Την δυσαρέσκεια της δημοτικής αρχής Ρόδου, προκάλεσε η απόφαση για αφαίρεση γαλάζιων σημαιών από παραλίες του νησιού, το οποίο κάθε χρόνο πρωτοστατεί σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα με αριθμούς – ρεκόρ.
Πρόκειται για τέσσερις παραλίες στη Ρόδο, μια στην Τσαμπίκα και μια στην Ιξιά από τις οποίες, αφαιρέθηκαν οι γαλάζιες σημαίες.
Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας, Τύπου και Εθιμοτυπίας κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Ρόδου, κ. Ηλία Αργύρη, δήλωσε τα εξής:
«Λόγω κωλύματος του αρμοδίου κ. Κώστα Καρίκη για τις παραλίες, θα προχωρήσω στην ενημέρωση με αφορμή σχετικό δημοσίευμα που αφορά στην αφαίρεση έξι (6) σημαιών από τις 59 που είχε κερδίσει ο Δήμος Ρόδου –σαν πρώτος δήμος σε όλη την Ελλάδα σε γαλάζιες σημαίες. Όπως είναι γνωστό, για να κερδίσουμε μια γαλάζια σημαία, υπάρχει μια λίστα με συγκεκριμένα δικαιολογητικά που υπάρχουν. Ανάμεσα σε αυτά, είναι η ποιότητα του νερού, οι εξυπηρετήσεις οι οποίες προσφέρονται ενώ εξίσου σημαντικό θέμα, είναι η ναυαγοσωστική. Η ναυαγοσωστική στις παραλίες που είναι μέσα στον αστικό ιστό, δηλ. μέσα στην πόλη (από την περιοχή ΝΟΡ έως τις Κάτω Πέτρες) όπως και η παραλία της Τσαμπίκας, είναι γνωστό πως ΔΕΝ ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δήμου Ρόδου. Οι παραλίες αυτές έχουν περάσει στη διαχείριση της ΕΤΑΔ και γι αυτό τόσο η διαχείριση όσο και τα έσοδά τους, έχουν περάσει στο κεντρικό κράτος. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης, ζήτησε (στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο) να έχει ο Δήμος Ρόδου, την πλήρη δικαιοδοσία και διαχείριση των παραλιών του νησιού. Το γεγονός πως δεν έχουμε πλέον ούτε τη δικαιοδοσία αλλά ούτε και τα έσοδα, δεν μας επιτρέπει πια, στο πλαίσιο των παρεχομένων υπηρεσιών να προβούμε στην πρόσληψη ναυαγοσωστών –διότι δεν θεωρείται σύννομη δαπάνη. Θεωρείται μια δαπάνη την οποία απορρίπτει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως μη σύννομη και υπάρχει καταλογισμός. Να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα χρόνια, με τις συμβάσεις που έχει συνάψει ο Δήμος Ρόδου (με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ) έχει καλύψει από την πρώτη στιγμή τις παραλίες και μάλιστα τις λεγόμενες ‘πολυσύχναστες’ και απαιτούν ναυαγοσωστική. Με την ίδια λογική κινηθήκαμε και φέτος, ακολουθήσαμε έγκαιρα και νωρίς την διαδικασία και προχωρήσαμε στη σχετική σύμβαση. Όμως, δυστυχώς, δεν μπορεί να παρασχεθεί αυτή η υπηρεσία, διότι ο φορέας διαχείρισης των παραλιών δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Ρόδου. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι συγκεκριμένες παραλίες δεν έχουν γαλάζια σημαία –ενώ διαθέτουν όλα τα εχέγγυα. Έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εδώ και καιρό, ζητώντας από το κεντρικό κράτος να είναι συνεπές απέναντί μας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε –και λυπούμεθα γι αυτό. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η δικαιοδοσία στον Δήμο Ρόδου και όχι να του καταλογίζονται ευθύνες, ενώ έχει δουλέψει με συνέπεια, με υπευθυνότητα κι έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες».
Ο κ. Αργύρης δήλωσε πως «η ΕΤΑΔ είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση των παραλιών. Η Δημοτική Αρχή ήταν έτοιμη από πολύ νωρίς για την ναυαγοσωστική και την ασφάλεια των λουομένων. Και όμως, ο Δήμος Ρόδου είναι ο μόνος πανελλαδικά που συντηρεί τόσες πολλές παραλίες χωρίς να έχει την αρμοδιότητα».