Ειδήσεις

Α. Σκέρτσος: «Να δοθούν εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά για τις αυξήσεις»

Σύσκεψη, τις επόμενες ημέρες, με αντικείμενο τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, θα γίνει με τη συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας και των εκπροσώπων της ναυτιλίας, και στόχο «να εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις ακτοπλοϊκές τιμές και τα εισιτήρια». Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «προφανώς, εκεί βλέπουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που καταγράφονται κάποιες σημαντικές αυξήσεις. Εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει. Πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά, γιατί υπάρχουν αυξήσεις».

Γενικά για την ακρίβεια, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε, «εμείς είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αδικαιολόγητη αύξηση τιμών» και «όταν παρατηρούνται υπερβάσεις, θα υπάρχουν και πρόστιμα». Είναι, άλλωστε, συνέχισε, «το Νο1 πρόβλημα για τα εισοδήματα, τα νοικοκυριά, για τους εργαζόμενους». «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και των εισοδημάτων», επέμεινε και έθεσε τον στόχο, «μέσα από μεγαλύτερες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων να μπορέσουμε να έχουμε την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και των πολιτών». Επικαλέστηκε δε, στο σημείο αυτό, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ψηφισθεί εντός του Ιουλίου και στο οποίο θα υπάρξει παράταση του market pass.

Για τον γενικό πληθωρισμό, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στις πέντε χώρες της Ευρώπης που καταγράφουν την ταχύτερη μείωση». Ενώ για την αύξηση των τιμών των τροφίμων απάντησε πως είναι «ένα εποχικό φαινόμενο» και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει αύξηση στις τιμές του ρυζιού, οφείλεται στις διεθνείς τιμές του. Υπάρχει αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου, που προκαλείται από την ξηρασία στις διάφορες χώρες. Υπάρχει αύξηση στα νωπά φρούτα, που οφείλεται στην κακοκαιρία του Μαΐου, καθαρά εποχικό φαινόμενο. Υπάρχει αύξηση στις τιμές της ζάχαρης, παρατηρείται αναταραχή στις διεθνείς τιμές της».

Συμπερασματικώς, «υποχωρεί ο ενεργειακός πληθωρισμός, έχει πλέον γυρίσει σε αρνητικές τιμές, αυτό πρέπει να έλθει και να επηρεάσει και τις τιμές των υπολοίπων αγαθών. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς» ως προς το εύρος της κερδοφορίας, η οποία «δεν μπορεί να είναι αδικαιολόγητη σε σχέση με τα, προ κρίσης, επίπεδα», προσέθεσε.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Παρενθετικώς αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν, ο Ά.Σκέρτσος. «Εμείς θέλουμε να δούμε την επανεκλογή και των δύο ηγεσιών, και της ελληνικής και της τουρκικής, ως μια ευκαιρία για νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι δύσκολα, υπάρχουν οι δικές μας πάγιες θέσεις. Η χώρα μας τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με στόχο τη διευθέτηση της μίας και μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από εκεί και πέρα, δεν δεχόμαστε καμία απολύτως άλλη τουρκική διεκδίκηση ή αξίωση. Αυτό είναι σαφές -και προεκλογικά εστάλησαν συγκεκριμένα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά σε σχέση με τον παρεμβατισμό που έδειξε στις περιοχές που υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα», επισήμανε.

Στα της Υγείας, πέραν του στόχου, μέσα στην τετραετία, της αναδιοργάνωσης του ΕΚΑΒ, υπογράμμισε τις βραχυπρόθεσμες ενέργειες στον συγκεκριμένο Οργανισμό, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη συμπλήρωση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων με οδηγούς, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο. Και αυτό, συνεπώς,«θα είναι ορατό μέσα στο καλοκαίρι». Επικαλούμενος, εξάλλου, τις σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου Σώματος στο ΕΚΑΒ, δικυκλιστών-διασωστών, με πρόσληψη 200-250 εργαζομένων. Αυτοί θα λειτουργούν ως προπομποί των ασθενοφόρων, εξήγησε. Θέμα, το οποίο «επίσης μπορεί να τρέξει, σε επίπεδο προκήρυξης των θέσεων, τώρα μέσα στο καλοκαίρι. Έχουν γίνει σχετικές ενέργειες με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών».

Στις εξελίξεις για την ψήφο των αποδήμων, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση είχαν υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, την προηγούμενη τετραετία. Τα τρία αυτά κόμματα, σήμερα, αθροίζουν 202 βουλευτές, επιπλέον «η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει τοποθετηθεί υπέρ και από εκεί και πέρα μένει να τοποθετηθούν τα υπόλοιπα κόμματα». «Εμείς, ιδανικά, θα θέλαμε και οι 300 της Βουλής να υπερψηφίσουν αυτήν την αυτονόητη ρύθμιση. Να μπορούν, δηλαδή, να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους οι Έλληνες του εξωτερικού. Να μπορούν να ψηφίσουν, δηλαδή, και για τις εθνικές εκλογές και για τις ευρωεκλογές», δήλωσε. Με την ταυτόχρονη επισήμανση, «είναι μία από τις πολλές εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν και που αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας, ο κ. Μητσοτάκης, έχει δεσμευθεί ότι θα λύσει» τόνισε: «Πρέπει, δηλαδή, να τελειώνουμε με πράγματα, τα οποία μας ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια και το πολιτικό σύστημα έκρυβε κάτω από το χαλί».

Πολίτες δύο κατηγοριών στην εκπαίδευση
Όσον αφορά την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού επανέλαβε τη δεδηλωμένη θέση του κυβερνώντος κόμματος, υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις είπε ότι θα κινήσουμε τη διαδικασία επιτάχυνσης, μέσω διακρατικών συμφωνιών, της δυνατότητας να εγκατασταθούν στην Ελλάδα μη κρατικά πανεπιστήμια, ώστε να μπορέσουμε να σπάσουμε το κρατικό μονοπώλιο. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντική η ενίσχυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του καλού δημόσιου πανεπιστημίου -και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένας ευρωπαϊκός αναχρονισμός: η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Υπάρχει μεταλυκειακή εκπαίδευση από ιδιώτες, όμως, δεν αποδίδει ακαδημαϊκά δικαιώματα, αποδίδει μόνο επαγγελματικά δικαιώματα».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, δημιουργεί «σειρά από προβλήματα στις ζωές των ανθρώπων και το βασικότερο, πολίτες δύο κατηγοριών: ένας Έλληνας πολίτης μπορεί να πάρει πτυχίο από ένα ιδιωτικό ίδρυμα, τριτοβάθμιο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να έχει και επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα, αλλά δεν μπορεί να το κάνει στη χώρα του. Καταλαβαίνετε, τι σημαίνει αυτό σε σχέση με το brain drain […] τι σημαίνει σε διαρροή εισοδήματος;».

Και, εν κατακλείδι, «στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε και καλά μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως μπορούμε να έχουμε και πάρα πολλά καλά πανεπιστήμια -και θέλουμε να έχουμε πολύ καλά δημόσια πανεπιστήμια. Ο θεμιτός ακαδημαϊκός ανταγωνισμός θα βελτιώσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους σπουδαστές, φοιτητές και των δύο κατηγοριών […] θα επιστρέψουν άνθρωποι είτε είναι ακαδημαϊκοί είτε Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό ή παιδιά που θα μπορούν να σπουδάσουν πλέον στην Ελλάδα, αντί να φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι μια συζήτηση που έχει λυθεί από τη ζωή», όπως και «σε επίπεδο Ενωσιακής νομοθεσίας επίσης, είναι λυμένα τα ζητήματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου