Σε… αγώνα δρόμου για να καλυφθούν τα κενά στις δομές Υγείας των νησιών ενόψει της μεγάλης επισκεψιμότητας του καλοκαιριού είναι το υπουργείο Υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Τα κίνητρα που έχουν δοθεί για μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού σε νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές – 1800 ευρώ το μήνα για γιατρούς επιπλέον των αποδοχών τους και 1200 ευρώ για νοσηλευτές φαίνεται να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας.
Ωστόσο, οι αιτήσεις και οι μετακινήσεις δεν στάθηκε εφικτό να υλοποιηθούν εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η έναρξη των αιτήσεων και η διαδικασία των μετακινήσεων μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Πέρυσι, στη 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), στην ευθύνη της οποίας ανήκει η Ρόδος και η πλειοψηφία των νησιών, είχαν μετακινηθεί αθροιστικά 36 γιατροί και 60 νοσηλευτές κατά τη θερινή περίοδο. Γνωρίζοντας καλά την κατάσταση, το υπουργείο Υγείας θέσπισε οικονομικά κίνητρα για προσωπικό που μετακινείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει τη χορήγηση μηνιαίας αποζημίωσης ύψους 1.800 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, σε όσους γιατρούς μετακινούνται από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 σε συγκεκριμένες δομές της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Εάν η μετακίνηση έχει διάρκεια μικρότερη του ενός μηνός, η αποζημίωση καταβάλλεται αναλογικά. Όσον αφορά στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο μετακινείται στο ίδιο χρονικό διάστημα, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1.200 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.
Όπως δήλωσε στη «δ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο στα μέσα Μαΐου με αφορμή την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΠΝΑι, το νησί δεν θα μείνει ακάλυπτο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της (υψηλής) τουριστικής σεζόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να «μετακινηθούν» στη Ρόδο ένας ακτινολόγος και μία αναισθησιολόγος. Οι δύο συγκεκριμένοι γιατροί είναι βέβαιον ότι θα στελεχώσουν το νοσοκομείο. Πιθανόν να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, αυτό όμως θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Πράγματι, το ακτινολογικό τμήμα του ΓΝΡ λόγω του τουρισμού, δέχεται μεγαλύτερη πίεση και η ενίσχυση από τον ακτινολόγο που θα αποσπαστεί θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση από την αναισθησιολόγο η οποία θα αποσπαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Ρόδο από άλλο νοσοκομείο της Δωδεκανήσου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αναισθησιολογικός τομέας αναμένεται να ενισχυθεί με δύο μόνιμους αναισθησιολόγους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρέφει στο Νοσοκομείο αναισθησιολόγος που απουσιάζει με άδεια μητρότητας, ενώ μία ακόμη θέση μόνιμου αναισθησιολόγου θα καλυφθεί από ιατρό που συμμετείχε στη σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας και εργάζεται σε νοσοκομείο του εξωτερικού. Με τις δύο νέες προσθήκες το ΓΝΡ θα έχει στο δυναμικό του συνολικά τέσσερις μόνιμους αναισθησιολόγους πριν το τέλος του έτους.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2023 ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων που θα έχουν πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Ρόδου θα υπερβεί ελαφρώς τα 3.800 χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.