Την 21η Σεπτεμβρίου 2023 θα εξεταστεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η πρώτη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά του προϊσταμένου του κτηματολογίου, ιδιωτών και τραπεζών για την αποκατάσταση της ιδιοκτησίας του σε ακίνητο στην Αγία Βαρβάρα, μετά την ένταξη στο νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ειδικής διατάξεως για την τακτοποίηση και ακινήτων που αγοράστηκαν από καλόπιστους τρίτους από τους αρχικούς ιδιοκτήτες που φέρονται να τα έχουν υφαρπάξει από την ιδιοκτησία του δημοσίου με την χρήση ανυπόστατων – πλαστών αποφάσεων εκποίησής τους από το δημόσιο σε εφαρμογή του νόμου 719/77.
Την συγκεκριμένη αγωγή (ακολουθούν κι άλλες στην δικάσιμο της 5ης Οκτωβρίου 2023) άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο το έτος 2012 ζητώντας την αποκατάσταση της ιδιοκτησίας του καθώς και για αποζημιώσεις από αδικοπραξία σε δημόσιο ακίνητο που υφαρπάχθηκε με την χρήση ανυπόστατης απόφασης εκποίησής του και περιήλθε στην ιδιοκτησία µιας ροδίτικης εταιρείας, έναντι ποσού 200 εκατ. δρχ από τους φερόµενους ως αρχικούς δικαιούχους.
Εκκρεμεί εξάλου και απόφαση από τον Αρειο Πάγο που θα ξεκαθαρίζει το θέμα της καλοπιστίας των τρίτων, δηλαδή εκείνων που προέβησαν σε αγορές ακινήτων που είχαν μεν υφαρπαγεί από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά ήταν αδύνατον να το ξέρουν καθώς βασίστηκαν για τις αγορές τους στα στοιχεία που είχαν από το Κτηματολόγιο και τους τίτλους που τους παρουσίασαν εκείνοι που τα απέκτησαν δυνάμει των ανυπόστατων τίτλων.
Παρότι ωστόσο υπήρξε πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του είδους δια εξαγοράς από τους ιδιοκτήτες με ευνοϊκούς όρους και ήδη έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις ενώπιον της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με την προθεσμία να λήγει ως το τέλος του έτους, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει υπηρεσιακή εγκύκλιο με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει «παγώσει».
Αυτό σημαίνει ότι στην δικάσιμο της 21ης Σεπτεμβρίου 2023 θα υπάρξει εκ νέου αναβολή προκειμένου οι εναγόμενοι να ασκήσουν το δικαίωμα που τους δίδεται πλέον δια νόμου.
Θυμίζουμε ότι στο άρθρο 18 του Ν.5024/2023 προβλέπεται ότι:
«Όποιος έχει αποκτήσει, είκοσι (20) έτη πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, από επαχθή αιτία ακίνητο που κείται σε περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου, σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα 132/1.9.1929 περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, και στηρίζει το δικαίωμά του σε κτηματολογικές εγγραφές, οριστικές ή μεταγενέστερες, η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητήθηκε από το Δημόσιο μέσω άσκησης αγωγής, δικαιούται να υποβάλει στην οικεία κτηματική υπηρεσία αίτηση για την οριστική επίλυση της διαφοράς με τίμημα, που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, προσαυξανόμενου κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), εφόσον υπάρχει κτίσμα.
Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και συνοδεύεται από πιστοποιητικό ή βεβαίωση του κτηματολογικού γραφείου, από τα οποία αποδεικνύονται:
α) η ιδιότητα του αποκτήσαντος το ακίνητο από επαχθή αιτία,
β) οι κτηματολογικές εγγραφές και
γ) η μεταγενέστερη των εγγραφών αυτών άσκηση αγωγής από το Δημόσιο.
Στον χρόνο της κατοχής του αιτούντος συνυπολογίζεται και ο χρόνος κατοχής των δικαιοπαρόχων του. Μετά την παραλαβή της αίτησης και των δικαιολογητικών, η οικεία κτηματική υπηρεσία προσδιορίζει το τίμημα και καλεί τον αιτούντα να καταβάλει αυτό είτε εφάπαξ με έκπτωση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) επί του τιμήματος, είτε τμηματικά σε δώδεκα (12) ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, εντός δώδεκα (12) μηνών, στην κατά τόπον αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.O.Υ.).
Μετά την πλήρη εξόφληση του τιμήματος, η Δ.O.Υ. εκδίδει σχετική βεβαίωση, η οποία κοινοποιείται στην οικεία κτηματική υπηρεσία, προκειμένου το Δημόσιο να προβεί σε παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής.
Με επιμέλεια του αιτούντος, καταχωρίζεται στα κτηματολογικά βιβλία του οικείου κτηματολογικού γραφείου η απόφαση του υπουργού Οικονομικών περί παραίτησης του Δημοσίου, τηρουμένου του α.ν 1521/1950 (Α’ 245), όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1587/1950 (Α’ 294), περί φόρου μεταβίβασης ακινήτων».
Στην υπόθεση που έχει προσδιοριστεί για την 21η Σεπτεμβρίου 2023 οι εναγόμενοι από το Ελληνικό Δημόσιο είναι 13. Πρόκειται για µια έκταση 100 στρεµµάτων στην περιοχή «Αγία Βαρβάρα» της Ρόδου.
Η ως άνω έκταση υφαρπάχθηκε µε τη χρήση της υπ’ αριθµ. ΔΚ1012/3373/1991 απόφασης του νοµάρχη Δωδεκανήσου.
Η συγκεκριµένη ανυπόστατη απόφαση µεταγράφηκε στον οικείο τόµο του κτηµατολογίου της Ρόδου την 29η Ιανουαρίου 1998 στην ιδιοκτησία των εµφανιζόµενων ως δικαιούχων της εκποίησης.
Την 28η Ιουλίου 1999 ακολούθησε η µεταγραφή στην ίδια µερίδα του συµβολαίου πώλησης από τις ανωτέρω φερόµενες ως ιδιοκτήτριες στην εταιρεία. Την 7η Φεβρουαρίου 2002 υποβλήθηκαν σε μεταγραφή πέντε πωλητήρια συμβόλαια με βάση τα οποία από το εν λόγω ακίνητο αποσπάστηκαν λόγω πωλήσεως σε τρεις κάτοικους Ρόδου πέντε τμήματα που αποτέλεσαν νέες μερίδες.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει πραγµατοποιήσει επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο ακίνητο, ενώ έχει χρεωθεί µε δάνεια για την επένδυσή του αυτή.
Η εταιρεία έχει έτοιµη µελέτη για να επενδύσει σε χρηµατοδοτούµενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόγραµµα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ακίνητο είχαν εγγραφεί από την εταιρεία προσηµειώσεις υποθήκης.
Ως συνήγοροι των λοιπών εναγομένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Κουτσούκος, Κωνσταντίνα Λαπάϊ, Δ. Μαυρονικόλα και Γιάννης Πάππου.
https://www.dimokratiki.gr/24-08-2023/se-ekkremotita-aitiseis-gia-tin-exagora-akiniton-pou-yfarpachthikan-me-tin-chrisi-plaston-apofaseon-ekpoiisis-tous-apo-to-elliniko-dimosio/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.