Ρεπορτάζ

«Ανθίζει» στη Ρόδο ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων

“Απογειώθηκαν” οι κρατήσεις φέτος σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την Ελλάδα να φιγουράρει στην κορυφή της «χρυσής επτάδας» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, που η ζήτηση έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 και υπερβαίνει την προσφορά.

Συνολικά, η μεγάλη ζήτηση έφερε αύξηση στις τιμές κατά 19,1% σε ετήσια βάση και κατά 47,6% σε σχέση με το 2019, ενώ εκτοξεύτηκαν και τα έσοδα κατά 45,9% σε ετήσια βάση και 96% από το 2019. Στη Ρόδο η μέση τιμή των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται σε 214 ευρώ!
Ειδικότερα στη Ρόδο καταγράφεται αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων. Σύμφωνα με επίσημες πηγές υπάρχουν 5.158 καταλύματα (11,2% περισσότερα από πέρυσι).
Η αύξηση των καταλυμάτων που διατίθενται προς ενοικίαση μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, συνέβαλε στην ώθηση του κατασκευαστικού κλάδου και όλων των «εμπλεκόμενων» επαγγελμάτων λόγω των ανακαινίσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο περασμένος χειμώνας ήταν ο καλύτερος των τελευταίων ετών για τον κλάδο των κατασκευών λόγω των ανακαινίσεων των κατοικιών ή την ολοκλήρωση διαφόρων πρότζεκτ που είχαν παραμείνει ημιτελή.
Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη προσφορά, δεν φαίνεται να καλύπτει τη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2019 η φετινή αύξηση της ζήτησης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αγγίζει σύμφωνα με επίσημες πηγές (ανάλυση της AIRDNA) το 60%, τη στιγμή που η αύξηση της προσφοράς δεν ξεπερνάει το 20,2%.
Πάντως η ολοένα μεγαλύτερη άνθηση του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Ρόδο (όπως και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς) έχει «ταράξει» τις ισορροπίες στην αγορά.
Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ποικίλουν στην τρέχουσα περίοδο και μπορεί να κυμαίνονται από 70% έως και πάνω από το 100%.
Τα ξενοδοχεία που δεν πετυχαίνουν τα επιθυμητά ποσοστά πληρότητας, αποδίδουν την …υστέρηση στον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει πλέον με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Η πορεία της τρέχουσας σεζόν στη Ρόδο θεωρείται ικανοποιητική, γεγονός που αποτυπώνεται από τους αριθμούς των τουριστικών αφίξεων στο αεροδρόμιο.
Μέχρι και το τέλος Μαΐου, οι τουριστικές αφίξεις σημείωναν αύξηση της τάξης του 16,5% συνολικά, ενώ ο Ιούνιος αναμένεται να κλείσει με οριακή μείωση σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022.
«Η σεζόν στη Ρόδο εξελίσσεται ικανοποιητικά. Η συνολική κίνηση παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με το 2022. Μπορεί να διίστανται οι απόψεις από κλάδο σε κλάδο ως προς το πρακτικό αποτέλεσμα της σεζόν, είναι όμως γεγονός ότι οι φετινές επιδόσεις της Ρόδου σε επίπεδο αφίξεων, είναι μέχρι στιγμής θετικές.

Χρειάζεται ψυχραιμία και να δίνουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου