Τοπικές Ειδήσεις

Συμπολίτες μας ίδρυσαν δίκτυο με την επωνυμία «Ομπρέλα»

Την ανησυχία τους ως ενεργοί πολίτες για τα φαινόμενα αυθαιρεσιών που σημειώθηκαν σε παραλίες του νησιού μας, εξέφρασαν χτες στην πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του δικτύου ενεργών πολιτών και συλλογικών φορέων της Ρόδου με την επωνυμία ‘Ομπρέλα’ – Δίκτυο για την Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου.
Αναλυτικότερα, στη συνέντευξη που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, μετείχαν οι εξής: Γρηγοριάδης Δημήτρης -πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, Γρύλλης Ιάκωβος -πρώην πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Κούκουλας Δημήτρης -πρόεδρος ΑΜΚΕ – ECOMUSEUM Rhodos, Μαλιαράκης Χρίστος -πρόεδρος R.I.C.He.S. και Σχοινοχωρίτης Κώστας -πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, ενώ απουσίαζε η κα Δασακλή Νεκταρία -πρόεδρος Συλλόγου για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ρόδου.
Ο κ. Γρύλλης δήλωσε τα ακόλουθα:
«Όπως όλοι διαπιστώνουμε, την τελευταία περίοδο παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό την έξαρση της αυθαίρετης και παράνομης δόμησης των κοινόχρηστων χώρων, ιδίως δε των δημοσίων αγαθών του αιγιαλού και της παραλίας σε ολοένα και περισσότερα σημεία του νησιού μας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι κραυγαλέες αυθαιρεσίες πραγματοποιούνται εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων – ιστορικών τόπων ή / και σε περιοχές που προστατεύονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Οι παραβιάσεις αυτές, πέρα από το γεγονός ότι δημιουργούν την αίσθηση κατάλυσης κάθε νομιμότητας, στρέφονται τόσο κατά των δικαιωμάτων του καθενός και καθεμίας από εμάς ξεχωριστά, όσο και συλλογικά κατά της κοινωνίας γενικότερα».
Ο ίδιος, επικαλέστηκε πρόσφατα περιστατικά με λουόμενους οι οποίοι εκδιώχτηκαν από την περιοχή του ΝΟΡ ενώ πολλοί από τους συμπολίτες μας, δεν βρίσκουν χώρο στις παραλίες. «Αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν και σε πολλές άλλες παραλίες του νησιού.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που μας παρακίνησε να προχωρήσουμε στην σύσταση μιας ομάδας ενεργών πολιτών οι οποίοι ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με ανάλογα θέματα κι έχουν συγκεκριμένη δράση. Έχει σημασία να υπάρχει μια ομάδα που θα ενεργεί με συντονισμένο τρόπο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρωτοβουλία πολιτών που έχει σηκωθεί από τους καναπέδες και το πληκτρολόγιο κα προχωρούν σε πιο ενεργή δράση».
Στόχος του δικτύου ‘Ομπρέλα’ είναι η συλλογή υπογραφών που θα επιτρέψει να θέσουν στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, για να συζητηθούν. Όπως ανέφερε ο κ. Γρύλλης: «Έχουμε ήδη συγκεντρώσει πάνω από 600 υπογραφές από πολίτες που θέλουν να συντονίσουμε τις δυνάμεις και τις ενέργειές μας».
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι αφενός, δεν είναι μειοψηφία αλλά άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, αφετέρου δεν έχουν καμία πρόθεση να εξυπηρετήσουν κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, με σημείο αιχμής την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα με τις αυθαιρεσίες λόγω των δημοσιευμάτων της εφημερίδας ‘Καθημερινή’ (στην οποία, σημειωτέον έχει απαντήσει ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης) και άσκησαν κριτική, λέγοντας πως ο Δήμος Ρόδου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση –η οποία έχει και την αρμοδιότητα να παρέμβει- περιορίζονται να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών, ο ένας στον άλλον.
Ο κ. Κούκουλας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με επεισόδια που έχουν λάβει χώρα, λέγοντας πως καταγράφονται ‘μαφιόζικες πρακτικές’ με επιθέσεις εναντίον ατόμων. «Προσωπικά, έχω καταθέσει μήνυση για δολοφονική επίθεση εναντίον μου από ‘μπράβους’ στην περιοχή Χαράκι, στις 12 Αυγούστου. Έχω υποστεί σημαντικές κακώσεις στο κεφάλι, έχω δημοσιοποιήσει το θέμα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τέτοιες συμπεριφορές.
Επόμενα βήματα είναι πέραν του δικτύου των πολιτών, η παρέμβαση στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, οι επαφές με τους τοπικούς φορείς καθώς και η ανάδειξη – ενημέρωση των σοβαρών προβλημάτων του τόπου. «Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, τελικά. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της νομιμότητας αλλά υπάρχει και η πολιτική βούληση…» κατέληξε ο κ. Γρύλλης –επικαλούμενος το ‘παράδειγμα της Μυκόνου’ όπου πέρα από την επιβολή προστίμων, προχωρούν και κατεδαφίσεις σε παράνομες κατασκευές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου