Τοπικές Ειδήσεις

Άστεγοι συμπολίτες μας βρήκαν σπίτι μέσω του προγράμματος «στέγαση και εργασία για αστέγους»

Συνολικά 19 ενήλικες και 17 παιδιά έχουν βρει στέγη στη Ρόδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος «Στέγαση & Εργασία για τους αστέγους» που υλοποιεί ο Δήμος Ρόδου μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που στηρίζει άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας.
Στη Ρόδο βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του τρίτου κύκλου του προγράμματος το οποίο έχει δύο άξονες: την αντιμετώπιση της στέγασης και της εργασιακής επανένταξης. Πολιτικά υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους του Δήμου Ρόδου ως τελικού δικαιούχου είναι ο αντιδημαρχος Γεώργιος Τριάντος και από τον αναπτυξιακό οργανισμό “Κολοσσός” ως διαχειριστή φορέα, είναι ο αντιδήμαρχος Τηλεμαχος Καμπούρης. Το πρόγραμμα υλοποιεί για λογαριασμό της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Ρόδου ο Διευθυντής κ. Γιάννης Δημόπουλος.
Μέσα από το πρόγραμμα, εξασφαλίζονται η αυτόνομη και αξιοπρεπής διαβίωση των ωφελούμενων, αλλά και η πλήρης επανάκαμψή τους στην αγορά εργασίας και όπως εξήγησε στη «δημοκρατική» η κοινωνική λειτουργός κ. Κατερίνα Φτάκλα, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος, πολλοί συμπολίτες μας είδαν τη ζωή τους να αλλάζει.
Ο τρίτος κύκλος του προγράμματος ”Στέγαση και Εργασία” Δήμου Ρόδου, έχει καταφέρει, παρά τις αντιξοότητες, να ενοικιάσει σπίτια για 19 ενήλικες άστεγους του Δήμου μας και 17 παιδιά και μέσω των δύο προηγούμενων κύκλων να στεγάσει στο σύνολο άλλα 40 νοικοκυριά, αριθμός που προκαλεί σοκ! Μέσω του προγράμματος πληρώνονται για τουλάχιστον 2 έτη τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες, επιδοτήσεις ρεύματος και νερού αλλά και αγορά οικιακών συσκευών.
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με την κ. Κ. Φτάκλα, αναζητούνται άλλα πέντε σπίτια για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και ένα σπίτι για μια μητέρα με ένα παιδάκι.
Οι συμπολίτες μας, που βρήκαν στέγη μέσω του προγράμματος μέχρι πρότινος ήταν άστεγοι. Κοιμόντουσαν σε παγκάκια, σε παραπήγματα, σε αυτοκίνητα ακόμα και σε βάρκα ή ήταν φιλοξενούμενοι σε δομές της περιοχής μας, όπως ο Ξενώνας Αστέγων ή ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.
Μέσω του προγράμματος μπορεί να διασφαλιστεί επίσης, επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο για εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για τη δημιουργία επιχείρησης όπως επίσης και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης.
Όπως ανέφερε στη «δημοκρατική» η κ. Κατερίνα Φτάκλα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες ανάγκες για τη στέγαση συμπολιτών μας ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν διαθέσιμες κατοικίες, παρόλο που τα ενοίκια είναι διασφαλισμένα για δύο χρόνια και η προκαταβολή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα ενοίκια έξι μηνών.
«Μέσα από το πρόγραμμα, έχει αλλάζει ριζικά η ζωή πολλών συμπολιτών μας. Κάθε άνθρωπος έχει και μια διαφορετική συγκινητική ιστορία. Ενας συμπολίτης μας μου έμενε σε βάρκα και του βρήκαμε σπίτι, του αγοράσαμε οικοσκευές έχει ψυχολογική υποστήριξη και πρόσφατα βρήκε και εργασία μάς πήρε τηλέφωνο για να μας πει πόσο ευτυχισμένος είναι που μπορεί και μαγειρεύει φασολάδα. Και που το βράδυ κοιμάται σε κρεβάτι με μαξιλάρι. Ενας άλλος κύριος μάς είπε πόσο τυχερός νιώθει που έχει πρόσβαση σε μπάνιο και δεν χρειάζεται να ψάχνει πια δημόσια ντους για να πλυθεί», λέει στη «δ» η κοινωνική λειτουργός.
Όπως αναφέρει η κ. Φτάκλα, πολλοί από τους συμπολίτες μας που έμειναν άστεγοι μέχρι πρότινος είχαν εργασία και σπίτι, όμως στην πορεία κάτι πήγε στραβά και βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο. Όπως επίσης πολλοί δικαιούχοι είναι γυναίκες που έφυγαν από κακοποιητικά περιβάλλοντα. «Κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων αυτών που βρέθηκαν χωρίς στέγη είναι η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος, που πολλές φορές μπορεί να θέλει να βοηθήσει αλλά να μην μπορεί», λέει χαρακτηριστικά.

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ευημερία των παιδιών που είναι και η προτεραιότητά μας. Πρόσφατα βρήκαμε σπίτι σε έναν πατέρα με δύο παιδιά που έμεναν σε ένα ακατάλληλο οίκημα 24 τ.μ. Μόλις το ένα παιδί είδε το καινούριο του σπίτι είπε “αυτό είναι το σπίτι των ονείρων μου!”. Ζούμε πολλές και πολύ συγκινητικές στιγμές με κάθε έναν άνθρωπο που καλούμαστε να βοηθήσουμε», επισημαίνει η κ. Φτάκλα η οποία απευθύνει έκκληση σε όποιον έχει διαθέσιμη κατοικία προς ενοικίαση να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 22412-41016. «Ευχαριστούμε θερμά όσους έχουν ενοικιάσει τα σπίτια τους σε ανθρώπους του προγράμματός μας και ελπίζουμε να ανοίξουν επιτέλους οι κλειστές πόρτες που δυσκολεύουν το έργο μας στην επανένταξη των συνανθρώπων μας. Διαθέτουμε για μονοπρόσωπο νοικοκυριό 250€ τον μήνα, υπάρχει ποσό επιδότησης για ρεύμα και νερό και 1.000€ σε οικοσκευές. Τα χρήματα αυτά αυξάνονται ανάλογα τους δικαιούχους κάθε νοικοκυριού. Υπάρχουν άνθρωποι που όντως θέλουν να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, οικογενειακό συνήθως. Ακόμα και αν θέλουν να βρουν εργασία πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν στέγη, διότι σχεδόν κανένας δεν προσλαμβάνει αστέγους».
Για την ένταξη των ανθρώπων αυτών στον κοινωνικό ιστό, η κοινωνική λειτουργός επισημαίνει ότι συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου ώστε να τους παρέχεται πολύπλευρη στήριξη καθώς χρειάζονται και ψυχολογική υποστήριξη για να μπορέσουν να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Μάλιστα υπάρχει διαθέσιμος λογιστής που τους βοηθάει να τακτοποιήσουν τις πιθανές εκκρεμότητες με την Εφορία ή άλλα έγγραφα για την εργασία τους.
Μητέρα με δύο παιδιά, που έφυγε από κακοποιητικό περιβάλλον χωρίς να έχει ούτε ένα ευρώ, σήμερα πλέον εργάζεται, διαμένει σε σπίτι που εξασφάλισε το πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία», τώρα θα βγάλει και δίπλωμα οδήγησης και θα μπορεί να ζει μια ευτυχισμένη ζωή με τα παιδιά της, αφήνοντας πίσω το εφιαλτικό παρελθόν της.
Όπως λέει η κ. Φτάκλα, για κάθε μια από τις περιπτώσεις που χειρίζεται με τους συναδέλφους της, υπάρχει μια συγκινητική ιστορία που δεν αφορά μόνο γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις, αλλά ιστορίες ζωής που αλλάζουν προς το καλύτερο επειδή κάποιοι άνθρωποι καταθέτουν εκτός από την εργασιακή τους εμπειρία και αποθέματα ψυχής, αντιμετωπίζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά με ευαισθησία και αγάπη, αποδεικνύοντας ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι με ενσυναίσθηση μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου