Με τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να φθάνει στο τέλος της, τα πάντα έχουν ειπωθεί και τα πάντα σε προγραμματικό επίπεδο έχουν ξεδιπλωθεί, καθώς βαδίζουμε αισίως στον τρίτο μήνα προεκλογικής περιόδου. Συνεπώς, στην Πειραιώς έχοντας ολοκληρώσει την προεκλογική περίοδο –που τυπικά κλείνει την Παρασκευή με την κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα– κοιτάνε προς τους αριθμούς οι οποίοι θα κλειδώσουν την καθαρή αυτοδυναμία που επιδιώκει ο πρόεδρος του κόμματος.
Οι κρίσιμοι αριθμοί είναι πέντε. Ας δούμε αναλυτικά:
Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτως όλων των υπολοίπων αποτελεσμάτων, θέλει οπωσδήποτε να περάσει το 40%, που αποτελεί το ασφαλές όριο για να έχει την αυτοδυναμία. Οτιδήποτε κάτω από 40%, συνδυαστικά με άλλα αποτελέσματα, όπως η οκτακομματική Βουλή, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Ν.Δ. και να κινδυνεύσει ακόμη και η αυτοδυναμία ή να είναι πολύ οριακή, της τάξεως των 151 ή 152 βουλευτών. Γι’ αυτό ο στόχος της Πειραιώς είναι η Ν.Δ. να έχει μπροστά το 4.
Δεύτερος στόχος, που έχει άμεση σχέση με τον πρώτο, είναι η επανασυσπείρωση των 2.400.000 ατόμων που ψήφισαν Ν.Δ. στις 21 Μαΐου. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως το να πάνε εκ νέου στην κάλπη οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι για να επιτευχθεί ο στόχος του 40% και πάνω, καθώς εικάζεται πως η αποχή θα αυξηθεί ειδικά από τα μικρά κόμματα που μένουν σίγουρα εκτός Βουλής και δεν έχουν φύσει και θέσει τη δυνατότητα να επανασυσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.
Για την επανασυσπείρωση των 2.400.000 ψηφοφόρων, στη Νέα Δημοκρατία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο το κομμάτι των ετεροδημοτών. Οσων δηλαδή πρέπει να μετακινηθούν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν. Πρόκειται για περίπου 200.000 πολίτες που ψήφισαν τη Ν.Δ., ένας αριθμός καθόλου μικρός, αφού προσεγγιστικά μπορεί να αγγίζουν το 1,5% και πρέπει να ξαναπάνε στην κάλπη, αποτελώντας τον τρίτο στόχο. Λόγω της απόστασης και των εξόδων που πρέπει να κάνουν θεωρούνται ένας κρίσιμος «παράγοντας» των εκλογών, που πρέπει να πειστεί να πάει ξανά στις κάλπες. Ο καλός πλέον καιρός και το κίνητρο ενός καλοκαιρινού Σαββατοκύριακου στον τόπο καταγωγής θεωρείται πως θα λειτουργήσει υπέρ.
Ο τέταρτος στόχος είναι οι αναποφάσιστοι. Πρόκειται για ένα 7% που δηλώνει στις μετρήσεις πως δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Το ποσοστό είναι μικρότερο από εκείνο πριν από την 21η Μαΐου, που κυμαινόταν μεταξύ 10%-13%. Με δεδομένο όμως, όπως προαναφέρθηκε, πως η Νέα Δημοκρατία θέλει οπωσδήποτε ένα ποσοστό 40% plus, οι αναποφάσιστοι αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο ποσοστό, ειδικά στην περίπτωση που η Ν.Δ. έχει κάποιες απώλειες στη λογική πως πλέον έχει εξασφαλίσει τη νίκη. Αυτός είναι και ο λόγος που στη Ν.Δ. έχουν σταθερά θετική καμπάνια και επαναλαμβάνουν πως οι κάλπες είναι άδειες.
Η Νίκη και οι Σπαρτιάτες
Ο πέμπτος στόχος για τη Ν.Δ. είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Οσο λιγότερα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της ασφαλούς αυτοδυναμίας. Συνεπώς στην Πειραιώς θα ήθελαν πολύ να δουν τελικά να μπαίνουν 6 κόμματα στην επόμενη Βουλή και όχι 7 ή 8, όπως συζητείται. Ετσι ερμηνεύεται και η ευθεία παραίνεση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Χαλκιδική, έναν νομό που η Νίκη πήρε 5,39%, να μην ψηφίσουν οι πολίτες «κόμματα και κομματίδια» που εκμεταλλεύονται την ορθόδοξη πίστη, η οποία «δεν κλείνεται στα στεγανά ενός κόμματος», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης για να πείσει τους «παραπλανηθέντες». Στη συμπίεση του κόμματος Νίκη και στην πιθανότητα να μείνει εκτός Βουλής βοηθάει και το αναδυόμενο δημοσκοπικά κόμμα Σπαρτιάτες, το οποίο φαίνεται πως παίρνει κομμάτι των ψηφοφόρων που ψήφισαν Νίκη τον Μάιο.
Οι αριθμοί
40% και άνω είναι το ποσοστό που θέτει ως στόχο η Νέα Δημοκρατία και αποτελεί ένα ασφαλές όριο για την αυτοδυναμία.
2,4 εκατ. ψηφοφόρους, οι οποίοι ψήφισαν Ν.Δ. στις 21 Μαΐου, θέλει να επανασυσπειρώσει στις εκλογές της Κυριακής.
200.000 ετεροδημότες θέλει η Ν.Δ. να επιστρέψουν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.
7% είναι όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ πριν από την 21η Μαΐου το ποσοστό αυτό κυμαινόταν μεταξύ 10%-13%.
6 κόμματα στη Βουλή επιθυμεί ιδανικά η Ν.Δ., καθώς όσο λιγότερα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της ασφαλούς αυτοδυναμίας.
Πηγή kathimerini.gr
Σταύρος Παπαντωνίου