Συνεντεύξεις

Νικολέττα Κασέρη: Η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην Ανθρώπινη Εμβιομηχανική

Η Νικολέττα Κασέρη, είναι επαγγελματίας γυμνάστρια, πρωταθλήτρια Ελλάδος στο Τζούντο και η μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην Ανθρώπινη Εμβιομηχανική η οποία υπόσχεται μια καθημερινότητα χωρίς πόνο!
Όλα ξεκίνησαν έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό της σε τουρνουά τζούντο, χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Για οκτώ ολόκληρα χρόνια ζούσε με καθημερινό πόνο μέχρι που ανακάλυψε τη μέθοδο FunctionalPatterns μέσω της οποίας έμαθε να κινείται και να ζει χωρίς πόνο. Είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο και στη συνέντευξή της σήμερα στη «δημοκρατική», ξεδιπλώνουμε την πορεία της από τη Ρόδο και τις διακρίσεις της στον αθλητισμό μέχρι το χειρουργείο και την ειδίκευσή της στην μέθοδο προπόνησης που στηρίζεται στο εξελικτικό σχέδιο της ανθρώπινης κίνησης.
• Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο και από μικρή ηλικία είχα «κλίση» στον αθλητισμό. Εκτός από τις ατέλειωτες ώρες ποδοσφαίρου στο προαύλιο του σχολείου και στη γειτονιά, ασχολήθηκα με διάφορα αθλήματα στην παιδική ηλικία, όπως κολύμβηση στις ακαδημίες του ΝΟΡ, στίβο στις ακαδημίες του σταδίου Διαγόρας και μπάσκετ στην ομάδα των κορασίδων, επίσης στον Διαγόρα. Το 2004 ξεκίνησα Τζούντο στον Γ.Σ ΑΘΛΗΤΗΣ και φοίτησα στο Αθλητικό γυμνάσιο και λύκειο του Βενετοκλείου. Από το 2004 έως το 2010 ήμουν 1η στα Παν-Δωδεκανησιακά Πρωταθλήματα, είχα 1ηθέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα 48kg νέων γυναικών το 2004 και το 2009, 2η θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα 2005, 2006 και 2008 και 5η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα νέων γυναικών του 2009. Επίσης, ήμουν μέλος της εθνικής ομάδας τζούντο νέων γυναικών. Το 2010 πέρασα με πανελλήνιες εξετάσεις στην Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2013 συμμετείχα με υποτροφία στο πρόγραμμα ERASMUS όπου φοίτησα για 6 μήνες στο Universitè de Lille II στη Λιλ της Γαλλίας. Το 2014 αποφοίτησα με ειδικότητα Υπαίθριες Δραστηριότητες και Αθλητικός Τουρισμός.


• Προφανώς σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι μεγάλωσες στη Ρόδο.
Ναι, βέβαια. Η ανατροφή στη Ρόδο και η αναπόφευκτη επαφή μου με τον τουρισμό σίγουρα με επηρέασαν στην επιλογή της συγκεκριμένης ειδικότητας και έκτοτε ασχολήθηκα επαγγελματικά με τον αθλητικό τουρισμό σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Χαλκιδική, στην Μαγιόρκα και στην Μινόρκα της Ισπανίας. Να προσθέσω επίσης ότι μιλάω 3 γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα ανέλαβα ως υπεύθυνη το τμήμα σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο. Το 2019 μετακόμισα στην Αθήνα και συνεργάστηκα για 3 χρόνια με γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων. Την ίδια χρονιά ξεκίνησα την εξειδίκευσή μου στην μέθοδο FunctionalPatterns που στηρίζεται στην εμβιομηχανική της κίνησης. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχω παρακολουθήσει τα σεμινάρια της μεθόδου FunctionalPatterns στο Ελσίνκι και την Μαδρίτη και σήμερα είμαι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην συγκεκριμένη μέθοδο.
• Αυτό πώς προέκυψε;
Ο τραυματισμός έγινε η αφορμή για την εξειδίκευσή μου στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων και του σωματικού πόνου. Καταλαβαίνω τι σημαίνει να πονάς, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό που είχα στο αριστερό γόνατο, σε τουρνουά τζούντο το 2011 στη Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι ακόμα εκείνο το πρωινό, μία μέρα μετά το τουρνουά. Ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να περπατήσω! Έπειτα ξεκίνησε μία σειρά επισκέψεων με γιατρούς – γνώμες, πατερίτσες, μαγνητικές… ήταν ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για μένα τότε καθώς ήμουν στο πρώτο έτος της σχολής οπότε δεν μπορούσα να παρακολουθήσω αθλήματα και το φοιτητικό μου σπίτι ήταν στον 3ο όροφο, χωρίς ασανσέρ! (γέλια). Τελικά, ήρθε το χειρουργείο! Ευτυχώς είχα τη στήριξη από τα αδέρφια μου και ιδιαίτερα από τους γονείς μου που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και με βοήθησαν πριν και μετά την επέμβαση και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια για την στήριξη τους εκείνη τη δύσκολη στιγμή για μένα. Μετά το χειρουργείο στο αριστερό γόνατο και για 8 ολόκληρα χρόνια πονούσα σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα, ειδικά σε ανεβοκατέβασμα σκαλιών και περπάτημα! Δεν συζητάμε καν για αθλητική δραστηριότητα! Ήμουν πολύ τυχερή που βρισκόμουν στον χώρο του αθλητισμού και της άσκησης και βρήκα τη μέθοδο FunctionalPatterns μέσω της οποίας έμαθα να κινούμαι και να ζω χωρίς πόνο. Σήμερα κινούμαι και ζω χωρίς πόνο, τρέχω και γυμνάζομαι τακτικά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα!
• Και ήταν αυτή η εμπειρία σου που σε ώθησε να ασχοληθείς με τη συγκεκριμένη μέθοδο και να είσαι μάλιστα και η μοναδική γυναίκα που την εφαρμόζει στην Ελλάδα;
Με αφορμή την δική μου εμπειρία θέλω να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους να πετύχουν το ίδιο στην καθημερινή τους ζωή διότι η συγκεκριμένη μέθοδος άσκησης αποδεικνύεται μακροπρόθεσμη λύση στα σωματικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην κίνηση και στον πόνο. Η μέθοδος που εξειδικεύομαι ονομάζεται FunctionalPatterns και είναι μέθοδος προπόνησης που ιδρύθηκε το 2006 από τον CEO NaudiAguilar. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ίσως η κορυφαία μέθοδος προπόνησης στο χώρο του fitness και αυτό αποδεικνύεται από τα εμφανή αποτελέσματα που έχουν πετύχει πιστοποιημένοι επαγγελματίες της συγκεκριμένης μεθόδου, όπως και εγώ. Πρόκειται για μία μέθοδο που στηρίζεται στο εξελικτικό σχέδιο της ανθρώπινης κίνησης, στο πώς δηλαδή το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο να κινείται. Η εκγύμναση στηρίζεται στην εκπαίδευση των αθλούμενων να κινούνται σύμφωνα με τα βιολογικά χαρακτηριστικά της κίνησής τους: Τη στάση του σώματος, το περπάτημα, το τρέξιμο και τις ρίψεις. Εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα της συγκεκριμένης προσέγγισης, τα οφέλη που έχει ένας αθλούμενος είναι:
1. Βελτίωση Δυσλειτουργικής Κίνησης,
2. Αύξηση Μυϊκής Μάζας,
3. Διαχείριση άγχους,
4. Μείωση Σωματικού Λίπους
5. Μείωση Πιθανότητας Τραυματισμών,
6. Βελτίωση Ενέργειας, Βελτίωση Ύπνου
Σήμερα είμαι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που εξειδικεύεται σε αυτή τη μέθοδο και είμαι βαθιά υπερήφανη γι’αυτό!
• Φαντάζομαι ότι πέρα από περιπτώσεις τραυματισμών, είναι και ο σύγχρονος τρόπος ζωής που μας δημιουργεί μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολλές ώρες σε καθιστική θέση, καθώς και άλλοι παράγοντες όπως το στρες, η διατροφή, η ελλιπής έκθεση στον ήλιο και η αποστροφή μας από τη φύση, έχουν οδηγήσει το ανθρώπινο σώμα σε θέσεις και καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Γνωρίζοντας λοιπόν το πρόβλημα «ο χρόνιος πόνος είναι μία πανδημία που κανείς δεν αναφέρεται σε αυτή» και χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος «το οποίο είναι κατασκευασμένο να είναι υγιές», η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται πρωτίστως σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να γυμναστούν χωρίς τραυματισμό, ανεξάρτητα αν έχουν πόνο ή όχι. Επίσης απευθύνεται σε ανθρώπους με οποιοδήποτε σωματικό πόνο (στη μέση, στα γόνατα, ισχία στον αυχένα και τους ώμους) καθώς και σε ανθρώπους με μυοσκελετικά προβλήματα όπως κύφωση, σκολίωση και λόρδωση. Το τελευταίο διάστημα επίσης η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και σε άτομα με νευρολογικά προβλήματα όπως εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικά επεισόδια και νόσο Parkinson. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα, προσωπικά έχω αναλάβει έναν αθλούμενο που έχει συνδυασμό εγκεφαλικού επεισοδίου και νόσο Parkinson και ήδη έχει διαφορές στον τρόπο που περπατάει. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για εμφανή αποτελέσματα αλλά είναι πολύ ελπιδοφόρο να βλέπεις αλλαγές από ένα σώμα που έχει τόσα να αντιμετωπίσει.


• Γιατί διαφέρει όμως η συγκεκριμένη προσέγγιση και έχει, όπως μας λες, εμφανή αποτελέσματα;
Σύμφωνα με την εμβιομηχανική, τον κλάδο της επιστήμης που μελετά την επίδραση των εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων στο ανθρώπινο σώμα η οποία αναφέρεται στον πόνο που προκαλείται ως άμεσο αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο το σώμα (βιο), κινείται (μηχανική), αναλύουμε την στάση του σώματος του ανθρώπου και τον τρόπο που περπατάει. Οι αναλύσεις αυτές μας δείχνουν ολιστικά την κατάσταση του σώματος και έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ανθρώπινο σώμα ως ένα σύστημα. Γιατί είναι ένα σύστημα!
• Τι σημαίνει είναι «ένα σύστημα»;
Μέσα στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει ένα σύστημα που ονομάζεται περιτονιακό ή ινώδες σύστημα ή fascia. Φανταστείτε το σαν μια μεμβράνη που διαπερνά ολόκληρο το σώμα σχηματίζοντας γραμμές οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους. Μάλιστα ολόκληρο το σύστημα αυτό συνδέεται και αλληλεπιδρά με τον νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος. Χρησιμοποιώντας και γνωρίζοντας τις λειτουργίες αυτού του συστήματος επεμβαίνουμε στα μυοσκελετικά προβλήματα και αντιμετωπίζουμε τον ανθρώπινο πόνο. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει πόνο στην μέση. Δεν εστιάζουμε στο σημείο εκείνο. Δεν πυροδοτεί το συγκεκριμένο σημείο τον πόνο, το σημείο αυτό αποτελεί το σύμπτωμα. Εστιάζοντας σε άλλα σημεία που συνδέονται με την μέση και αποτελούν τις αιτίες του πόνου, πετυχαίνουμε ορατά και κυρίως μακροπρόθεσμα αποτελέσματα! Συνδέοντας το ανθρώπινο σώμα, αντιμετωπίζουμε τις αιτίες όχι τα συμπτώματα. Και μιλώντας για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εννοώ ότι μέσα από μία σειρά συνεδριών και μέσα από μία διαδικασία αφοσίωσης, ακρίβειας και υπευθυνότητας τόσο από τον αθλούμενο, όσο και από τον εξειδικευμένο επαγγελματία στη Μέθοδο FunctionalPatterns, το σώμα έχει την ικανότητα να αλλάζει τη θέση και την κίνηση του στον χώρο και τελικά να ζει ένας άνθρωπος χωρίς πόνο για χρόνια. Γιατί; Γιατί λύνει το πρόβλημά του από την αιτία που προκαλείται, όχι από το σύμπτωμα! Προσωπικά σε εμένα και στους θεραπευμένους μου δεν χρειάζεται άλλη παρέμβαση εκτός από την αλλαγή του μοτίβου κίνησης (του τρόπου κίνησης) που προκαλεί τον πόνο! Συμπέρασμα; Αν γυμνάσω το σώμα μου σαν ένα σύστημα και αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου από την αιτία που το προκαλεί, μπορώ να κινούμαι αποτελεσματικά! Μπορώ να ζω χωρίς πόνο.
• Θεραπεύεται δηλαδή ο πόνος μέσω της άσκησης;
Ναι, και όπως είπα παραπάνω, με αφορμή τη δική μου εμπειρία θέλω να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους να έχουν υψηλή ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους διότι η αποτελεσματική άσκηση αποδεικνύεται μακροπρόθεσμη λύση στα σωματικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην κίνηση και στον πόνο. Ωστόσο η διαδικασία για να «φύγει» ένα σώμα από την κατάσταση του πόνου, απαιτεί αφοσίωση, χρόνο, ακρίβεια κινήσεων και πράξεων και υπευθυνότητα, τόσο απ’ τον αθλούμενο όσο και από τον επαγγελματία στη μέθοδο FunctionalPatterns. Επειδή ακριβώς η διαδικασία αυτή απαιτεί σκληρή δουλειά, είναι και μία «δύσκολη» μετάβαση από την υπάρχουσα κατάσταση, στην επιθυμητή κατάσταση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με το ανθρώπινο σώμα και ιδιαίτερα τα κινητικά προβλήματα αποδεικνύεται ότι τελικά λύνονται και μπορούν να παραμείνουν λυμένα για χρόνια, ενδεχομένως και για όλη τη ζωή ενός ανθρώπου!
• Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος;
Απαντώντας παρορμητικά στην ερώτηση θα έλεγα, σήμερα… τώρα! Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τον πόνο και τα κινητικά προβλήματα ο οποίος λέει ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερα προβλήματα έχουμε και τόσο περισσότερο πόνο, κ.λπ. Ο μύθος αυτός υπάρχει γιατί οι άνθρωποι δεν λύνουμε τα σωματικά μας προβλήματα αποτελεσματικά, αλλά παροδικά! Υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το γήρας είναι ακόμα μία ασθένεια! Οπότε δεν θα έλεγα σε κάποιον επειδή είσαι 60 ή 70, δεν αξίζει να ξεκινήσεις. Να αναφέρω επίσης ότι ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλούμενός μου ξεκίνησε 81 ετών! Είναι ευκαιρία για κάθε άνθρωπο να αλλάξει τον τρόπο που κινείται και να αντιστρέψει τον μύθο «όσο μεγαλώνω τόσα περισσότερα προβλήματα έχω». Από την εμπειρία μου, παρατηρώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν όταν έχουν ήδη αρχίσει να πονάνε και έχουν ήδη ξεκινήσει άλλες μεθόδους για να λύσουν το πρόβλημα χωρίς αποτέλεσμα. Προσωπικά δεν θα πρότεινα σε κάποιον να περιμένει να πονέσει και να ταλαιπωρηθεί για να ξεκινήσει. Πρόκειται για μία μέθοδο άσκησης. Τέλος, να πω πως τα παιδιά είναι το μέλλον. Και αν στο μέλλον θέλουμε να έχουμε ανθρώπους που ζουν και κινούνται χωρίς πόνο, τα παιδιά είναι αυτά που θα αλλάξουν την κατάσταση από τη ρίζα της! Από τις ηλικίες 6-12 ετών ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει καθώς έχει αναπτυχθεί το νευρο-μυικό του σύστημα, οπότε ελέγχει τις κινήσεις του και μπορεί να αναπτύξει κινητικές δεξιότητες. Μάλιστα στην εφηβική ηλικία παρατηρούνται για πρώτη φορά μυοσκελετικές αδυναμίες και παθήσεις, όπως σκολίωση, ή κύφωση οπότε… όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο.
• Πού εφαρμόζεται η μέθοδος;
Αρχικά, για αποφυγή παρεξηγήσεων προς τους αναγνώστες να πω ότι δεν αρκεί κάποιος επαγγελματίας να πει ότι εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο. Χρειάζονται αποδεδειγμένα αποτελέσματα (πριν και μετά αθλούμενων) και πιστοποίηση από την μέθοδο FunctionalPatterns ότι εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος από τον επαγγελματία. Το αναφέρω αυτό διότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολλοί λίγοι (λιγότερο από 10 άτομα) πιστοποιημένοι επαγγελματίες που εξειδικεύονται στη μέθοδο FunctionalPatterns. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής εφαρμόζεται στην Αθήνα, την Κατερίνη και τις Σέρρες.
• Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος αν ενδιαφέρεται;
Προσωπικά είμαι επικεφαλής της εταιρείας AthensBiomechanicsTraining με έδρα στο κέντρο της Αθήνας. Η τεχνολογία βέβαια έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων τα οποία προσωπικά εφαρμόζω με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας! Οκτώ στους 10 αθλούμενους που δοκίμασαν και διαδικτυακή συνεδρία ανέφεραν ότι είχαν αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου και στην αλλαγή του σώματός τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου