«H μάχη τώρα θα δοθεί στην αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος που καταδικάζει τα δάση», ξεκαθαρίζει σήμερα, μετά τον εφιάλτη που έζησε το νησί της Ρόδου, με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου. Ο ίδιος, μιλάει για όλα όσα έγιναν, για τις ενέργειες της περιφερειακής αρχής αλλά και για όσα θα γίνουν από εδώ και στο εξής.
• Ο Ρόδος βίωσε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου. Θα ήθελα να μας πείτε, τι συνέβη και ποιες ήταν οι ενέργειες της Περιφέρειας.
Αυτό που ζήσαμε στα μέτωπα της πυρκαγιάς θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας. Πληγώθηκε το νησί μας, το περιβάλλον μας, μαύρισε η ψυχή μας. Τι έγινε ακριβώς στο επιχειρησιακό επίπεδο κατά το έργο της πυρόσβεσης το γνωρίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτό που γνωρίζω από τη θέση και τον ρόλο τον δικό μου, είναι τι έπραξε στο πεδίο και διοικητικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απέναντι σε αυτό, το ανεξέλεγκτων διαστάσεων και έντασης φαινόμενο.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λοιπόν από την πρώτη στιγμή ήταν εκεί,όπως κάνουμε σε κάθε φωτιά, για να υποστηρίξουμε το έργο της κατάσβεσης. Πως; Με το να εξασφαλίζουμε με μέριμνα και δαπάνη μας, μηχανήματα έργου και βυτιοφόρα καυσίμων και νερού, σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς, σε θέσεις και σημεία που μας υποδεικνύει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τις ανάγκες τωνπυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων. Πάνω από 80 μηχανήματα επιχειρούσαν στη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Τα πράγματα εύκολα συγχέονται, σκόπιμα ή και μη, με τον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μετατρέπεται σε ιδανικό πεδίο αυθαίρετης και ανεύθυνης καταγγελίας. Στην πραγματική ζωή όμως, η Δασική Υπηρεσία έχει την ευθύνη της πρόληψης, της σχεδίασης και της εκτέλεσης όλων των σχετικών έργων (αντιπυρικές ζώνες, δασικοί οδοί κτλ). Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει την ευθύνη της πυρόσβεσης και του επιχειρησιακού συντονισμού της. Και οι Περιφέρειες την υποστήριξη του έργου πυρόσβεσης διοικητικά με μηχανήματα, καύσιμα και νερό, όπως και πράξαμε, ανελλιπώς, δίπλα στους γενναίους πυροσβέστεςκαι εθελοντές, δίπλα στον κάθε απλό πολίτη που έτρεξε με αυταπάρνηση να βοηθήσει. Γιατί ακόμα και για τους ιδιώτες εθελοντές υπήρξε μέριμνα και βγήκε και σχετική ανακοίνωση για την τροφοδοσία τους με καύσιμα. Όπως υπήρξε μέριμνα της Περιφέρειας για την παροχή εξοπλισμού και υλικών δασοπυρόσβεσης, γεννητριών, αντλιών, πλαστικών δεξαμενών, ειδών πρώτης βοήθειας, ατομικού εξοπλισμού προστασίαςκ.α εφοδίων στις πυροσβεστικές δυνάμεις και στις εθελοντικές ομάδες.
Ήδη προχωράει από την Περιφέρεια η διαδικασία για την αποζημίωση των χειριστών μηχανημάτων έργων και βυτιοφόρων, αν και η συγκλονιστική συμμετοχή τους στη μάχη με τις φλόγες δεν μπορεί να αποτιμηθεί οικονομικά. Η προσφορά ψυχής δεν αποζημιώνεται με χρήμα. Όμως, δουλεύουμε για να αποζημιώσουμε τον κόπο τους ως ελάχιστο ευχαριστώ. Στη μάχη αυτή, ριχτήκαμε, ως οφείλαμε, κατά νόμο και κατά συνείδηση.
• Έγιναν τεράστιες προσπάθειες για τη βοήθεια της εκκένωσης των πυρόπληκτων περιοχών και της προώθησης, φιλοξενίας των τουριστών και κατοίκων. Τι έχετε να σχολιάσετε γι’ αυτή την επιχείρηση;
Μιλάτε για την προληπτική απομάκρυνση ανθρώπων, η οποία αποφασίζεται από τον Δήμο με εισήγηση της Πυροσβεστικής και δίδεται από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ). Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι κατά τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα επιχείρηση εκκένωσης περισσοτέρων των 25.000 ανθρώπων, προστατεύθηκε η ανθρώπινη ζωή και μεταφέρθηκαν όλοι με ασφάλεια σε ανεπηρέαστα τμήματα του νησιού. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν υπήρχε κεντρικός συντονισμός, για να ενεργοποιηθεί το Λιμενικό και να μεταφερθούν με σκάφη 3.700 ανθρώπους. Εάν δεν υπήρχε κεντρικός συντονισμός για να μεταφερθούν με λεωφορεία, τουριστικά και δημοτικά και με κάθε δυνατό μέσο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Υπήρξε συντονισμός για να ανοίξουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων και να βρεθούν ελεύθερα δωμάτια. Τριάντα εννέα χώροι δημόσιοι και μη άνοιξαν σε ένα βράδυ. Υπήρχε συντονισμός για να γεμίσουν με στρώματα, προμήθειες σε τρόφιμα, νερά, είδη υγιεινής. Για να προσφερθεί σε όλους αυτούς φαγητό. Συντονισμός που είχε βέβαια αποτέλεσμα χάρη στις δωρεές, την εργασία, τις προσφορές και τη φιλοξενία των εθελοντών. Εκτός από τα παραπάνω, εν μια νυκτί, στήθηκε πλατφόρμα από την Περιφέρεια στην οποία κλήθηκαν μέλη του κλάδου διαμονής να δηλώσουν ελεύθερα δωμάτια, το κόστος των οποίων κάλυψε η Περιφέρεια. Στα δωμάτια αυτά μεταφέρθηκαν με πόρους της Περιφέρειας τουρίστες από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η εικόνα και η φήμη του τουριστικού προορισμού. Και ο προορισμός διαφυλάχθηκε. Χάρη στο χαμόγελο και τη μεγάλη αγκαλιά των εθελοντών. Χάρη σε όσα πράξαμε όλοι μαζί με γρήγορα αντανακλαστικά, πείσμα, συλλογική συνείδηση και αγάπη για το νησί μας. Πάντα ένοιωθα περήφανος για τον τόπο και τους συμπατριώτες μου. Η τελευταία σκληρή δοκιμασία ανέδειξε, το σθένος, την ανθεκτικότητα, τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη των κατοίκων της Ρόδου.Το «Εμείς…» της Ρόδου έγινε φωτεινό παράδειγμα μιας σύγχρονης συμμετοχικής κοινωνίας που θέλει και μπορεί να προκόψει και να ευημερήσει. Μια κοινωνία για την οποία αξίζει να παλεύεις και μπορείς να στηρίζεσαι.
Σήμερα ο προορισμός, συνεχίζει ζωντανός, λειτουργικός και ελκυστικός. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο μετά το μεγάλο πλήγμα που δεχτήκαμε. Αλλά επιτυγχάνεται χάρη σε μια τιτάνια προσπάθεια για να συνεχίσουμε να δεχόμαστε χιλιάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση, που δεν είναι ορατή σε τοπικό επίπεδο. Μία προσπάθεια που στέλνει το μήνυμα, με μια σειρά από εργαλεία, όπως διοργάνωση ταξιδιών δημοσιογράφων, επανεκκίνηση και ενδυνάμωση προγραμμάτων συνδιαφήμισης με τους μεγάλους touroperators και αεροπορικές εταιρίες αλλά και την ειδική καμπάνια παγκόσμιας εμβέλειας για το νησί «Ρόδος, ό,τι αγαπάς είναι εδώ».
Τα μέτωπα συνεχίζουν και είναι πολλά και είναι όλα σημαντικά: είναι το περιβάλλον, είναι οι αποζημιώσεις, είναι ο προορισμός. Συνεχίζουμε να είμαστε παντού και σε όλα, με όλες μας τις δυνάμεις.
• Μετά από αυτό τον εφιάλτη που έζησε το νησί και τις καταστροφές που υπέστη, που θα στοχεύσει η περιφερειακή αρχή;
H μάχη τώρα θα δοθεί στην αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος που καταδικάζει τα δάση. Με έναν πολύ αυστηρό διοικητικά τρόπο, τα δάση έχουν περάσει στον σκληρό πυρήνα του κεντρικού κράτους και στις Δασικές Υπηρεσίες. Οι Περιφέρειες δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και καμία δυνατότητα να παρέμβουμε στα δάση για καθαρισμούς, διανοίξεις δασικών οδών, αντιπυρικών ζωνών, αναδασώσεις κλπ. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Στόχος μας τώρα δεν είναι μια απλή αναδάσωση, αλλά η ριζική αναδιάρθρωση των δασών, με την διαμόρφωση φυσικών αντιπυρικών ζωνών, κυρίως και πρωτίστως γύρω από τους οικισμούς.
Τα συνεργεία της ΠΝΑΙ προχώρησαν σε άμεση ανάπλαση του οδικού Δικτύου στον οικισμό Κιοτάρι, με δενδροφύτευση σε όλο το μήκος του. Ταυτόχρονα δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με συντονισμένες αυτοψίες από ειδικό κλιμάκιο εξειδικευμένων Μηχανικών της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου αλλά και στελεχών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τον εντοπισμό των θέσεων, του είδους αλλά και της έκτασης των απαιτούμενων επεμβάσεων. Οι αυτοψίες διενεργήθηκαν σε όλο το μήκος των εκτάσεων από τις οποίες πέρασε η φωτιά και ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται πλησίον λεκανών απορροής ρεμάτων. Συγκεκριμένα στους οικισμούς Μαλώνα, Μάσσαρι, Λάρδος, Χαράκι, Γεννάδι, Βάτι και Κιοτάρι, για τους οποίους συντάχθηκαν και οι απαραίτητες τεχνικές εκθέσεις. Με τον συνδυασμό αυτών των προσπαθειών και με γνώμονα την θωράκιση των κρίσιμων σημείων και των λεκανών απορροής των οικισμών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωράει σε κάθε δυνατή ενέργεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων και την αποτελεσματική αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.
Κλιμάκια αρμοδίων υπαλλήλων (επιτροπές κρατικής αρωγής)που συντονίζει ηΓενική Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας,διενεργούν αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις του νησιού που επλήγησαν από τη φωτιά και έχει εκκινήσει και το στάδιο συλλογής των δικαιολογητικών για την καταβολή των αποζημιώσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις που θα δοθεί από το υπουργείο οικονομικών.
Επίσης η Περιφέρεια προχώρησε σε προμήθεια σημαντικής ποσότητας ζωοτροφών για τις άμεσες ανάγκες διατροφής των παραγωγικών ζώων. Για την διάθεσή τους στους κτηνοτρόφους έχουν συγκροτηθεί κλιμάκια με υπαλλήλους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας που τα διανέμουν στους δικαιούχους ανάλογα με τη δυναμικότητα των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα ζητήσαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες σε ζωοτροφές των εκτροφών που επλήγησαν από την φωτιά.
Παράλληλα, ξεκινάει η διαμόρφωση πάρκου σε έκταση ιδιοκτησίας της Περιφέρειας, περίπου 9.000 στρεμμάτων, στην παραλίμνια περιοχή του Φράγματος Γαδουρά, για τη συγκέντρωση ελαφιών μετά την μεγάλη δασική πυρκαγιά.
Έχουμε κάνει ήδη επαφές και συζητήσεις με κατοίκους των χωριών για να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες σε όλες τις κοινότητες της Ρόδου. Τις ομάδες αυτές θα τις στηρίξει η Περιφέρεια με εκπαίδευση και εξοπλισμό. Με αφορμή αυτό, θέλω να στείλω ακόμη μια φορά το μήνυμα στους εθελοντές μας, με τους οποίους μιλάω καθημερινά και το έχουν ακούσει πολλές φορές από εμένα. Θα πρέπει να οργανωθούν. Να οργανωθούν σε ομάδες με εκπαίδευση, πιστοποίηση και εξοπλισμό που τους παρέχουμε, για να είμαστε σε θέση να συνδράμουμε πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια όταν απειλείται ο τόπος μας, οι περιουσίες μας, η ζωή μας.