Αθλητικά

Sportradar: Στήσιμο αγώνων με ένα καπέλο ή με το χρώμα ενός πουκαμίσου

• Οι απίθανοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να χειραγωγηθεί μια αναμέτρηση

H Sportradar,διαθέτει 35 γραφεία σε 24 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αντικείμενο της εταιρίας με έδρα τον Σεν Γκάλεν της Ελβετίας είναι η συλλογή και ανάλυση δεδομένων που αφορούν τον αθλητισμό, παρέχοντας υπηρεσίες σε εταιρείες στοιχημάτων, εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και διεθνείς αθλητικές οργανώσεις.
Στις δραστηριότητες της εταιρίας περιλαμβάνεται και η ανίχνευση της απάτης και των στημένων αγώνων (Fraud Detection System).
Ασήμαντες φαινομενικά χειρονομίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για ενεργοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός με σκοπό την χειραγώγηση ενός αγώνα, εξήγησε ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής των υπηρεσιών και ερευνών της Sportradar, Τομ Χάρντινγκ.
O τελευταίος πέρασε 11 χρόνια στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Πλέον καθοδηγεί μια μια ομάδα ερευνητών που αντλεί ειδικές πληροφορίες μόλις γίνει η αρχική ανάλυση και εντοπιστεί ένας δυνητικά ύποπτος αγώνας.
Παρεμβαίνουν όποτε ο πελάτης ή η ομοσπονδία ζητούν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα που αφορούν σε στημένα παιχνίδια.
Ενεργούν με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από την ομάδα παρακολούθησης και ανίχνευσης της Sportradar Integrity Services, η οποία συνεργάζεται με περισσότερες από 150 αθλητικές ομοσπονδίες και πρωταθλήματα. Το πελατολόγιο της εταιρίας περιλαμβάνει την FIFA, αλλά ακόμη και τη NASCAR.
Η Υπηρεσία Ακεραιότητας
Οι αναλυτές των Υπηρεσιών Ακεραιότητας της Sportradar εργάζονται όλο το 24ωρο και λειτουργούν από την κύρια βάση τους στο Λονδίνο, έως τα παρακλάδια τους σε Μοντεβιδέο, Μελβούρνη, Σιγκαπούρη, Λας Βέγκας και τη Μινεάπολις, πάνω από οθόνες ζωντανών αθλητικών αγώνων και αποδόσεις στοιχημάτων.
Το 2022, εντόπισαν 1.212 ύποπτους αγώνες σε 12 αθλήματα σε 92 χώρες. Αν και πρόκειται για αύξηση 34% από το 2021, τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το 99,5% των αθλητικών γεγονότων είναι απαλλαγμένα από στημένους αγώνες, με κανένα άθλημα να μην υπερβαίνει το 1% σε ύποπτα για χειραγώγηση παιχνίδια.
Η μεθοδολογία της Sportradar στα στημένα!
Ο Χάρντινγκ έχει στη διάθεσή του ένα σημαντικό δίκτυο φωτογράφων που στέλνονται στα γήπεδα. Άλλα μέλη της μονάδας πληροφοριών μπορούν επίσης να αναλάβουν ταυτόχρονα συγκεκριμένους ρόλους .
«Εκείνοι που στήνουν αγώνες πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο για να επικοινωνούν με τους παίκτες και μερικές φορές να τους εκφοβίζουν προκειμένου να εκτελέσουν τα σχέδια τους», τόνισε ο Χάρντινγκ.
«Ψάχνουμε για αυτά τα άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν σινιάλο στους παίκτες. Είναι πιο διακριτικοί αυτές τις μέρες και δεν προχωρούν σε κραυγαλέες κινήσεις.
Έχουμε δει κινήσεις όμως με καπέλο. Εάν το βγάλουν, σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε αυτό. Επίσης φορούν ένα σακάκι ή το βγάζουν. Μερικές φορές αλλάζουν πουκάμισο. Αν δεις πράσινο πρέπει να κάνεις κάτι συγκεκριμένο. Κόκκινο, πρέπει να κάνεις κάτι άλλο».
Ο Χάρντινγκ υπογραμμίζει πως η αρμοδιότητα των παρατηρητών δεν περιορίζεται στην παρακολούθηση του τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο.
«Μερικές φορές πηγαίνουμε πέρα από την αναγνώριση. Ψάχνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του αγώνα με ποιον επικοινωνούν οι παίκτες, εάν υπάρξει ανταλλαγή πακέτων».
Η υπερβολική αυτοπεποίθηση των match fixers
Ο Χάρντινγκ προσθέτει πως η ομάδα του βασίζεται στο γεγονός πως όσοι στήνουν παιχνίδια υπερβαίνουν τον εαυτό τους και πιστεύουν ότι είναι αόρατοι.
«Μπορεί να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση. Υπάρχει η αντίληψη ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται και ουδείς τους παρακολουθεί. Εκεί λοιπόν βασίζεσαι, στο ότι δεν καλύπτουν τα ίχνη τους».
Μία από τις απογοητεύσεις για τον Χάρντινγκ, αφορά το γεγονός πως η επιβολή κυρώσεων σε όσους βρίσκονται πίσω από χειραγώγηση αγώνων μπορεί να είναι περίπλοκη.
«Σίγουρα υπάρχει ένας αντίκτυπος, αλλά παγκοσμίως τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Έχετε μια διοργάνωση σε συγκεκριμένη χώρα που έχει διαφθαρεί, αλλά τα άτομα που οργανώνουν, διευκολύνουν ή ενορχηστρώνουν τη χειραγώγηση βρίσκονται σε άλλη. Αναφέρομαι σε παίκτες στοιχήματος και χρηματοδότες».
Τα νομικά εμπόδια
Ο 35χρονος εκπρόσωπος της Sportradar αναφέρει πως ενώ οι αθλητικές κυρώσεις έχουν “φτάσει σε καλό επίπεδο”, όπου συχνά ισοδυναμούν με “τιμωρίες παικτών και συλλόγων αλλά και ζημιά στις απολαβές τους”, την ίδια στιγμή εκείνοι που ξεκίνησαν την διαδικασία για το στήσιμο ενός γεγονός καταφέρνουν να ξεφεύγουν!
«Υπάρχουν τόσα πολλά νομικά εμπόδια. Το νομικό πλαίσιο σε ορισμένες χώρες δεν καθιστά σαφές, εάν πρόκειται είτε για έγκλημα είτε θεωρείται σοβαρό έγκλημα που αξίζει να διερευνηθεί», πρόσθεσε το στέλεχος της Sportradar.
«Υπάρχουν επίσης περιορισμένοι πόροι που αφιερώνονται σε αυτό σε ορισμένες χώρες. Άρα είναι περίπλοκο. Ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας θα είναι όταν δεις περισσότερες ποινικές διώξεις».
Ο Χάρντινγκ, ωστόσο, είναι αισιόδοξος και πιστεύει, παρά τα χαμηλά επίπεδα, ότι οι «εγκέφαλοι» στημένων παιχνιδιών μπορούν να το βάλουν στα πόδια! Είναι μια μάχη που «σίγουρα κερδίζεται», ισχυρίστηκε.

Πηγή: sdna.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου