Τοπικές Ειδήσεις

Με «φουλ» τις μηχανές πορεύεται το ΠΑΣΟΚ προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Φουλ τις μηχανές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έθεσε το ΠΑΣΟΚ καθώς όπως επισημαίνεται προς κάθε κατεύθυνση δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Τόσο τοπικά όσο και κεντρικά τα στελέχη του κόμματος επιθυμούν να τρέξουν τις διαδικασίες ώστε να αξιοποιήσουν δύο παράγοντες, που θεωρούν ότι τους ευνοούν: τη δυναμική που απέκτησε το ΠΑΣΟΚ από την αύξηση των ποσοστών του στις εθνικές εκλογές και την παραλυτική κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η συζήτηση για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα επισκιάζει κάθε άλλη δραστηριότητα.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, εντός της εβδομάδας θα στείλει τις προτάσεις της στην Επιτροπή Αυτοδιοίκησης του Κινήματος προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για τα πρόσωπα που θα στηριχθούν στον Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής υπό τον συντονισμό του Κώστα Σκανδαλίδη ως επικεφαλής της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές με τη συμμετοχή επίσης των μελών της Επιτροπής Μανώλη Οθωνα και Νικου Σαλαγιάννη των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών βορείου και νοτίου συγκροτήματος του νομού Δωδεκανήσου, και μεταξύ άλλων από τα Δωδεκάνησα, του βουλευτή Γιώργου Νικητιάδη, των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος Κ. Βολονάκη, Κ. Γαβαλά και Π. Κουνάκη, των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από την περιοχή και αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος που είτε έχουν υπηρετήσει στο Α’ και Β΄Βαθμό είτε υπηρετούν σήμερα.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου αναζητείται επικεφαλής να ηγηθεί σχήματος απέναντι στον σημερινό περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Γιώργο Χατζημάρκο. Τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν του πρώην δημάρχου Ρόδου και πρώην βουλευτή Στάθη Κουσουρνά, του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη που όμως δεν αποδέχθηκαν, ωστόσο αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι θα ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων άμεσα με πρόσωπα και από τα Δωδεκάνησα αλλά και από τις Κυκλάδες. Στην τηλεδιάσκεψη κατέστη σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει στήριξη σε υποψήφιους περιφερειάρχες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στους Δήμους αναφέρθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει στήριξη σε περίπου 100 μεγάλους Δήμους σε όλη τη χώρα μεταξύ των οποίων και στο Δήμο Ρόδου. Ωστόσο, η παραίνεση και η προτροπή για να δοθεί στήριξη είναι να σχηματιστεί μια παράταξη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και να μην πάει διασπασμένο το κόμμα στις εκλογές. Παρότι για τον Δήμο Ρόδου δεν άνοιξε ονοματολογία στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, εντούτοις ήταν πέρα από σαφές το μήνυμα: Να τα βρουν οι δύο επικεφαλής συνδυασμών που προέρχονται από τον ίδιο χώρο, Βάιος Καλοπήτας και Σάββας Διακοσταματίου και να γίνει μια παράταξη με στελέχη του χώρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι άμεσα θα ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ των δύο παρατάξεων προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πιθανής συνεργασίας προκειμένου να δοθεί στήριξη. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», αν δηλαδή κατέβουν και οι δύο παρατάξεις είναι πιθανόν να δοθεί στήριξη μόνον στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην παράταξη που οι θέσεις της θα είναι πιο κοντά στον προοδευτικό χώρο.
Παρόλα αυτά, θα προηγηθεί η πρόταση της ΝΕ νοτίου συγκροτήματος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Αυτοδιοίκησης για τους υποψήφιους στον Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία και θα έχει μεγάλη βαρύτητα, και αυτό είναι που τελικά θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών για τις στηρίξεις στην περιοχή μας.
Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο, τι θα γίνει με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη συμφωνήσει με άλλους συνδυασμούς που δεν προέρχονται από τον χώρο, όπως του σημερινού δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη και του Νίκου Γερονικόλα. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ορισμένοι υποψήφιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν ανακοινωθεί ή δεν έχουν υπογράψει στις παρατάξεις των δύο προαναφερόμενων υποψηφίων (Καμπουράκη – Γερονικόλα) έχουν δεύτερες σκέψεις λόγω της κινητικότητας στο ΠΑΣΟΚ και του σχεδιασμού της Χαριλάου Τρικούπη να κάνει δυναμική εμφάνιση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η τακτική που προκρίνουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είναι να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ με δικούς του υποψηφίους στις περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ρόδος όπου οι τοπικές εκλογές έχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Στο ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαροι όσον αφορά στην επιδίωξή τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: να διατηρήσει ή ακόμα και να ενισχύσει το κόμμα τη δύναμή του -στα Δωδεκάνησα ήρθε στη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εθνικές εκλογές- και να αναδειχθεί δεύτερη δύναμη από την εκλογική διαδικασία.
Παραλλήλως εκτιμούν ότι στη Χαριλάου Τρικούπη ότι το κόμμα εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην αυτοδιοίκηση σε πολλές περιοχές της χώρας κι αυτό αποτυπώθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου