Ρεπορτάζ

Αναβλήθηκε η συζήτηση αγωγής αδικοπραξίας με την κατασκευή βίλας στην Μύκονο

Με την υπ’ αριθμ. 66/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αναβλήθηκε η εκδίκαση αγωγής που άσκησε ένας κάτοικος Κιντσάσα Κογκό και προσωρινά Ρόδου κατά ομορρύθμου κατασκευαστικής εταιρείας και των δύο εκπροσώπων της, διεκδικώντας αποζημιώσεις από αδικοπραξία και συγκεκριμένα για απάτη με την κατασκευή βίλας στην Μύκονο.
Το δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να περαιωθεί προηγουμένως αμετάκλητα το ποινικό σκέλος της υποθέσεως.
Σημειώνεται ότι με την υπ΄ αρίθμ. 40/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου είχε παραγγελθεί η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.
Ο ενάγων διεκδικεί συγκεκριμένα από τους εναγόμενους να του καταβάλουν αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ο καθένας το ποσό των 420.541,67 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις περί συμβάσεως έργου, νομιμότοκα με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας.
Διεκδικεί επίσης να του καταβάλουν το ποσό των 470.541,67 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικοπραξίας και ποσό 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
Επιπλέον, αιτείται να διαταχθεί από το Δικαστήριο η προσωπική κράτηση ενός έτους κατά των δευτέρου και τρίτου των εναγομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικοπραξίας και να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί.
Το δικαστήριο έχει απορρίψει εν μέρει την αγωγή.
Για την ίδια υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση εκ της οποίας η συνολική ζημία και το σκοπούμενο παράνομο όφελος υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ ένας εκ των εναγομένων εργολάβων, που καταμηνύθηκε, με τον συνέταιρό του, για απάτη και υπεξαίρεση, από τον αλλοδαπό, που υποστήριξε ότι τους ανέθεσε την αποπεράτωση πολυτελούς κατοικίας στη Μύκονο, χωρίς να υλοποιήσουν το έργο.
Ο μηνυτής με τους μηνυόμενους γνωρίστηκαν στη Ρόδο το έτος 2012 και συμφώνησαν να αναλάβουν την αποπεράτωση μίας πολυτελούς μονοκατοικίας, ιδιοκτησίας του, στην Μύκονο, στην περιοχή Χουλάκια, ευρισκόμενη κατά τον χρόνο και των συζητήσεων αλλά και της καταρτίσεως της συμφωνίας σε κατάσταση ολοκληρωμένου σκελετού από μπετόν αρμέ και της τοιχοποιίας.
Κρίσιμο και αποφασιστικό στοιχείο για την επιλογή του στην εταιρεία των εγκαλουμένων, ήταν, όπως υποστηρίζει, το γεγονός ότι ο πρώτος εξ’ αυτών μετά από διαπραγματεύσεις συμπίεσε την αρχική προσφορά από το ποσό των 638.000 ευρώ στο ποσό των 516.000 ευρώ.
Υπέγραψαν ιδιωτικό συμφωνητικό και συγγραφή υποχρεώσεων το οποίο θεωρήθηκε από τη ΔΟΥ Ρόδου σύμφωνα με το οποίο θα παρέδιδαν ολοκληρωμένη την κατοικία έως την 10η Δεκεμβρίου 2013.
Οι εργασίες δεν προχώρησαν με τον ρυθμό που είχε συμφωνηθεί και ισχυρίζεται ότι οι εγκαλούμενοι διέθεσαν για τις ανάγκες του έργου ποσό 204.000 ευρώ αντί των 499.792 ευρώ που είχαν εισπράξει.
Διατείνεται ότι κατά την επίσκεψη στη Μύκονο αποκαλύφθηκε από όλους τους υπεργολάβους οι οποίοι είχαν εργασθεί εκεί ότι αφενός είχαν λάβει μικρότερα ποσά από αυτά τα οποία είχαν καταθέσει στο λογαριασμό της εταιρείας των εγκαλουμένων αφετέρου ότι υπήρχαν ακόμη και οφειλές των και προς τους υπεργολάβους και προς το ΙΚΑ.
Οι εργολάβοι εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους κ.κ. Βασίλη Καβουριού και Μιχάλη Καντιδενό, ενώ ο ενάγων από τους κ.κ. Γ. Μαυρομάτη και Μαριέττα Χατζηγιώργη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου