό δύο φορές την εβδομάδα», τονίζει ο κ. Ηλιακίδης.

Και στο Καστελόριζο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Αχλαδιώτη, «αν δεν πάει η υδροφόρα άμεσα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είμαστε οριακά. Θα μείνουμε από νερό γιατί επιπλέον του τουρισμού έχει διπλασιαστεί και ο στρατός στο νησί… Αυτός είναι και ο λόγος που μας υποσχέθηκαν ότι θα μας καλύψουν ακόμα και με υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού».
Οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες κάποιων νησιών φέτος όξυναν το πρόβλημα του νερού αλλά, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νίκος Ζωίδης, δηλώνει ότι, με την υπογραφή του Ελεγκτικού Συνεδρίου όλα θα αποκατασταθούν και η υδροδότηση των νησιών θα γίνεται κανονικά και σε τακτικά διαστήματα.

Η δημοτική αρχή της Μυκόνου έχει μοιράσει ενημερωτικά φυλλάδια με τα οποία καλούνται κάτοικοι και τουρίστες να κάνουν οικονομία στο νερό
ΜΥΚΟΝΟΣ
Στα όρια της αντοχής οι υποδομές
Μάχη με τη λειψυδρία δίνει και το κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι προς στιγμήν φαίνεται να την έχει ξεπεράσει με την ενοικίαση και λειτουργία δύο μονάδων αφαλάτωσης 2.000 κυβικών που ήδη βρίσκονται στη Μύκονο. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει στο «Εθνος» και η δήμαρχος Ειρήνη Γρυπάρη, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης του Αυγούστου.
«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση κάθε κατοικίας, επιχείρησης, καταλύματος και κτιρίου στο νησί και στη συνέχεια, στις αρχές φθινοπώρου να εγκαταστήσουμε τις μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες θα καταστούν σημαντική “ανάσα” για τη Μύκονο και οι οποίες κατοχυρώθηκαν με τη συμβολή και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης σε επίπεδο ενεργειών αφού ήδη η τουριστική σεζόν πλησιάζει στο ζενίθ της επισκεψιμότητας και η έγνοια να μην προκληθεί αρνητική εντύπωση για το νησί πολλαπλασιάζεται. Η οικονομία στην κατανάλωση νερού κρίνεται επιβεβλημένη και γι’ αυτό έχουν μοιραστεί ενημερωτικά φυλλάδια και σήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων, μέσω των οποίων καλούνται κάτοικοι και επισκέπτες να συμβάλουν στον αγώνα της δημοτικής αρχής».
ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ
Με το δελτίο καλύπτονται οι ανάγκες για υδροδότηση
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί της Σχοινούσας στο μέσον της τουριστικής περιόδου, λόγω μη επάρκειας νερού, που παρέχεται «με το δελτίο», λόγω των μικρών ποσοτήτων που αποστέλλονται σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν, παρουσιάζει σε επιστολή του από τα μέσα Ιουλίου προς κάθε αρμόδιο με πρώτο τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Γιώργος Γρίσπος.
Οι μονάδες αφαλάτωσης του νησιού βρίσκονται εκτός λειτουργίας καθώς η παλιά δεν έχει συντηρηθεί και η νέα ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.
Τη στιγμή που τα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων γνωρίζουν τουριστική άνθηση, η ανεπάρκεια σε νερό προκαλεί έντονα προβλήματα, με την υδροδότηση να γίνεται για λίγες ώρες την ημέρα.
«Δεν έχουμε νερό εδώ και πέντε μέρες», τονίζει ο αντιδήμαρχος Νάξου με αρμοδιότητα στη Σχοινούσα Ηλίας Μάνης οποίος αναφέρει ότι και τις υπόλοιπες ημέρες του Ιουλίου η τροφοδοσία σε νερό γινόταν για περίπου ένα δίωρο και όχι σε όλα τα σπίτια αλλά ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο. «Είναι αδιανόητο να έχουμε μία αφαλάτωση που θα μπορούσε να βοηθήσει κάπως το πρόβλημα και να μην μπορούμε να τη συντηρήσουμε γιατί το κόστος για τα χημικά είναι 2.000 ευρώ αλλά παρ’ όλα αυτά να μπορούμε να περιμένουμε την υδροφόρα με 2.000 κυβικά προς 15 ευρώ το κυβικό, η οποία θα μας κοστίσει 30.000 ευρώ! Αλλά και η υδροφόρα τώρα να έρθει δεν μας λύνει το πρόβλημα μετά από τόση ανυδρία που έχουμε».
εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου