Ειδήσεις

Τουρισμός: Fraport, ΤUI και αεροπορικές δίνουν τώρα το θετικό «στίγμα» της σεζόν του 2023 (πίνακες)

Πάνω από το 2022 και το 2019 τα νούμερα της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια – Ανάκαμψη από τη γερμανική αγορά που έκανε «κοιλιά» το Μάιο

Με θετικό πρόσημο τόσο σε σύγκριση με το 2022 όσο και με τα προ πανδημίας επίπεδα, το 2019, κινούνται οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του πενταμήνου των περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Την ίδια στιγμή και τα νούμερα από τις αεροπορικές για τον προγραμματισμό πτήσεων των επόμενων εβδομάδων δείχνουν να βελτιώνονται, με αιχμή την πολύ σημαντική γερμανική αγορά η οποία είχε κάνει «κοιλιά» μέσα στο Μάιο με λιγότερες προγραμματισμένες πτήσεις έναντι του 2022 για την περίοδο έως και τον Οκτώβριο, μείωση, ωστόσο, που τώρα δείχνει να «ψαλιδίζεται». Aπό τη Γερμανία επίσης, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός οργανισμός, η TUI προχώρησε στη διεύρυνση της σεζόν στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αναμένοντας περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και δηλώνοντας ότι 1 στα 5 ταξίδια στην εταιρεία είναι για Ελλάδα, με την Κρήτη να είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός στη χώρα μας, ενώ η Μαγιόρκα παραμένει το δημοφιλέστερο νησί για τους πελάτες της TUI Γερμανίας.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κώς, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) η επιβατική κίνηση για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαίου του 2023 άγγιξε τα 6,8 εκατομμύρια επιβάτες, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 5,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 και κατά 19,5% έναντι των 5,68 εκατ. επιβατών του 2022. Τα δύο αεροδρόμια που σημειώνουν πτώση στο πεντάμηνο έναντι του 2022 είναι η Μύκονος με 204 χιλιάδες επιβάτες και μείωση κατά 5,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και το Ακτιο με 86 χιλιάδες επιβάτες στο -5,3%. Εναντι του πρώτου πενταμήνου του 2019 τέσσερα αεροδρόμια που σημειώνουν φέτος πτωτικά νούμερα και συγκεκριμένα, η Μύκονος (-10,1%), η Καβάλα (-21,2%), η Μυτιλήνη (-2,1%) και στο Ιόνιο, η Κεφαλλονιά με 97 χιλ. επιβάτες φέτος στο πεντάμηνο (-8,9%).

Με βάση τα ίδια στοιχεία και μόνο για το μήνα Μάιο, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ήταν στα 3,28 εκατ. αυξημένη κατά 5,7% έναντι του Μαίου του 2019 και σε διψήφιο ποσοστό, κατά 10,6%, σε σχέση με τα 2,967 εκατ. επιβατών του περυσινού Μαίου. Το νησί των Ανέμων είναι στο ξεκίνημα της σεζόν ο μόνος χαμένος επί του συνόλου των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με 126 χιλιάδες επιβάτες και πτώση κατά 8,3% έναντι του Μαίου του 2022 και κατά 11,6% σε σύγκριση με τις 142 χιλιάδες του Μαίου του 2019. Τα νούμερα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα των επιχειρηματιών του νησιού, τόσο στο κομμάτι της διαμονής όσο και στην εστίαση και το εμπόριο για πτώση στους τζίρους στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Γεγονός το οποίο η ίδια η αγορά, ταξιδιωτικοί πράκτορες και συνεργάτες που δραστηριοποιούνται στο νησί, αποδίδουν στις υπέρμετρες, όπως λένε, αυξήσεις των τιμοκαταλόγων, έχοντας δημιουργήσει την αίσθηση στο κοινό ότι το νησί επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πέραν του δέοντος το ισχυρό brand name, πέραν φυσικά και της αρνητικής δημοσιότητας λόγω των κατασκευαστικών αυθαιρεσιών.

Αντίθετα, ο έτερος premium προορισμός, η Σαντορίνη, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Fraport Greece, συνεχίζει ανοδικά στο ξεκίνημα της εφετινής θερινής σεζόν με πάνω από 306 χιλιάδες επιβάτες μέσα στο Μάιο και διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 17,5% έναντι του Μαίου του 2019 (+4,1% στο α’ πεντάμηνο του 2023 με πάνω από 566 χιλιάδες επιβάτες). Oλική επαναφορά και ανάκαμψη, ξεπερνώντας πλέον τα νούμερα του Μαίου του 2019, καταγράφει και η Θεσσαλονίκη με πάνω από 629 χιλιάδες επιβάτες και αύξηση κατά 1,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα προ πανδημίας, το 2019.

Προγραμματισμός αεροπορικών
Για τη συνέχεια τώρα του καλοκαιριού και σε σχέση με τον προγραμματισμό των αεροπορικών στο επόμενο διάστημα έως και τον Οκτώβριο, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE) παρατηρεί την τελευταία εβδομάδα έως τις 12 Ιουνίου τρείς βασικές αλλαγές σε σύγκριση με τα τέλη Μαίου:

1. Ανάκαμψη, με ψαλιδισμένη την πτώση των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων από τη γερμανική αγορά, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί μαζί με τη βρετανική τις δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (12/6) για τις προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις από Γερμανία παρατηρείται μείωση κατά 6,3% από το -14,9% στα τέλη Μαΐου. Οι προσφερόμενες θέσεις από Γερμανία είναι τώρα στα 4,33 εκατομμύρια για τη θερινή σεζόν του 2023 έως και τον Οκτώβριο.

2. Αύξηση έναντι του 2022 για τις προσφερόμενες θέσεις στο σύνολο της σεζόν κατά 4,7% έναντι του +2,2% στα τέλη Μαΐου. Συνολικά οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις έως και τον Οκτώβριο διαμορφώνονται τώρα για τη θερινή σεζόν του 2023 στα 24,97 εκατομμύρια.

3. Αύξηση έναντι του 2022 των προσφερόμενων θέσεων κάθε μήνα το γ’ τρίμηνο (Ιούλιος +2,6%, Αύγουστος +1,9%, Σεπτέμβριος +2,6%), έναντι της οριακής μείωσης που φαινόταν στα τέλη Μαΐου (Ιούλιος -0,3%, Αύγουστος -0,7%, Σεπτέμβριος -0,3%)

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου