Τοπικές Ειδήσεις

Τμήμα εσωτερικού ελέγχου στον Δήμο Ρόδου

Προχωρά η σύσταση του Γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου στον Δήμο Ρόδου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Καμπούρης.
«Η ίδρυση Γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου, είναι Νόμος του κράτους. Έπρεπε να είχε ιδρυθεί εδώ και καιρό στο Δήμο Ρόδου αλλά σημειώθηκαν καθυστερήσεις για διάφορους λόγους. Σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς και με την ανάθεση που έγινε σε ειδικό συνεργάτη, η διαδικασία προχωρά. Θα αποτελέσει ένα εργαλείο, το οποίο διασφαλίζει τη νομιμότητα των αποφάσεων όλων των διευθύνσεων του Δήμου Ρόδου.
Την επόμενη εβδομάδα –εκτός απροόπτου- αναμένουμε ένα κλιμάκιο από τον ειδικό συνεργάτη στον οποίο ανατέθηκε το εγχείρημα, ώστε μαζί με υπαλλήλους του Δήμου να ξεκινήσει η εκπαίδευση και η προεργασία ενόψει της συστάσεως του συγκεκριμένου γραφείου.
Όταν ολοκληρωθεί, θα ελέγχονται επακριβώς, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από όλες τις διευθύνσεις του Δήμου Ρόδου –εάν είναι νομότυπες κ.λπ. Θα διασφαλίζεται η νομιμότητα αλλά και η ποιοτικότερη λειτουργία όλων των τμημάτων και διευθύνσεων του Δήμου».
Θυμίζουμε, ότι το νέο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ –που έγινε μετά και την ψήφιση του Νόμου 4795/2021- καθορίζει παράλληλα και τη λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, αλλά και την αυτοαξιολόγηση των δήμων σε όλη την χώρα. Η αυτοδιοίκηση ζητά την εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους, καθώς μέσω αυτού του συστήματος θα μπορεί να διασφαλίζεται η εξάλειψη παρατυπιών και διαφθοράς.
Ο Εσωτερικός Έλεγχος είναι ένα από τα τρία σύγχρονα εργαλεία Δημόσιας Διοίκησης που έχουν στη διάθεσή τους οι ΟΤΑ, ώστε να βελτιώσουν τις διοικητικές τους λειτουργίες. Δίνει λύση στην απουσία καταγεγραμμένων διαδικασιών με συστηματική καταγραφή τους και ανάλυση κινδύνων και αστοχιών που αυτές ενέχουν. Τα οφέλη της καταγραφής δεν αποτυπώνονται μόνο στην καλύτερη πληροφόρηση και έλεγχο που μπορεί να ασκήσει η Διοίκηση εσωτερικά, αλλά και στο αίσθημα διαφάνειας που μπορεί να αναπτυχθεί στους πολίτες.

Ο Εσωτερικός Έλεγχος καταγράφει τους κινδύνους και παρέχει διαβεβαίωση επάρκειας ή μη των μοντέλων διοίκησης και διαχείρισης του ΟΤΑ, σύμφωνα με τις αρχές της αποτελεσματικής διοίκησης κατά τον Ν.4795/2021. Με βάση αυτή, η Διοίκηση είναι σε θέση να γνωρίζει, για πρώτη φορά, τις παθογένειες και τις προβληματικές περιοχές του ΟΤΑ, συστηματικά καταγεγραμμένες και μέσα στο πλαίσιο, που ορίζουν τα Διεθνή Πρότυπα Εσωτερικού Ελέγχου (IIA Standards, COSO Framework).

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις ενόψει της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, ο κ. Καμπούρης δήλωσε πως μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να προωθηθεί (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση) για ΦΕΚ η πρόταση του Δήμου Ρόδου έτσι ώστε να κατατεθεί το αίτημα για προσλήψεις στο υπουργείο Εσωτερικών:
«Είναι πολύς κόσμος που περιμένει με ενδιαφέρον την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ρόδο. Υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον και φυσικά, η Δημοτική Αστυνομία, θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα –κυρίως σε θέματα καθημερινότητας και εύρυθμης λειτουργίας της πόλης μας» -ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου