«Το νοσοκομείο της Ρόδου διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να αντιμετωπίσει την εμφάνιση επικίνδυνων ιών, όπως ο Έμπολα».
Αυτό δήλωσε στη «δ», ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Βασίλης Παπανικόλας, με αφορμή την κινητοποίηση που γίνεται στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης.
«Υπάρχει ευαισθητοποίηση. Η Ρόδος μπορεί να κινδυνεύσει μόνο από ταξιδιώτες που θα έρθουν από τις χώρες υψηλού κινδύνου. Δεν υπάρχει όμως απευθείας αεροπορική σύνδεση και αυτό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού», δήλωσε ο Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κ. Στέλιος Καραταπάνης.
Σημειώνεται πως το νοσοκομείο της Ρόδου διαθέτει ειδικούς θαλάμους για την περίθαλψη ασθενών που έχουν προσβληθεί από επικίνδυνους ιούς.
«Οι ειδικοί θάλαμοι δημιουργήθηκαν τότε που ανέκυψε θέμα με τη νόσο των πτηνών. Είναι πάντα εξοπλισμένοι πλήρως και έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», δήλωσε ο κ. Παπανικόλας και πρόσθεσε πως η Ρόδος δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των περιοχών υψηλού κινδύνου.
« Η Ρόδος δεν είναι περιοχή υψηλού κινδύνου. Περιμένουμε παρ’ όλα αυτά οδηγίες από το ΚΕΛΠΝΟ για να γνωρίζουμε τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο περιστατικό», τόνισε ο κ. Βασίλης Παπανικόλας.
Για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέλθουν με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα της νόσου στη χώρα έγινε λεπτομερής σχεδιασμός, και δόθηκαν ήδη σε κεντρικό επίπεδο οδηγίες από το ΚΕΛΠΝΟ.
Η ετοιμότητα των ελληνικών υγειονομικών αρχών για τον ιό Έμπολα άλλωστε επιβεβαιώθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή στελεχών απο τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.
Συστήνεται στους πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνηση σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, εφόσον δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, αλλά κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τον πληθυσμό και να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο κ. Παπανικόλας δήλωσε πως τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένη η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.
«Εξαιτίας των πολλών ατυχημάτων η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου είναι μεγάλη. Επιπλέον χορηγούμε και ιατρικές βεβαιώσεις στους υποψηφίους οδηγούς», δήλωσε ο κ. Παπανικόλας και πρόσθεσε πως το νοσοκομείο χρειάζεται περισσότερους ειδικευόμενους ιατρούς.
«Ειδικευμένους γιατρούς έχουμε. Λείπουν από το νοσοκομείο μας οι ειδικευόμενοι. Χρειαζόμαστε και περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουν εξαγγελθεί 5.000 προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας. Περιμένουμε να δούμε τι αναλογεί στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Βασίλης Παπανικόλας.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σταλούν εξάλλου στο αρμόδιο υπουργείο οι εκθέσεις για την αξιολόγηση του προσωπικού που υπηρετεί στο νοσοκομείο Ρόδου.