Ρεπορτάζ

Λύση για την διεκπεραίωση των 40.000 εκκρεμών πράξεων του Κτηματολογίου Ρόδου!

Τον δρόμο για την οριστική επίλυση του προβλήματος λειτουργίας του Κτηματολογίου της Ρόδου με την συνδρομή του Δήμου Ρόδου για την δρομολόγηση καταχώρησης των πράξεων που εκκρεμούν και υπολογίζονται άνω των 40.000 έδωσε προ πολλού ο Δήμος Κω.

Ο Δήμος Κω την 18η Ιανουαρίου υπέγραψε συγκεκριμένα προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Δικασιοσύνης για την μεταγραφή της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως Κω και της αντίστοιχης πράξεως εφαρμογής του σχεδίου πόλεως Μαστιχαρίου Κω στα κτηματολογικά βιβλία του Κτηματολογίου Κω- Λέρου.
Το Κτηματολόγιο Κω – Λέρου που υπάγεται στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για την μεταγραφή των σχεδίων πόλεως, της πόλεως Κω και του Μαστιχαρίου Κω, λόγω της υποστελέχωσης αυτού και κυρίως λόγω της παντελούς έλλειψης της οργανικής θέσης τοπογράφου μηχανικού που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της μεταγραφής των ανωτέρω μνημονευόμενων σχεδίων πόλεως.
Ο Δήμος Κω διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές, οικονομικές και νομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κ.λπ.) για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 100 του Ν. 3852/2010 (A΄ 87), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στη σύναψη της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης, με την οποία προσδιορίζουν το γενικό πλαίσιο και τους ειδικούς όρους για την εκτέλεση του αντικειμένου της.
Ηδη όπως έγινε γνωστό το 75% περίπου του έργου έχει εκτελεστεί ενώ κάποια όμοια πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από τον Δήμο Ρόδου παρότι υπήρξε σχετική ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου.
Είναι προφανές ότι η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Κω αφορούσε στο συγκεκριμένο έργο της επεκτάσεως του σχεδίου πόλεως και όμοια εκκρεμότητα υφίσταται μόνο στα Μάσαρη στην Ρόδο.
Αναζητείται έτσι φόρμουλα προκειμένου να υπάρξει έγκριση αρμοδίως ανάλογης προγραμματικής συμβάσεως για την καταχώρηση των πράξεων που εκκρεμούν και με εμπλοκή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αφού σήμερα απασχολείται μόλις ένας μηχανικός στο Κτηματολόγιο.

Το όλο ζήτημα και η πρόταση θα τεθεί υπόψιν του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Π. Αλεξανδρή την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να δρομολογηθεί και ανάλογη λύση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου