Ρεπορτάζ

Πάνω από 40.000 πράξεις έχουν συσσωρευθεί στο Κτηματολόγιο Ρόδου

Ούτε στον αιώνα τον άπαντα δεν πρόκειται να διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες πράξεις και οι αιτήσεις που συσσωρεύονται στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατον οι επτά μεταγραφείς να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς που πέφτει στην πλάτη τους!
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 40.000 πράξεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν από επτά υπάλληλους, στις οποίες προστίθενται καθημερινά περίπου άλλες πενήντα ημερησίως, ήτοι περίπου 1.000 νέες πράξεις κάθε μήνα που έρχονται να προστεθούν στο «βουνό» των μη διεκπεραιωμένων!
Παράλληλα, πρέπει να διεκπεραιωθούν και οι αιτήσεις των πολιτών οι οποίες κατ΄έτος ξεπερνούν τις 10.000 και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 15.000 με το προσωπικό στο Κτηματολόγιο της Ρόδου να μην επαρκεί ούτε καν για να ανταποκριθεί στις καθημερινές υποχρεώσεις της υπηρεσίας.
Παρότι θα έπρεπε να απασχολούνται στο Κτηματολόγιο της Ρόδου τουλάχιστον 35 υπάλληλοι, αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από 15 με αρκετούς να βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης και παράλληλα να μην κινούνται διαδικασίες για προσλήψεις, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η υπηρεσία ουσιαστικά υπολειτουργεί, αφού είναι αδύνατον να διεκπεραιωθεί ο όγκος εργασίας, οι υπάλληλοι έχουν υπερβεί εαυτόν και οι πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από το Κτηματολόγιο Ρόδου έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες καθυστερήσεις που δοκιμάζουν τα νεύρα και την υπομονή τους.
Στα τελευταία χρόνια, τόσο από την πλευρά της διοίκησης (κτηματολογικού δικαστή και διευθυντών) όσο και από την πλευρά των υπαλλήλων γίνονται φιλότιμες προσπάθειες εκ των ενόντων και με μηδαμινά μέσα, να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της Υπηρεσίας, να καταγραφούν οι εκκρεμείς πράξεις, να λειτουργήσει τμήμα χρέωσης και διανομής και να καταγράφονται στατιστικά στοιχεία και δεδομένα, που αφορούν στο παραχθέν έργο του Κτηματολογίου και που καθορίζουν τις ανάγκες προκειμένου να γίνεται σωστός προγραμματισμός.
Ετσι, για πρώτη φορά από τη λειτουργία του Κτηματολογίου, υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα, οπότε η απαίτηση για τη στελέχωσή του βασίζεται στις ρεαλιστικές ανάγκες που προκύπτουν από την ανάλυσή τους.
Το γεγονός είναι ότι οι νέες εισερχόμενες καθημερινά πράξεις, είναι ήδη υπερδιπλάσιος αριθμός από όσες έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει η υπηρεσία.
Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι για να επιτευχθεί η περιβόητη μετάβαση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι απαραίτητο να διεκπεραιωθούν οι 40.000 πράξεις (!) που με τους σημερινούς ρυθμούς, είναι όχι απλώς αδύνατον, αλλά ανάγεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετάπτωση των πληροφοριών του Κτηματολογίου της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο και ουδείς γνωρίζει ούτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, ούτε τι έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, ούτε τι προβλέπεται να συμβεί από τη στιγμή που μόνο συσσωρεύονται πράξεις και αιτήσεις σε μια υπηρεσία που η υποστελέχωση την καθιστά σχεδόν μη λειτουργική.
Η σπουδή που επέδειξε τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει άρον άρον το νομοσχέδιο, δημιούργησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίπτωση του Κτηματολογίου της Ρόδου, το ιδιαίτερο καθεστώς του οποίου δεν ελήφθη υπόψη από τους αρμόδιους οι οποίοι έκαναν ασκήσεις επί χάρτου, όπως στην πράξη αποδεικνύεται.
Το ζητούμενο είναι πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε αλλά η «καυτή πατάτα» έμεινε στα χέρια των επόμενων που αναζητούν την προσφορότερη λύση για την μετάπτωση των πληροφοριών.
Αν από την αρχή είχαν ληφθεί υπ΄όψιν τα στοιχεία που απορρέουν από μια απλή καταγραφή της εργασίας που διεκπεραιώνουν οι λιγοστοί υπάλληλοι της υπηρεσίας, τότε θα είχε γίνει αμέσως αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός ήταν τουλάχιστον ουτοπικός.
Όπως όλα δείχνουν, η μια παράταση θα διαδέχεται την άλλη μέχρι να βρεθεί ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση που θα δώσει διέξοδο όχι μόνο στη διεκπεραίωση των εκκρεμών πράξεων και αιτήσεων, αλλά και στις διαδικασίες που θα πρέπει παράλληλα να ακολουθούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ένταξη του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο (Μάιο του 2022) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Yπουργείου Δικαιοσύνης για την ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο με το οποίο:
α) Καθορίστηκε η διαδικασία προσαρμογής των τηρουμένων στα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου νομικών, χωρικών και τεχνικών πληροφοριών στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου.
β) Ανατέθηκαν από τον Φορέα σε τρίτους οι αναγκαίες, για την κατά τα ανωτέρω προσαρμογή, νομικές και τεχνικές εργασίες (ενημέρωση κτηματολογικών μερίδων, καταχωρίσεις στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου, κοινοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους κ.λπ.).
γ) Προσδιορίστηκαν οι αρχές που διέπουν τη διαδικασία προσαρμογής και εξειδικεύονται οι επιμέρους απαιτούμενες ενέργειες (συλλογή στοιχείων, ανάρτηση δεδομένων προσαρμογής, διόρθωση προδήλων σφαλμάτων, αναμόρφωση αρχείων, ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων μετά την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των περιοχών στο Εθνικό Κτηματολόγιο).
Μεταξύ άλλων, ορίστηκε ότι:
– Κατά την εκτέλεση των εργασιών προσαρμογής, οι υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου εξακολουθούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα καταχώρησης, ενημερώνουν δε τους διενεργούντες τη διαδικασία προσαρμογής.
Αυτό ωστόσο που δεν διευθετήθηκε είναι η ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό, με αποτέλεσμα όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, όσα «ρετούς» κι αν ψηφιστούν αν δεν προσληφθεί προσωπικό τότε κάθε φορά θα ανοίγει μια νέα “τρύπα στο νερό”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου