Τοπικές Ειδήσεις

Διενεργείται προανάκριση για δύο νέες υποθέσεις τηλεφωνικής απάτης με «Market Pass»

Διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο των τηλεφωνικών απατών από επιτήδειους που παριστάνουν τους λογιστές και πείθουν ανυποψίαστους πολίτες να τους γνωστοποιήσουν στοιχεία τραπεζικών τους λογαριασμών και καρτών για να τους εμβάσουν δήθεν επιδόματα «Market Pass».
Πιο συγκεκριμένα την 4η Αυγούστου 2023 και περί ώραν 19.00 καταγγέλθηκε από μια 37χρονη υπήκοο Αλβανίας ότι την ίδια ημέρα και περί ώραν 15:38 δέχθηκε στο κινητό της τηλέφωνο κλήση από ελληνικό κινητό τηλέφωνο όπου άγνωστος άνδρας επικαλούμενος την ιδιότητα του λογιστή, της ζήτησε με το πρόσχημα της ενεργοποίησης του επιδόματος Market Pass τα στοιχεία της χρεωστικής της κάρτας, στην Eurobank και τον αριθμό PIN με σκοπό να της πιστωθεί το ανάλογο χρηματικό ποσό του επιδόματος.
Επειδή δεν επιθυμούσε αρχικά να δώσει τον αριθμό PIN, ο δράστης της απέστειλε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://nbqtrapezaethnikh.aodaddvsites.com/ με σκοπό πληκτρολογήσει σε αυτήν τον αριθμό PIN, γεγονός το οποίο και έκανε.
Αναφέρεται ότι στο χρονικό διάστημα της επικοινωνία τους και με το πρόσχημα της ενεργοποίησης του επιδόματος, της απέσπασε τον κωδικό ΟΤΡ για την σύνδεση της κάρτας της στην εφαρμογή APPLE PAY, ο οποίος είχε αποσταλεί στο κινητό της. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν άγνωστος δράστης να πραγματοποιήσει συναλλαγές συνολικού ύψους 1900 ευρω και συγκεκριμένα δύο αναλήψεις από ATM στην Κόρινθο των 400 € και των 500 € ευρώ και τρεις αγορές σε εταιρεία καυσίμων.
-Στο μεταξύ την 7η Αυγούστου 2023 και ώρα 12.10 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από μια 73χρονη κάτοικο της Ιαλυσού ότι την 4η Αυγούστου 2023 δέχθηκε ένα τηλεφώνημα στο σταθερό και εν συνεχεία στο κινητό της τηλέφωνο από απόρρητο αριθμό κλήσης και συνομίλησε με κάποιον ημεδαπό, που της συστήθηκε ως “Μανώλης”, υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας.
Την ενημέρωσε ότι στο λογαριασμό της έχουν πιστωθεί 27.000 ευρώ αναδρομικά από τη σύνταξη του συζύγου της και ότι πρέπει να πληρωθεί το ποσό των 6.100 ευρώ στην εφορία για να μην επιστραφούν τα χρήματα.
Της έδωσε αριθμό λογαριασμού για καταθέσει τα χρήματα και η 73χρονη το έπραξε την ίδια ημέρα για να διαπιστώσει λίγη ώρα μετά ότι επρόκειτο για απάτη!.

-Την 5η Αυγούστου 2023 και ώρα 19:00 καταγγέλθηκε από μια 35χρονη υπήκοο Αλβανίας στο ΑΤ Πάτμου ότι άγνωστος δράστης προσποιούμενος υπάλληλο λογιστή που εδρεύει στην Πάτμο, της υπέκλεψε προσωπικά στοιχεία λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας και μετέφερε μέσω διαδικτύου, το χρηματικό ποσό των 343 ευρώ από τον τραπεζικό, λογαριασμό της.
-Την 6η Αυγούστου 2023 καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Κω από μια 40χρονη Ιταλίδα ότι το βράδυ της προηγούμενης ημέρας άγνωστος/οι δράστης/ες πραγματοποίησαν μέσω της πιστωτικής της κάρτας συναλλαγές 129,52 ευρώ με αιτιολογία «THE CUBAN», 0,93 ευρώ με αιτιολογία «LYFT ΜΕΜΒ AUG», 0,93 ευρώ με αιτιολογία «LYFT ΜΕΜΒ AUG» και συναλλαγή ποσού 148,77 ευρώ με αιτιολογία «LYFT TEMP ΑΥΤΗ HOLD».
Διενεργείται προανάκριση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου