Ρεπορτάζ

«Γονατίζουν» τα νοικοκυριά στη Ρόδο από την ακρίβεια

Μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν στην Ρόδο λόγω της καλής ποιότητας ζωής και του τουρισμού, αλλά η πραγματικότητα πίσω από αυτή τη βιτρίνα, είναι άλλη.
Αυτό δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο επικεφαλής της Γραμματείας Στήριξης Ανέργων & Συνταξιούχων που έχει έδρα το Εργατικό Κέντρο Ρόδου (και πρόεδρος του Σωματείου των Οικοδόμων) κ. Νίκος Τριπολίτης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση –κυρίως μετά την πανδημία του κορωνοϊού και τώρα, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που έχουν πάρει την… ανιούσα.
«Δυστυχώς, ζούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, άνευ προηγουμένου. Όπως όλοι γνωρίζουν, είμαι επικεφαλής της Γραμματείας Στήριξης Ανέργων & Συνταξιούχων που έχει έδρα το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προσπαθώντας τόσο σαν ΕΚΡ όσο και σαν Σωματείο Οικοδόμων, να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που έχουν οικονομικά προβλήματα.
Σε καθημερινή βάση, αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες περιπτώσεις συμπολιτών μας, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Εμείς σαν Γραμματεία, μοιράζουμε κυρίως φαγητό. Είναι αδύνατον να βοηθήσουμε όλους τους συμπολίτες μας με την πληρωμή ενοικίων, ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ. Στηρίζουμε πάνω από 400 οικογένειες με τρόφιμα, εδώ και χρόνια. Λυπούμαι που θα το αναφέρω, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Παρά το γεγονός πως βγήκαμε από την πανδημία και μπήκαμε σε τροχιά ανάπτυξης του τουρισμού στο νησί, παρά τις πολλές αφίξεις και την ανάκαμψη μετά τις πυρκαγιές, η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας, είναι εκτός παραγωγής, άλλοι εργάζονται αλλά δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους ενώ οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί πολλαπλά πλήγματα.
Το βασικό πρόβλημα τώρα, είναι η ακρίβεια. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με τις τιμές των προϊόντων που ανεβαίνουν συνεχώς. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να ρυθμίζει τις τιμές ή να ελέγχει την αισχροκέρδεια. Από την άλλη, οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού, είναι πάλι στα ύψη. Είναι πολύ δύσκολο για μια οικογένεια –έστω και για όσους έχουν δουλειά- να αντεπεξέλθει σε τέτοιες συνθήκες.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη για τρόφιμα και σίτιση, απευθύνονται στις κοινωνικές δομές που υπάρχουν, αλλά βρίσκουν δύσκολη τη διαδικασία. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν θέλουν να ζητήσουν βοήθεια –έρχονται επειδή μας γνωρίζουν».
Παράλληλα με τα τρόφιμα, πολλοί απευθύνονται στη Γραμματεία και για άλλα είδη –όπως τα σχολικά. «Σε λίγο καιρό ανοίγουν τα σχολεία. Πολλές οικογένειες στη Ρόδο δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε για να αγοράσουν τα απαραίτητα σχολικά είδη. Θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αφού γνωρίζουμε ότι δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Το πρόβλημα εστιάζεται στους εποχικά εργαζόμενους. Είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουν με την ακρίβεια, με το ρεύμα κ.λπ. Στην πραγματική ανάγκη (κάνουμε αυτοψίες και γνωρίζουμε τι συμβαίνει) κάνουμε ακόμη και έρανο. Δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν είναι η βιτρίνα του τουρισμού. Και μετά τη σεζόν, έρχεται ο χειμώνας που φέτος θα είναι πιο δύσκολος αν συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση…» -ανέφερε ο κ. Τριπολίτης.
Φέτος τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ και στην εύρεση κατοικίας. Όπως λέει ο κ. Τριπολίτης, η αναζήτηση στέγης είναι πλέον ένα καθημερινό πρόβλημα για όλους: «Όσοι έρχονται με διορισμούς είτε στρατιωτικοί, είτε εκπαιδευτικοί, είτε φοιτητές, δεν βρίσκουν στέγη. Τα ενοίκια έχουν ανέβει στα ύψη ενώ τα περισσότερα σπίτια ή διαμερίσματα έχουν γίνει airbnb. Ακόμη ένα τεράστιο πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στην διαμορφωθείσα κατάσταση. Προσπαθούμε να βοηθούμε όσο μπορούμε και από την δική μας πλευρά, αλλά και πάλι είναι πολύ δύσκολο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου