Τοπικές Ειδήσεις

Μειοδότης η Άκτωρ στο έργο “Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά” προϋπολογισμού 18,3 εκατ. ευρώ

Μειοδότης σε νέο έργο ύψους 18,3 εκατ. ευρώ αναδείχτηκε η ΑΚΤΩΡ, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα εκτελεστεί από το νέο Όμιλο της Intrakat η οποία ήδη κατασκευάζει τη β΄ φάση του έργου.

Πρόκειται για την “Διαχείριση, Λειτουργία και Συντήρηση του έργου: Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά”, προϋπολογισμού 18.709.677,00 Ευρώ (με Δικαίωμα Προαίρεσης & πλέον Φ.Π.Α. 24%), για το οποίο η ΑΚΤΩΡ ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά.

Είναι η δεύτερη σύμβαση διαχείρισης για το έργο που αναλαμβάνει η ΑΚΤΩΡ, καθώς η πρώτη είχε υπογραφεί το Νοέμβριο του 2017 και ήταν συνολικής διάρκειας 5,5 ετών.

Το ποσοστό της έκπτωσης που δόθηκε ήταν 2%, ενώ το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την αποδοτική λειτουργία, συντήρηση, παρακολούθηση και συνολική ευθύνη της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Ρόδου, του Φράγματος Γαδουρά, και του Υδραγωγείου, για 48 μήνες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται: Υπηρεσίες Λειτουργίας και Συντήρησης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Ρόδου, Υπηρεσίες Λειτουργίας και Συντήρησης του Κτιρίου Δικλείδων, τις Υπηρεσίες Λειτουργίας και Συντήρησης- Παρακολούθησης και ελέγχου των έργων του Κεντρικού Υδραγωγείου (Υδραγωγείο Αρχαγγέλου, Υδραγωγείο Αφάντου) καθώς και συμπληρωματικές Εργασίες Βελτιστοποίησης της λειτουργίας του έργου.

Το έργο “ΥΔΡΕΥΣΗ ΡΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ” εκκίνησε το 2002, και με δυο διαδοχικές εργολαβίες κατασκευής  λοκληρώθηκε το 2014 όπου και τέθηκε σε αποδοτική λειτουργία.

Το κόστος του έργου ανήλθε στο ποσό των 160.000.000 ευρώ  και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο που κατασκεύασε η ΑΕΓΕΚ πέρασε από χίλια κύματα, κατάφερε ωστόσο να ολοκληρωθεί εξασφαλίζοντας την παροχή επαρκούς και άριστης ποιότητας πόσιμου νερού στους μόνιμους κατοίκους και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται το νησί κυρίως το καλοκαίρι, επιλύοντας ταυτόχρονα τα σημαντικά προβλήματα των γειτονικών άνυδρων ακριτικών νησιών, όπως η Χάλκη, η Σύμη, το Καστελλόριζο κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2015 το μεγαλύτερο μέρος της Ρόδου υδροδοτείτο από ένα εκτεταμένο δίκτυο γεωτρήσεων. Η υπερβολική εκμετάλλευση, ωστόσο, των υδάτινων πόρων είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρή πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων, οδηγώντας πολύ σύντομα στην παροχέτευση υφάλμυρου νερού (ανάμειξη γλυκού με θαλασσινό νερό) και τη λειψυδρία σε αρκετές περιοχές του νησιού..

Το ενιαίο αυτό έργο ύδρευσης υλοποιήθηκε με ορίζοντα το 2039, όπου η ετήσια ζήτηση πόσιμου νερού του νησιού της Ρόδου περιλαμβανομένης και της ποσότητας για την ύδρευση των άνυδρων γειτονικών νησιών, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 26,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τον Μάιο 2016 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκήρυξε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό Παροχής Υπηρεσιών για την Καθημερινή Διαχείριση, Λειτουργία και Συντήρηση του Έργου, στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

Πριν από μερικούς μήνες  η Intrakat αναδείχτηκε ανάδοχος για τη β’ φάση υδροδότησης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά με την κατασκευή του νότιου υδραγωγείου Αφάντου.

Το κόστος του έργου ανέρχεται με ΦΠΑ σε 28,27 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 22,8 εκατ. ευρώ), ενώ η διάρκεια του έχει οριστεί σε 30 μήνες.

Πηγή news.b2green.gr

Της Ελένης Μπότα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου