Συνεντεύξεις

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η Πολιτεία, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες»

Την διαβεβαίωση ότι «Η Πολιτεία, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές» όχι μόνον της Ρόδου αλλά και των άλλων περιοχών, δίδει μέσω της ‘δ’ ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης –ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητεί την ενεργοποίηση όλων των κοινοτικών ταμείων για την αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων στο νησί της Ρόδου.
Επιπλέον, μιλάει για τις πρωτοβουλίες και συνεχείς προσπάθειες για την απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, για την ψήφο των αποδήμων αλλά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς –όπως αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας…».
• Να ξεκινήσουμε από την πύρινη λαίλαπα με τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που μας πληγώνει, εν μέσω του καλοκαιριού και θα ήθελα το σχόλιό σας.
Το πανέμορφο νησί της Ρόδου, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Μία τεράστια οικολογική καταστροφή. Μία φωτιά που έκαιγε επί μέρες, μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε ήδη και κατέστρεψε φυσικό πλούτο και περιουσίες. Κάτι που δυστυχώς συνέβη και σε πολλές άλλες περιοχές της Πατρίδας μας. Η Πολιτεία, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες και θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις όταν ολοκληρωθεί το έργο της απογραφής των ζημιών στο νησί. Ενώ με ερώτησή μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχω ζητήσει την ενεργοποίηση όλων των κοινοτικών ταμείων για την αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων στο νησί της Ρόδου.
Θα πρέπει ασφαλώς να εξάρουμε και να συγχαρούμε τα στελέχη της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και ασφαλώς τους εθελοντές για τις άοκνες προσπάθειές τους στη μάχη κατά της φωτιάς, τόσο στην επιχείρηση κατάσβεσης όσο και στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων και τουριστών που ήταν απόλυτα οργανωμένες και αποτελεσματικές. Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών και τουριστών.
• Παρακολουθούμε τις προσπάθειές σας για την απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Πρόσφατα συναντηθήκατε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για το θέμα. Είστε αισιόδοξος;
Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Αλβανίας που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη μας προβληματίζει βαθιά. Η συνεχιζόμενη άδικη προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, ενός διακεκριμένου στελέχους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, συνεχίζεται κατά παράβαση κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου και παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας. Μία απαράδεκτη προφυλάκιση που συνιστά μία απρόκλητη κατάφωρα άδικη και μεροληπτική μεταχείριση κατά ενός εκλεγμένου δημάρχου και δημιουργεί έντονη και βαθιά ανησυχία ως προς την ύπαρξη πολιτικών σκοπιμοτήτων από την πλευρά των αλβανικών αρχών. Μία απόφαση που εμποδίζει τον Φρέντη Μπελέρη να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση των πολιτών που τον εξέλεξαν στο δημαρχιακό αξίωμα της πόλης τους.
Έχω επισκεφθεί δύο φορές τον Φρέντη Μπελέρη στο νοσοκομείο των φυλακών στα Τίρανα. Συνάντησα ένα αδάμαστο και αλύγιστο άνθρωπο. Έναν υπερήφανο άνθρωπο. Που αγωνιά για τη Χειμάρρα και τους συμπατριώτες του. Την προηγούμενη εβδομάδα τον συνάντησα για δεύτερη φορά στις φυλακές των Τιράνων.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με τον πιο σαφή τρόπο στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, το θέμα της απελευθέρωσης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Το θέμα αυτό είχα την ευκαιρία να συζητήσω, ως πρόεδρος της επιτροπής ΕΕ -Αλβανία του Ε.Κ, κατά την πρόσφατη συνάντησή μου στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον υπουργό Εσωτερικών Τάουλαντ Μπάλα.
Το θέμα της απελευθέρωσης του Φρέντη Μπελέρη είναι πλέον ευρωπαϊκό ζήτημα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Στρασβούργου υπερψήφισε την τροπολογία που είχα την τιμή να εισηγηθώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με την οποία εκφράζεται η βαθιά του ανησυχία για τη σύλληψη του εκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος. Ένα θέμα που συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές. Η Αλβανία είναι μία υπό ένταξη χώρα και πρέπει να σέβεται απόλυτα τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης.


• Μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών όπου η ΝΔ έλαβε ισχυρή εντολή, ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάστηκε ξεκάθαρη απέναντι στον ελληνικό λαό στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Ζήτησε ισχυρή εντολή, αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Και ο ελληνικός λαός την επιδοκίμασε στην κάλπη συνεκτιμώντας σίγουρα το μετρήσιμο και απτό έργο της κυβερνητικής μας θητείας. Ψήφισε συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα. Ταυτόχρονα αποδοκίμασε το θολό μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τη μία στιγμή ζητούσε κυβερνήσεις «προοδευτικής» συνεργασίας, την άλλη κυβερνήσεις ηττημένων, κυβερνήσεις ανοχής ή κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού». Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πλέον μπροστά της έναν ορίζοντα τετραετίας για να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της. Λιγότεροι φόροι, καλύτεροι μισθοί, μείωση ανεργίας είναι στην προμετωπίδα αυτού του σχεδίου. Και είμαι σίγουρος ότι θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Έχουμε άλλωστε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Καθώς οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις του 2019 για λιγότερους φόρους έγιναν στην τετραετία που πέρασε πράξη, παρά τις αρνητικές διεθνείς οικονομικές συγκυρίες λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η απρόκλητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
• Πώς είδατε τις εξελίξεις με την ψήφο των αποδήμων; Ήταν ένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αρθούν όλοι οι όροι και προϋποθέσεις στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδας και που απέκλεισαν χιλιάδες συμπατριώτες μας από τη συμμετοχή τους στις εκλογές έγινε πράξη στο πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στη νεοεκλεγείσα Βουλή. Πρακτικά οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που κατοικούν όπως και οι Έλληνες που θα γνωρίζουν από πριν ότι εκείνη την ημέρα θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
Η άρση των περιορισμών δεν είναι μόνο δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των Ελλήνων, είναι μία πρωτοβουλία που απαντά σε ένα διαχρονικό αίτημα της ελληνικής Διασποράς. Είναι μία πρωτοβουλία που μας ενώνει και θα έπρεπε να είχε τη συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Δυστυχώς κάποια εναντιώθηκαν και καταψήφισαν μένοντας περιχαρακωμένα στα μικροκομματικά τους μικροσυμφέροντα.
• Πώς θα εξελιχθούν κατά την εκτίμησή σας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Υπάρχει τάση βελτίωσης και συνέχισης των συνομιλιών;
Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας. Την, μεταξύ μας, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σύμφωνα με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Μία Σύμβαση που αν και δεν έχει υπογραφεί από την Τουρκία, έχει καταστεί εθιμικό δίκαιο καθώς την έχουν υπογράψει και κυρώσει πάνω από 150 χώρες. Μία Σύμβαση που σαφώς ορίζει στο Άρθρο 121 ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή έχουν το ίδιο δικαίωμα σε ΑΟΖ όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές. Όπως σαφώς ορίζει επίσης στο Άρθρο 3 είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε κράτους να ασκήσει μονομερώς, χωρίς να ενημερώσει δηλαδή κανέναν, την επέκταση των χωρικών της υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.
Η τουρκική πλευρά στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού της και του μεγαλοϊδεατισμού της στεκόμενη απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο έχει «αγνοήσει» τα δύο αυτά άρθρα. Από το 1995 με απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θεωρεί αιτία πολέμου (casus belli) την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, μία απειλή βίας που ρητά καταδικάζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ (άρθρο 2 παράγραφος 4). Και απεμπολώντας το δικαίωμα των νησιών μας σε αποκλειστική οικονομική ζώνη και θεωρώντας ότι έχουν μόνο χωρικά ύδατα κόντρα στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη. Μία συμφωνία που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλεί την Λιβύη να την ακυρώσει. Είχα την τιμή να καταθέσω τις δύο σχετικές τροπολογίες στη έκθεση του Ε.Κ για την κατάσταση στη Λιβύη, οι οποίες υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταλάβει ότι η συζήτηση με την Ελλάδα για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, θα γίνει μόνο στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν θα γίνει ποτέ με πολιτικές ισχύος. Με πολιτικές αναθεωρητισμού. Με φαντασιώσεις μεγαλοϊδεατισμού. Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διαπραγμάτευση, αλλά ασφαλώς δεν διαπραγματεύεται υπό το καθεστώς φόβου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου