«Αυτό το τριήμερο θα γίνει κυριολεκτικά χαμός» επισημαίνει αρμόδια πηγή – Αλλάζουν τα πάντα στις Κτηματικές Υπηρεσίες και στις παραχωρήσεις – Βαριά πρόστιμα σε παραβάτες – Ανακαλούν άδειες και στέλνουν ελεγκτές σε νησιά και παραθεριστικά θέρετρα
Αποφασισμένο να ξεκινήσει το «κυνήγι της ξαπλώστρας» πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος εμφανίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακαλεί άδειες δεκάδων υπαλλήλων μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την εντολή να βγούνε στα νησιά και όπου υπάρχουν καταγγελίες (ακόμα και από τα social media) για καταλήψεις παραλιών και παραβάσεις στις συμβάσεις παραχώρησης από πλευράς των επιχειρήσεων.
Παράλληλα σχεδιάζει αλλαγές στη δομή και λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο παραχώρησης των ακτών σε ιδιώτες. Ενισχύσεις στέλνονται άμεσα στην Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου, που θα καλύψουν όλες τις Κυκλάδες.
Εκτός από την Πάρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάλληλοι έχουν φτάσει ήδη στη Νάξο για αυτοψίες, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε νησιά όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο αλλά ακόμα και σε Κρήτη, Χαλκιδική και νησιά του Ιονίου. «Αυτό το τριήμερο θα γίνει κυριολεκτικά χαμός» επισημαίνει αρμόδια πηγή, προαναγγέλλοντας ελέγχους και αυτοψίες στην Αττική.
Εκτός από τα βαριά πρόστιμα, αναζητείται και νομική φόρμουλα για να μη μπορέσουν οι παραβάτες να λειτουργήσουν ξανά μέσα στον Αύγουστο, με δικαστικές προσφυγές που αργούν να εξεταστούν.
Πού επιτρέπονται και πού όχι οι ξαπλώστρες στις παραλίες
Από την άλλη ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου, ανέλυσε στην ΕΡΤ τη νομοθεσία για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου.
Ακόμη, πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα.
Επιπρόσθετα, πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.
Παράλληλα στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η νομοθεσία για τα ζητήματα αυτά υπάρχει αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται.
Μάζεψαν άρον άρον τις ξαπλώστρες στη Νάξο για να γλιτώσουν τα πρόστιμα
Στη Νάξο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, φαίνεται πως επιχειρηματίες έχουν θορυβηθεί και προσπαθούν να περιορίσουν τις παραβάσεις.
Πηγή protothema.gr