Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση δέχθηκαν οι Πολύτεκνοι της Δωδεκανήσου την δημόσια δέσμευση του προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας» και πρώην Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύσταση αυτόνομου «Υπουργείου Οικογένειας» το οποίο θα διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικογένεια και την πολιτική που θα ασκείται για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σήμερα την πολιτική αυτή ασκεί εδώ και μια τετραετία το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας. Αναμφίβολα η σύσταση αυτόνομου ανεξάρτητου υπουργείου θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα άσκησης στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο την οικογένεια και κατ’ επέκταση την πολύτεκνη οικογένεια με βασικό άξονα την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού προβλήματος. Τα επίσημα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και άκρως ανησυχητικά αφού οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τις γεννήσεις και η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση του πληθυσμού της και τη μείωση του ως το 2050 κατά μισό και πλέον εκατομμύριο! Με αυτά τα δεδομένα, θα χρειασθεί να παρθούν γενναία μέτρα στήριξης της πολύτεκνης κυρίως οικογένειας η οποία αποτελεί το δυναμικότερο κύτταρο της κοινωνίας και κίνητρα για να κάνουν παιδιά τα νέα ζευγάρια. Μέσα σε αυτά τα κίνητρα υπάρχουν κίνητρα διοικητικά που δεν έχουν κόστος και κίνητρα που έχουν κόστος και τα οποία αποτελούν διαχρονικό αίτημα των πολύτεκνων οικογενειών.
Πολλά από αυτά ήταν κίνητρα που είχαν θεσμοθετηθεί και ίσχυαν και τα οποία δυστυχώς καταργήθηκαν, χωρίς καμία λογική και αιτιολογία, όπως η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μάνας, το πολυτεκνικό επίδομα, το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, οι ελεύθερες μεταγραφές φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών, η διανομή τροφίμων και πολλά άλλα ενώ παράλληλα μειώθηκε από το 20% στο 16% το ποσοστό πρόσληψης πολύτεκνων και παιδιών πολυτέκνων, στο Δημόσιο Τομέα!
Για όλα αυτά και πολλά άλλα η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας συνεπικουρούμενη από του συλλόγους πολυτέκνων μέλη της, έδινε και δίνει διαχρονικές μάχες για την επαναφορά τους. Στην τελευταία συνάντηση που είχε η ΑΣΠΕ με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε η δέσμευση για τη δημιουργία του «Υπουργείου Οικογένειας» και η δέσμευση ότι αν η «ΝΔ» είναι ξανά κυβέρνηση θα σκύψει πάνω στα συγκεκριμένα θέματα και θα πάρει μέτρα για την κοινωνική και οικογενειακή πολιτική.
ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ
*Επίδομα γέννησης για κάθε παιδί 2.000 ευρώ
*Μείωση του ΦΠΑ 13% στα βρεφικά είδη
*Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-2-
*Ψηφίστηκε νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη των παιδιών.
*Δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
*Δημιουργήθηκαν 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
*Στήριξη των μητέρων που είναι εκτός αγοράς εργασίας
*Κατήργησε τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για 6θέσιο και άνω επιβατικό ΙΧ.
*Αυξήθηκαν οι θέσεις στο δημόσιο τομέα για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Γ. Μηνατσής Γιάννης Κ. Σάρλης