Ρεπορτάζ

Μαρία Γκασούκα: «Οι γυναικοκτονίες είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη σε όλη τη χώρα, από τη δολοφονία της 27χρονης Αναστάζια στην Κω, που είναι η 5η γυναικοκτονία σ’ ένα μήνα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ η κα Μαρία Γκασούκα -ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών και του Δικτύου Γυναικών – Συγγραφέων κατά της Εμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών και Επίτιμο Μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Παν/μίου Αιγαίου: «Είναι ένα ειδεχθές έγκλημα. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Παράλληλα, εξέφρασε την αγανάκτησή της για το γεγονός πως καμία γυναικεία οργάνωση ή ακόμη και γυναίκες πολιτικοί, δεν έχουν πάρει θέση για τα συνεχιζόμενα περιστατικά και τις δολοφονίες ενώ, κρίνεται πλέον απαραίτητη η νομική κατοχύρωση του όρου ‘γυναικοκτονία’:
«Κανένας δεν συγκινήθηκε όταν η Αστυνομία ανακοίνωσε 3.100 περιστατικά έμφυλης βίας από την 1η Ιανουαρίου 2023; Τι πρέπει να συμβεί για να εκφραστούν οι δομές και οι θεσμοί; Ούτε μια λέξη; Ούτε μια τοποθέτηση; Ακόμη και η Εκκλησία δεν έχει πάρει θέση. Οι γυναικοκτονίες, είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Έχουν φτάσει να ξεπεράσουν και τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Έχουμε ένα εκατομμύριο γυναικοκτονίες στο κόσμο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Είναι δυνατόν να δολοφονείται γυναίκα εξαιτίας του φύλου της από σεξιστικά ή τρομοκρατικά κίνητρα; Η δολοφονία της 27χρονης Αναστάζια στη Κω είναι η 5η γυναικοκτονία σ’ ένα μήνα. Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν σε προεκλογική περίοδο και να μην ασχολείται κανένα κόμμα, ουσιαστικά με αυτό το ζήτημα –πλην εξαιρέσεων.
Κρίνεται πλέον απαραίτητο να ενταχθεί ο όρος γυναικοκτονία στον ποινικό μας κώδικα. Είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας. Η έμφυλη βία, είναι ένα ‘εκκρεμές’. Ξεκινά από το πιο απλό, μια αίσθηση ιδιοκτησίας, στέρηση ανεξαρτησίας για να περάσει μετά στη λεκτική βία, στη σωματική βία, στον βιασμό. Είναι ένα ‘εκκρεμές’ που το τέλος του είναι η γυναικοκτονία.
Κι έχει σημασία να αναφέρουμε ότι η κάθε δολοφονία γυναίκας, δεν είναι γυναικοκτονία. Άλλο η ανθρωποκτονία και άλλο η γυναικοκτονία –που έχει να κάνει με τα κίνητρα, με το φύλο, με μια κοινωνία βαθιά πατριαρχική. Δεν μπορούμε να μένουμε παθητικοί και παθητικές. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ευρώπη, είναι πλέον τεράστιο ζήτημα. Είναι ένα οικουμενικό πρόβλημα».
Είπε ακόμη ότι είναι πράγματι τραγικό να σημειώνονται τέτοιες δολοφονίες σε περιοχές όπως η Δωδεκάνησος ενώ τόνισε, πως είναι απαράδεκτο να στοχοποιείται το θύμα από μερίδα ΜΜΕ.
Η ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΑΤΤΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ
Η κα Ευδοκία Αποστολίδη Πάττα -εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Δήμου Ρόδου σε θέματα Ισότητας των Φύλων Οικολογίας και Πρωτογενούς Τομέα Ανάπτυξης Δήμου Ρόδου και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ρόδου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς την ‘δημοκρατική’:
«Ακόμα μια λιγότερη γυναίκα ανάμεσά μας, ακόμη μια γυναίκα στον μακρύ κατάλογο των τελευταίων χρόνων, η πέμπτη για τη φετινή χρονιά. Πάνω από 3.100 περιστατικά με θύματα γυναίκες έχουμε το 2023, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Σε όλες υπάρχει κοινός παρανομαστής, ανεξάρτητος από θρησκεία, καταγωγή, κοινωνική τάξη, πολιτική τοποθέτηση, μόρφωση, κ.α. και αυτός δεν είναι άλλος από τον «άνδρα». Τον «άνδρα» που μεγάλωσε με έμφυλες νοοτροπίες και τα στερεότυπα του δυνατού – αδύναμου, του εξουσιαστή – εξουσιαζόμενου. Του «άντρα» που αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως ένα αντικείμενο, χωρίς δικά της θέλω, απόψεις, συναισθήματα και βούληση. Είναι απλώς ένα κτήμα του, χωρίς δικαιώματα, χωρίς φωνή, χωρίς δικαίωμα άρνησης.
Και ερχόμαστε και μετράμε ακόμα μια γυναίκα, την Αναστάζια, που ήρθε στη χώρα μας για να δουλέψει, να αποκτήσει εμπειρίες, να απολαύσει τη ζωή, μόλις 27 ετών με όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Και βρέθηκε αντιμέτωπη με την κουλτούρα του σεξισμού, του βιασμού, των έμφυλων ανισοτήτων…
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν υπάρχει καμία υπεκφυγή. Είναι ωμή γυναικοκτονία. Έχασε τη ζωή της γιατί ήταν γυναίκα που δέχθηκε έμφυλη βία. Αν δεν κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα δεν θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Απαιτούνται μέτρα χθες. Απαιτείται η νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας και μεγαλύτερη υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας.
Απαιτείται συνεχής εκπαίδευση για την κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων από τη παιδική ηλικία. Ο σεβασμός, η συμπερίληψη και η ισότητα στη διαφορετικότητα πρέπει να γίνει κτήμα μας, νοοτροπία μας, γιατί είναι καιρός να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου