Τοπικές Ειδήσεις

Προ ανυπέρβλητων προβλημάτων τίθενται οι υποψήφιοι δήμαρχοι

Με την ανακοίνωση και επισήμως της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Ιακ. Γερονικόλα την περασμένη εβδομάδα για τον Δήμο της Ρόδου, φαίνεται πως ξεκαθαρίζει το τοπίο με τους υποψηφίους δημάρχους παρότι στους 4,5 μήνες που απομένουν μέχρι την αναμέτρηση τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Αφενός διότι υπάρχουν διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά σε πιθανές συνεργασίες μεταξύ όσων έχουν ήδη εκδηλώσει μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον τους να διεκδικήσουν τον Δήμο Ρόδου και αφετέρου υπάρχει έντονη φημολογία ότι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι μετά τις εθνικές εκλογές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται πρωτίστως να λύσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι η κατάρτιση των συνδυασμών που όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν εξελίσσεται σε ακόμα πιο δύσκολη εξίσωση.
Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ρόδου (ως γνωστόν μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι κ.κ. Βάιος Καλοπήτας, Σάββας Διακοσταματίου, Νίκος Γερονικόλας, Γ. Φλεβάρης και βεβαίως ο σημερινός δήμαρχος Αντ. Καμπουράκης) καλούνται να δώσουν απαντήσεις προεκλογικά σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και απαιτούν λύσεις.
Τις τελευταίες δεκαετίες, δήμαρχοι αλλάζουν αλλά τα σημαντικά προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών παραμένουν άλυτα.
Τα social media, αποτελούν πλέον το μέσο έκφρασης των πολιτών, όπου πέρα από τις όποιες ακρότητες, οργανώνονται, καυτηριάζουν, προτείνουν, σχολιάζουν και καταθέτουν τις απόψεις τους. Πολλές φορές προς συγκεκριμένους αποδέκτες.
Προφανώς δεν λείπουν οι σκοπιμότητες, οι υπερβολές, οι «κατευθυνόμενες βολές» και τα γνωστά τρολς που εμφανίζονται στις προεκλογικές περιόδους.
Όμως πολύ εύκολα τον παλμό της κοινωνίας μπορεί κανείς να τον αντιληφθεί, από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι πολίτες, οι κάτοικοι της Ρόδου, ζητούν από τους υποψήφιους δημάρχους απαντήσεις και λύσεις για μια σειρά από διαχρονικά προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και για τα οποία υποσχέσεις έχουν λάβει στο παρελθόν και εξαγγελίες ακούνε σε κάθε προεκλογική περίοδο.
Επί της ουσίας…
-Κυκλοφοριακό/Συγκοινωνίες/Στάθμευση
-Καθαριότητα
-Προστασία Περιβάλλοντος
-Υποδομές
-Φέρουσα ικανότητα τουριστικής ανάπτυξης του νησιού
όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτών, αυτά είναι από τα βασικά ζητήματα που οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα κληθούν να καταθέσουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για το πώς θα τα διαχειριστούν.
Πρόκειται για ζητήματα που τίθενται πλέον επιτακτικά και που διευρύνονται τόσο από την αύξηση του μόνιμου πληθυσμού όσο και από την αύξηση των επισκεπτών του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθυσμός του Δήμου Ρόδου με βάση την απογραφή του 2021 ανέρχεται πλέον σε 124.851 άτομα έναντι 115.490 στην απογραφή του 2011, καταγράφοντας αύξηση 7,8%.
Η αδυναμία όλα αυτά τα χρόνια να δοθούν λύσεις και η παράλληλη εξάντληση της συζήτησης σε ασκήσεις επί χάρτου ή προτάσεων που έμειναν στα συρτάρια είτε γιατί η διάδοχη δημοτική αρχή δεν επιθυμούσε να συνεχίσει ή να ολοκληρώσει έργα της προηγούμενης είτε λόγω αδυναμίας είτε και λόγω ανικανότητας, διόγκωσαν τα προβλήματα και κάθε χρόνος που περνά καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείρισή τους.
Οι εποχές που τα παχιά λόγια και τα ιλουστρασιόν προγράμματα ενδεχομένως να ενθουσίαζαν ή και να εντυπωσίαζαν τους πολίτες που θα κληθούν να επιλέξουν τον επόμενο δήμαρχο της Ρόδου για μια πενταετή θητεία, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Με τα προβλήματα να είναι άλυτα και να μονοπωλούν ήδη τις δημόσιες συζητήσεις για το μέλλον του νησιού, οι υποψήφιοι δήμαρχοι έρχονται προ τετελεσμένων για τα προγράμματα που θα πρέπει να παρουσιάσουν προκειμένου να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
-Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους δημάρχους και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
-Τίθεται όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
-Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούατου για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου