Τοπικές Ειδήσεις

«Φρένο» σε σύμβαση μίσθωσης της ΔΕΡΜ ΑΕ στην κοιλάδα των Πεταλούδων!

Με πράξη που εξέδωσε ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε συνέχεια όμοιας αποφάσεως του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή υποβληθέντος για έλεγχο επί θητείας του πρώην προέδρου της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, σχεδίου συμβάσεως της εταιρείας, για την μίσθωση καταστήματος στην κοιλάδα των Πεταλούδων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέτασε ειδικότερα το σχέδιο σύμβασης για την «παράταση» της παραχώρησης υπηρεσιών υποστήριξης της λειτουργίας τριών καταστημάτων πώλησης τουριστικών ειδών στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας Πεταλούδων Ρόδου από την «Δ.Ε.Ρ.Μ. Α.Ε.», η οποία αποτελεί δημοτική επιχείρηση με σκοπό την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ρόδου.
Ο επίτροπος, κατά τον έλεγχο των σχεδίων συμβάσεων και της σχετικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου ερευνά, προς τον σκοπό διασφάλισης της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της τήρησης, πλην άλλων, των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού, εάν τα όργανα των ελεγχόμενων φορέων, ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας την οικεία εκάστοτε νομοθεσία, κινήθηκαν εντός της δυνατής ερμηνείας του νόμου και εάν συντρέχουν ουσιώδεις πλημμέλειες, δηλαδή πλημμέλειες πλήττουσες θεμελιώδεις κανόνες και αρχές που διέπουν τη διαδικασία σύναψης των δημοσίων συμβάσεων ή επηρέασαν στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Εκρινε μεταξύ άλλων ότι σε διαγωνισμό που είχε προηγηθεί συμμετείχαν δύο οικονομικοί φορείς, το δε αποτέλεσμα αυτού κατακυρώθηκε με την από 13.06.2017 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Ρ.Μ. Α.Ε. σε οικονομικό φορέα, με αμοιβή ποσοστού 60 % επί του συνόλου των εσόδων των παραχωρούμενων καταστημάτων.
Κατόπιν θετικής πράξης της υπηρεσίας επιτρόπου στην Π.Ε. Ρόδου υπεγράφη η από 05.08.2017 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της Δ.Ε.Ρ.Μ. Α.Ε. και του οικονομικού φορέα με οριζόμενη διάρκεια παραχώρησης έως 31.12.2022 η οποία περιήλθε στη συνέχεια λόγω θανάτου του αρχικού παραχωρησιούχου σε κοινωνία κληρονόμων και συντάχθηκε για τον σκοπό αυτό το από 22.11.2019 τροποποιητικό ιδιωτικό συμφωνητικό.
Λίγο πριν από τη λήξη της διάρκειας της ως άνω από 05.08.2017 σύμβασης, η κοινωνία κληρονόμων υπέβαλε την από 15.12.2022 αίτηση προς την αναθέτουσα αρχή όπως παραταθεί η σύμβαση έως 12 έτη, κατ’ επίκληση του άρθρου 43 του ν. 4933/2022.
Η ανωτέρω κοινωνία κληρονόμων επισύναψε στην αίτησή της βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο για τον εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση των καταστημάτων.
Με την από 24.12.2022 απόφασή του το Δ.Σ. της Δ.Ε.Ρ.Μ. Α.Ε. έκανε αποδεκτό το εν λόγω αίτημα και αποφάσισε την «παράταση» για 12 χρήσεις της από 05.08.2017 σύμβασης.
Ο επίτροπος έκρινε ότι η απευθείας σύναψη σύμβασης παραχώρησης με τον προηγούμενο ανάδοχο κατ’ επίκληση του άρθρου 43 του ν. 4933/2022 αντίκειται στις διατάξεις Κοινοτικής Οδηγίας.
Έκρινε παραπέρα ότι η κοινωνία κληρονόμων ως υπόχρεη εγγραφής της στο Γ.Ε.ΜΗ. μη νομίμως υπέβαλε αίτηση «παράτασης» της συμβάσεως παραχώρησης που κατά ορθό νομικό χαρακτηρισμό συνιστά νέα αυτοτελή απευθείας ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης των υπηρεσιών υποστήριξης της λειτουργίας των τριών εμπορικών καταστημάτων, αφού ως ασκούσα εν τοις πράγμασι εμπορική δραστηριότητα δεν περιβλήθηκε ως όφειλε κάποιον εταιρικό τύπο ούτε καταχωρίστηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. του κατά τόπο αρμοδίου Επιμελητηρίου, υποχρέωση κεφαλαιώδους σημασίας, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των συναλλαγών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ο επίτροπος έκρινε ότι δεν απέδειξε ότι ασκεί εμπορική δραστηριότητα σύμφωνα με τις επιταγές του εθνικού νομοθέτη και ότι εν τέλει πληροί το κριτήριο της καταλληλόλητας άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Η πράξη του επιτρόπου αναμένεται να προσβληθεί ιεραρχικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου