Συνεντεύξεις

Γ. Ντάβλας: Η Ρόδος είναι το ωραιότερο νησί της Ελλάδας

– «Παράδειγμα προς μίμηση η αντιμετώπιση της φωτιάς στη Ρόδο για όλη την Ευρώπη»
– Αποκαλύπτει τα σχέδιά του για το επόμενο καλοκαίρι: Στόχος μου να ανεβάσω τον «Ζορμπά» στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Συνέντευξη στη Νατάσα Παμπρή
Ο Γιώργος Ντάβλας, ο master του P.R. στην Ελλάδα βρίσκεται στη Ρόδο, με αφορμή τη μοναδική εκδήλωση/βραδιά όπερας που διοργάνωσε για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μ. Κάλλας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπ. Πολιτισμού.
Οι δημόσιες σχέσεις είναι συνυφασμένες με το όνομά του στη χώρα μας, από τους πλέον «κοσμογυρισμένους», με γνωριμίες διεθνώς, από αρχηγούς κρατών και βασιλείς, μέχρι τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κλπ. ανά την υφήλιο. Είναι η «ψυχή» των πάρτι που συγκεντρώνουν τη λεγόμενη υψηλή κοινωνία, έχοντας ένα ιδιαίτερο χάρισμα να προσεγγίζει και να κερδίζει τους ανθρώπους. Ξεχωριστές στιγμές για τον ίδιο οι γνωριμίες του με τρία μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας (τα οποία δύο δεν είναι εν ζωή) την εκλιπούσα Βασίλισσα Ελισάβετ, την «πριγκίπισσα του λαού» Νταϊάνα και τον Βασιλιά Κάρολο.
Ξεκίνησε να γίνει τενόρος, αφού λάτρευε και λατρεύει την όπερα έχοντας καταπληκτική φωνή, αλλά τελικά τον κέρδισε το P.R. Λάτρης της Ρόδου την οποία επισκέπτεται ανελλιπώς από τα 18 του χρόνια και ήταν το πρώτο νησί που επισκέφθηκε για διακοπές. Συγχαίρει τον ροδιακό λαό για το πώς αντιμετώπισε τις δασικές πυρκαγιές, το εθελοντικό κίνημα, αλλά και την Περιφέρεια και το Δήμο για τις ενέργειες που επέδειξαν και δηλώνει εντυπωσιασμένος από τα άμεσα αντανακλαστικά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, τον οποίο χαρακτηρίζει «σκυλί» στη δουλειά του.
Μετά τη βραδιά όπερας που καθήλωσε το ροδιακό κοινό, ονειρεύεται και σχεδιάζει να παρουσιάσει το επόμενο καλοκαίρι στη Ρόδο μία χορευτική παράσταση στον ίδιο χώρο, το Παλάτι του Μ. Μαγίστρου για τον Ζορμπά, όπως αποκαλύπτει στην αποκλειστική του συνέντευξη στη «δ»:

• Κύριε Ντάβλα, καλωσορίσατε στη Ρόδο, την οποία έχετε επισκεφθεί πολλάκις, έχετε εμπειρίες από δω, αναμνήσεις από τα εφηβικά σας χρόνια… Βλέποντας το νησί μετά από τόσα χρόνια, ποια είναι η εικόνα που αποκομίζετε;
Καλώς σας βρήκα κα Παμπρή στο υπέροχο νησί. Έχω να έρθω στη Ρόδο 10 χρόνια. Το πρώτο νησί που επισκέφθηκα σαν παιδάκι 18 χρονών, ήταν η Ρόδος. Έχω διοργανώσει πολλές φορές κάποια γεγονότα πολιτιστικά στο νησί και έχω έρθει ως επισκέπτης πολλάκις. Το νησί το βρήκα πολύ καλύτερο απ’ ό,τι ήταν.
Είναι ένα από τα καλύτερα νησιά της Ελλάδας, μαζί με την Κέρκυρα. Εγώ την αγαπώ πάρα πολύ τη Ρόδο, γιατί έχει ιστορία, έχει παράδοση, καταπληκτικές θάλασσες, από όλο τον κόσμο επισκέπτονται αυτό το νησί, το βρήκα πολύ διαφορετικό προς το καλύτερο, αλλά θέλει και κάποια άλλα πράγματα.
Σε ηλικία 18 ετών αποφάσισα με την παρέα μου να έρθουμε διακοπές 5 ημέρες στη Ρόδο και ήρθαμε με το πλοίο.
Ήρθαμε 4 φίλοι χωρίς να έχουμε κλείσει ξενοδοχείο γιατί ήταν ακριβά και μία ηλικιωμένη κυρία μας έβαλε και μείναμε στην ταράτσα της, κάναμε μπάνιο με το λάστιχο και κοιμόμασταν κάτω από τα άστρα. Ήταν όμως κάτι μαγικό.

• Επαγγελματικά είστε εδώ καταρχάς για έναν “μύθο”- Μαρία Κάλλας, επαγγελματικά ως καθήκον αυτή τη στιγμή, αλλά γνωρίζω ότι κι εσείς θέλατε να γίνετε τενόρος, και να ρωτήσω πώς νιώθετε αυτή τη στιγμή, μέσα από αυτή την εκδήλωση σε ένα μαγευτικό χώρο;
Κάποιες τέτοιες μουσικές βραδιές αισθάνομαι ότι σαν να τραγουδάω κι εγώ. Μου αρέσει πάρα πολύ η όπερα, τη λατρεύω, λατρεύω τη Μαρία Κάλλας, φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή της και σε όλο τον κόσμο γίνονται διάφορες συναυλίες. Κάναμε στην Ελλάδα, τώρα στη Ρόδο, παρουσίασα τα βραβεία “Μαρία Κάλλας” στο Μόντε Κάρλο με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο και αμέσως κατάλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όταν της πρότεινα αυτή τη συναυλία, με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό, έχουν τραγουδήσει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, στη Σκάλα του Μιλάνου, στο Μετροπόλιταν, στο covent Garden, αυτοί οι άνθρωποι που τραγουδούν σήμερα εδώ, έχουν τραγουδήσει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και είμαι περήφανος που το διοργανώνω και είμαι περήφανος και για τους Ροδίτες που θα μπορούν να ακούσουν μία τέτοιου είδους συναυλία. Για να μαζευτούν όλοι αυτοί να τραγουδήσουν είναι σπάνιο. Και μαζί μας είναι η Ελεάνα Ανδρεούδη, πρίμα μπαλαρίνα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι η Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο, η Έλενα Κελεσίδη, ο Γιάννης Χριστόπουλος, είναι καταξιωμένοι και στο πιάνο, η κα Ταμπακοπούλου, η οποία είναι από τις καλύτερες πιανίστριες που έχουμε στην Ελλάδα.

• Η Ρόδος έχει Παιδεία και κουλτούρα στον Πολιτισμό.
Παλιά είχα ξανακάνει κάτι πριν 10 – 12 χρόνια στον περίβολο του Παλατιού και πραγματικά είχε πλήθος κόσμου. Οι Ροδίτες έχουν κουλτούρα, επιβραβεύουν κι επικροτούν τα ποιοτικά πράγματα. Είναι μαγικός ο χώρος αυτός.

Εγώ εδώ πέρα θα μπορούσα να διοργανώσω πολλά πράγματα, αλλά φέτος βρήκα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο, διότι πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει πολύ καλή δουλειά, είναι “σκυλί” στη δουλειά του και λείπουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα, λείπουν οι πολιτικοί που πραγματικά καταλαβαίνουν. Ο ίδιος αμέσως το κατάλαβε και έκανε ραντεβού στο Υπουργείο Πολιτισμού, του είπα τα ονόματα και μου είπε, “θα το κάνουμε”.
Πίστευα ότι δεν θα γίνει λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, για τις οποίες στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, αλλά δε μπορεί να σταματήσει και η ζωή στο νησί που επανέρχεται στην κανονικότητα. Θέλω να πω στους Ροδίτες να έχουν κουράγιο, όλα θα ξαναγίνουν πάλι από την αρχή, Θα ξαναγίνουν και τα δέντρα, πρέπει να έχουμε μία ελπίδα μέσα μας και συγχαίρω τους Ροδίτες γιατί έμαθα ότι πολλοί άνθρωποι έτρεξαν εθελοντικά για να βοηθήσουν.
Ευτυχώς, δεν είχαμε νεκρούς και νομίζω δώσαμε παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και έγινε μία εξαιρετική δουλειά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, μαζί με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εθελοντές. Εγώ θα μείνω άλλες οκτώ μέρες στο νησί και θα πάω να δω και τις πληγείσες περιοχές. Στεναχωρήθηκα ειλικρινά πάρα πολύ και στενοχωρήθηκε όλη η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη για τη Ρόδο.
Έμαθα από το ξενοδοχείο και ευχαριστώ πολύ την κυρία Χριστίνα Μήτση και τον Όμιλο γιατί φιλοξένησε τους καλλιτέχνες και ενημερώθηκα από τον διευθυντή ότι φιλοξένησαν κόσμο στα ξενοδοχεία, τους παρείχαν φαγητό, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις και υπήρχε μία συλλογική προσπάθεια. Συγχαρητήρια για μία ακόμα φορά στον κ. Χατζημάρκο γιατί έδρασε πολύ γρήγορα η Περιφέρεια και στο Δήμο Ρόδου.

• Να επανέλθω στο μύθο της Μ. Κάλλας και θέλω να μου πείτε εάν πιστεύετε ότι ο ελληνικός Πολιτισμός, η χώρα μας γενικότερα, την αξιοποίησε όσο θα έπρεπε; Αυτό το μύθο, αυτή τη μεγάλη σταρ.
Όχι, δεν την αξιοποίησε όπως θα έπρεπε. Δυστυχώς, θα πρέπει να έχουμε ένα μουσείο Μαρία Κάλλας που δεν έχουμε, θα έπρεπε να υπάρχει ένα μουσείο, το πιο απλό. Υπάρχουν αντικείμενα της Μ. Κάλλας σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν και ιδιώτες που έχουν αρκετά, ο κ. Πετσάλης είχε πολλά, τώρα πια υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που έχουν τα προσωπικά της αντικείμενα, θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ μεγάλο Μουσείο Μαρία Κάλλας, είναι πόλος έλξης τουριστών.
Η Μαρία Κάλλας άφησε μία εποχή και γι’ αυτό λέμε στην όπερα, η εποχή πριν την Κάλλας και η εποχή μετά την Κάλλας. Είμαστε τυχεροί που ήταν ελληνίδα, βέβαια και οι Ιταλοί πιστεύουν ότι ήταν Ιταλίδα και οι Αμερικανοί ότι είναι Αμερικάνα γιατί γεννήθηκε στην Αμερική, αλλά Μαρία Καλογεροπούλου- Μαρία Κάλλας ήταν Ελληνίδα. Με Έλληνες γονείς. Το dna δεν αλλάζει. Η Μαρία Κάλλας αγαπούσε την Ελλάδα και είχε επισκεφθεί τη Ρόδο, μαζί με τον Αριστοτέλη Ωνάση, έμειναν στο ξενοδοχείο του γαμπρού του, και ήρθαν με τη θαλαμηγό “Χριστίνα”.

• Παρότι η Ελλάδα ανέπτυξε τον Πολιτισμό, ανέδειξε σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους και μοναδικούς καλλιτέχνες: Μαρία Κάλλας, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Καζαντζάκης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Μελίνα Μερκούρη κλπ, σήμερα μιλάμε για πνευματκή ένδεια; Τι φταίει γι’ αυτό; Φταίει η ψηφιακή εποχή;
Δεν φταίει ο κόσμος, ούτε η ψηφιακή εποχή. Αυτό συμβαίνει και στο εξωτερικό, συμβαίνει και στο μπαλέτο, συμβαίνει σε όλους τους τομείς. Τα μεγάλα ονόματα εκλείπουν. Μαρία Κάλλας δεν πρόκειται να ξαναβγει. Όχι ότι δεν έχουμε καταξιωμένους καλλιτέχνες, έχουμε και λαμπρούς καλλιτέχνες, αλλά ήταν το βαρύ πυροβολικό κάποιες προσωπικότητες. Π.χ. Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Τζένη Βάνου και άλλοι καλλιτέχνες. Οι μύθοι εκλείπουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

• Μιας και αναφερθήκατε στο εξωτερικό, έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο, γιατί είστε ο Master PR της Ελλάδας έχοντας συναντηθεί με το διεθνές τζετ σετ, να μου πείτε τις προσωπικότητες που σας στιγμάτισαν;
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος είναι πολύ πνευματώδης άνθρωπος, του αρέσει η Τέχνη, η ζωγραφική, η γλυπτική.

• Σας ρωτούσε για την Ελλάδα όταν μιλούσατε ο Βασιλιάς Κάρολος (τότε Πρίγκιπας);
Συνεχώς. Καταρχάς επισκέπτεται την Ελλάδα συνέχεια. Την τελευταία φορά που τον είδα εγώ, ήταν όταν είχε έρθει στην Ελλάδα επίσημη επίσκεψη για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και βρεθήκαμε στην Αρχιεπισκοπή. Και η Νταϊάνα αγαπούσε την Ελλάδα. Και όταν είχε έρθει η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην Παλιά Βουλή δεν θα ξεχάσω ποτέ που είπε: “Ζεις στην πιο ωραία χώρα του κόσμου”.
• Γενικότερα, στο εξωτερικό σας ρωτάνε για την Ελλάδα;
Συνέχεια, συνέχεια.

• Κυρίως ποιοί λαοί μας αγαπάνε;
Πάρα πολύ οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι, γιατί ο Πολιτισμός ξεκινάει από την Ελλάδα.
• Οι Γάλλοι που έχουν επίσης σπουδαίο Πολιτισμό;
Ας είναι σωβινιστές οι Γάλλοι, αγαπάνε την Ελλάδα. Και οι Γερμανοί και οι Άγγλοι, γιατί ο Πολιτισμός ξεκίνησε από τους Φοίνικες, Αίγυπτο και αρχαία Ελλάδα. Εγώ βασικά είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και δεν την αλλάζω τη χώρα μου ποτέ, όπου και να πάω σε όλο τον κόσμο. Φέτος το καλοκαίρι ήμουν με μία βαλίτσα στο χέρι γύρισα δύο φορές την Αμερική, Ασία, Ευρώπη, σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά. Σαν τα νερά, σαν τη θάλασσα, δεν ξέρω, η Ελλάδα είναι καταπληκτικός χώρος και εδώ είστε πολύ τυχεροί οι Ροδίτες που έχετε τόσο όμορφο νησί.
• Σκέφτεστε να κάνετε και κάτι άλλο στη Ρόδο μετά από αυτό το μεγάλο event;
Σκέφτομαι, ναι, και συγκεκριμένα του χρόνου, θέλω να κάνω σε αυτό το χώρο τον Ζορμπά, θέλω να γυρίσουμε σε αυτό το χώρο χορευτικά, δηλαδή με το μπαλέτο, πού είναι η Ελεάννα Ανδρεούδη, να κάνουμε τον Ζορμπά, σκεφθείτε φωτισμένο αυτό το υπέροχο Καστέλο και να χορεύουν τον Ζορμπά, τι πιο ελληνικό; Μακάρι η Περιφέρεια ή ο Δήμος Ρόδου να μας ξανακαλέσει να κάνουμε ωραία πράγματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου