Τους βηματισμούς της προσπαθεί να βρει η Ρόδος για να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης ημέρας στον τουρισμό, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών.
Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, λειτουργούν όπως στην πράξη αποδεικνύεται και για τις ανάγκες της επόμενης ημέρας, με την αγωνία των επιχειρηματιών σε όλο το νησί να αγγίζει “κόκκινο” για το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι επιπτώσεις από την καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε τη Ρόδο επί 13 ημέρες αποτυπώνονται ήδη στην τοπική οικονομία, καθώς η απόφαση αεροπορικών εταιρειών να διακόψουν προσωρινά τις πτήσεις charter είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ντόμινο ακυρώσεων.
Στις τουριστικές περιοχές της Ρόδου που δεν επηρεάστηκαν από τη φωτιά, όπως είναι η Ιαλυσός, το Φαληράκι, η Λίνδος αλλά και η πόλη της Ρόδου που την προτιμούν πολλοί τουρίστες παρότι δεν επηρεάστηκαν από τη φωτιά, επηρεάστηκαν από το κύμα ακυρώσεων που ακολούθησε. Οι κρατήσεις σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, φτάνοντας σε ορισμένες επιχειρήσεις ακόμα και το 70% συμπαρασύροντας και τους τζίρους των καταστημάτων που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν και παρότι απέχουν χιλιόμετρα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς.
Την ίδια ώρα επισκέπτες της Ρόδου που είχαν ή έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο νησί μας, ήδη από τις πρώτες ώρες που άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εικόνες από τη φωτιά, έντρομοι προσπαθούσαν να αντλήσουν πληροφορίες για την κατάσταση στο νησί από διαδικτυακές ομάδες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους επισκέπτες για να μοιράζονται αξιοθέατα και όμορφες στιγμές από τις διακοπές τους.
Και παρότι οι περισσότεροι είχαν κλείσει διακοπές σε καταλύματα που δεν βρίσκονταν σε περιοχές που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, δεν μπορούσαν να φτάσουν στη Ρόδο εξαιτίας της διακοπής των πτήσεων τσάρτερ. Όπως δηλώνουν στη «δ» επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βόρειο τρίγωνο του νησιού, η ζημιά που υπέστησαν από τις ακυρώσεις είναι τεράστια και ακόμα η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να προβληθεί στο εξωτερικό η πραγματική εικόνα της Ρόδου αυτή την περίοδο.
«Οι ακυρώσεις φτάνουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Παρά το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια για να προβληθεί η πραγματική εικόνα της Ρόδου στο εξωτερικό και παρά το ό,τι οι πτήσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι, η απουσία συντονιστικού οργάνου που θα ανελάμβανε τη διαχείριση της κρίσης τις πρώτες ημέρες της φωτιάς, καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση για την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος. Η μείωση στην κίνηση ήταν εμφανής. Οι μόνες εικόνες που μπορούσε να δει κανείς από τη Ρόδο, ήταν το δάσος να φλέγεται. Πέρα από την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις, υπήρχαν κι εκείνοι οι επισκέπτες που ακύρωσαν μόνοι τους φοβούμενοι ότι θα χαλάσουν οι διακοπές τους. Από χθες άρχισαν να διαφαίνονται κάποια σημάδια βελτίωσης αλλά αυτό μέχρι να ομαλοποιηθεί -αν ομαλοποιηθεί- η κατάσταση, απέχει πολύ. Η ζημιά που έχει γίνει είναι μεγάλη» λέει στη «δ», ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ιαλυσό.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Φαληράκι, όπου τον ρόλο ενημέρωσης των επισκεπτών που ήδη έκαναν τις διακοπές τους ή όσων είχαν προγραμματίσει να έρθουν αλλά είχαν ενδοιασμούς μη γνωρίζοντας για την έκταση της φωτιάς, ανέλαβαν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, αντί τα πρακτορεία με τα οποία είχαν κλείσει τις διακοπές τους ή από επίσημο φορέα.
Στις διαδικτυακές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί από επαναλαμβανόμενους επισκέπτες της Ρόδου, ενημέρωση παρείχαν όσοι απολάμβαναν ήδη τις διακοπές τους στο νησί αναρτώντας φωτογραφίες όπου η κανονικότητα δεν είχε επηρεαστεί παροτρύνοντας κι άλλους να έρθουν στο νησί και να μην ακυρώσουν τις διακοπές τους.
Τις τελευταίες ημέρες, στις ομάδες αυτές, διαχειριστές και μέλη επισημαίνουν την ανάγκη να στηριχθεί η Ρόδος και το τουριστικό οικοδόμημα του νησιού. Πολλοί επισκέπτες που δεν έφτασαν στον προορισμό τους επαναπρογραμματίζουν τις διακοπές τους για το επόμενο διάστημα αλλά και πολλοί από όσους ήδη ήρθαν σχεδιάζουν και δεύτερο ταξίδι φέτος, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και η τοπική οικονομία στη μεγάλη δοκιμασία που περνά το νησί, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ολες αυτές τις ημέρες μάλιστα τουρίστες μέλη των διαδικτυακών ομάδων αυτών που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν, εξαίρουν το έργο των εθελοντών και τη φιλοξενία των Ροδιτών και η επιστροφή τους στο νησί, είναι ο δικός τους τρόπος για να πουν ευχαριστώ σε όσους τους βοήθησαν παροτρύνοντας κι άλλα μέλη να επισκεφθούν ξανά τη Ρόδο.
Ηδη πολλοί από τα μέλη που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο νησί για διακοπές προβάλλουν την κανονικότητα που έχει επανέλθει στο νησί, ακόμα και στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, απευθύνοντας κάλεσμα σε συμπατριώτες τους να προτιμήσουν τη Ρόδο για τις διακοπές τους.
https://www.dimokratiki.gr/03-08-2023/dyskoli-i-epistrofi-stin-kanonikotita-para-tis-prospatheies-pou-katavallontai-sto-nisi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Άλλο μια ναυτιλιακή εταιρεία που μονοπωλεί τον προορισμό κι άλλο το νησί.
Άλλο στήριξη στις πληγείσες περιοχές κι άλλο πάω Ρόδο σε all inclusive και υποτίθεται στηρίζω τη Ρόδο.
Στα χωριά χρειάζεται η στήριξη και όχι στα βιομηχανοδοχεία.
Εκεί τρως γνήσιες γεύσεις εκεί γνωρίζεις τους Ρόδιους.
Έχω να πω το εξής…όταν για να πάω στη Ρόδο πρέπει να πληρώσω για ένα μικρό αυτοκίνητο που έχει 40% έκπτωση και 2 άτομα εκ των οποίων το ένα με 20% έκπτωση,σε στην πιο οικονομική εσωτερική καμπίνα πρέπει να πληρώσω 625 ευρώ, τότε για πια στήριξη μιλαμε.
Έτσι δεν πάει κόσμος,εκτός αν οι Έλληνες δεν θεωρούνται πλέον τουρίστες.