Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο Δημαρχείο Ρόδου, εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την πιστοποίηση της Μονολίθου ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού με τον αντιδήμαρχο Επικοινωνίας, Τύπου και Εθιμοτυπίας κ. Κωνσταντίνο Ταρασλιά. (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ταρασλιάς, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ αρωγός, στέκεται στο πλευρό τους, ο Δήμος Ρόδου:
«Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρόδου, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ομάδας, η οποία επιθυμεί να προωθήσει την Μονόλιθο στη Διεθνή Κοινότητα Σκοτεινού Ουρανού και με ομόφωνη απόφαση, στεκόμαστε αρωγοί καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα συνεχίζει τις εργασίες της και πραγματοποιεί δύο εκδηλώσεις, η μία στη Μονόλιθο και η άλλη την Πέμπτη 17 Αυγούστου στις 20:30, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, Υπαίθριο θέατρο Νεστορίδειου Μελάθρου, με θέμα, μια βραδιά αστρονομίας. Για το θέμα θα μιλήσει η αστροφυσικός δρ. Ελένη Χατζηχρήστου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού. Χρειάζεται να γίνουν μια σειρά από ενέργειες με απώτατο στόχο την πιστοποίηση της Μονολίθου κι ευχόμαστε να τα καταφέρουμε. Εκτιμούμε ότι προσδίδει στο νησί μια υπεραξία η δημιουργία αυτού του χαρακτηρισμού (ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού) διότι μέσα στα τόσα που έχει να προσφέρει η Ρόδος, θα συμμετέχει με ακόμη ένα κομμάτι ξεχωριστό από τον χώρο της επιστήμης».
Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο κ. Στέλιος Κούτρης, ο οποίος ανήκει στην ομάδα αυτή, εκπροσωπώντας και την τοπική κοινωνία της Μονολίθου.
Μιλώντας για το θέμα, η επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας, αστροφυσικός δρ. Ελένη Χατζηχρήστου διευκρίνισε τα εξής:
«Πρόκειται για μια μαζική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο. Η Μονόλιθος, παρά το γεγονός πως έχει πολλούς επισκέπτες, εξακολουθεί να είναι μια περιοχή που δεν καταλαμβάνεται από μαζικό τουρισμό και διατηρεί όλα τα προτερήματα μιας ‘αγνής’ περιοχής, όσον αφορά στην φωτορρύπανση. Πράγματι, έχει αρκετά έντονο σκοτεινό ουρανό, κάτι που θεωρείται ως ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τις ερασιτεχνικές αστρονομικές παρατηρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια να ενισχύσουμε τον αστρο-τουρισμό και μια διεθνής πιστοποίηση θα βοηθήσει πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Αφενός, επειδή θα προβάλει την περιοχή, αφετέρου μέσα από τη διαδικασία που απαιτείται, αποκτά ένα ποιοτικό πρόγραμμα φωτισμού το οποίο θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάδειξή της. Να σημειώσουμε ότι ένας ‘σκοτεινός ουρανός’ δεν είναι μόνον καλός για αστρονομικές παρατηρήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία καθώς και για τους ρυθμούς αναπαραγωγής της πανίδας».
Όπως εξήγησε, η προσπάθεια για πιστοποίηση της Μονολίθου ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού απαιτεί δύο με τρία χρόνια αφού υπάρχουν διάφορα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι και την έγκριση των διεθνών εμπειρογνωμόνων. «Είναι πάνω από 200 οι περιοχές που έχουν λάβει αυτή την πιστοποίηση όπως και ο Εθνικός Δρυμός στην Κεφαλονιά. Εάν το επιτύχουμε για την Μονόλιθο, θα είναι η πρώτη κοινότητα στην Ελλάδα που θα λάβει μια τέτοια πιστοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προβολή της –τόσο τουριστικά όσο και επιστημονικά».
Την προσπάθεια στηρίζει και εμπράκτως η δημοτική αρχή Ρόδου, αφού θα εκπονήσει και σχετική μελέτη μαζί με την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού και την διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.