Ρεπορτάζ

Συνεδρίασε για τελευταία φορά το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Σε ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που ήταν η τελευταία για τη θητεία που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.
Για μια πολύ επώδυνη θητεία έκανε λόγο, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μανώλης Γλυνός, αναφέροντας συγκεκριμένα:
«Η θητεία του δημοτικού συμβουλίου τελειώνει. Ήταν επώδυνη για πολλούς λόγους. Θεωρώ πως ήταν και σημαδιακή. Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να παράξει έργο σε ένα καινούργιο τοπίο. Υπήρξαν τεράστια προβλήματα καθώς το κράτος δεν ήταν έτοιμο για τη λειτουργία του Καλλικράτη. Σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν θέματα ανοικτά. Έγιναν όμως και πάρα πολλά. Το νέο δημοτικό συμβούλιο θα παραλάβει μια καλή «προίκα» δρομολογημένων πραγμάτων. Την επόμενη πενταετία θα δώσει ώθηση στη Ρόδο και θα συμπληρώσει τα κενά που δημιουργήθηκαν στην δική μας θητεία».
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν άφησε ασχολίαστη και την απόφασή του να μην μετάσχει στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Τα καταφέραμε να φθάσουμε ως εδώ. Θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα, αν κάποιοι απέβαλλαν το σκεπτικό των παλαιών ΟΤΑ. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Προσωπικά έκανα ό,τι καλύτερο. Μερικές φορές ξεπέρασα και τα όριά μου. Δεν έλαβα μέρος στις εκλογές, γιατί ήθελα να πάρω και εγώ μια ανάσα. Η απόφαση μου ήταν πολύ συνειδητή. Εύχομαι να είναι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι υγιείς, να σταματήσουν οι άσκοπες αντιπαραθέσεις και να εστιάσουν στην επίλυση των προβλημάτων, στην ανάπτυξη, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών. Όλα τα άλλα δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Οι νέοι αυτοδιοικητικοί να έχουν δυνατά μυαλά και να πάνε τη Ρόδο μπροστά», εξήγησε ο κ. Γλυνός και πρόσθεσε πως έχει ήδη ευχηθεί στον νέο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Ε. Μανδρακό να είναι «σιδηροκέφαλος» και να λαμβάνει σωστές αποφάσεις.
Σε ερώτηση σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών, ο κ. Γλυνός δήλωσε:
«Υπάρχουν οι νόμοι και θα εκδοθεί κάποια στιγμή η απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο. Η ετυμηγορία του ροδιακού λαού είναι πρόσφατη. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Εμείς ευχόμαστε να κλείσει το κεφάλαιο για να λειτουργήσει ο τόπος. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα λειτουργήσει ο Δήμος την 1η Σεπτεμβρίου, όταν μέλη του δημοτικού συμβουλίου έχουν εκλεγεί στην Περιφέρεια. Κάποιοι δεν έχουν εκλεγεί. Εμείς παραδίδουμε σε λίγες ημέρες. Δεν ξέρω τι θα γίνει».
Για το αν έχουν σταλεί από το γραφείο του, οι προσκλήσεις για την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μανώλης Γλυνός απάντησε
«Το γραφείο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ουδεμία σχέση έχει με την διοργάνωση τελετής για την ορκωμοσία».
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Γλυνός ευχαρίστησε τα μέλη για τη συνεργασία:
«Θέλω να δηλώσω ότι είχα πολύ καλή συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Υπήρξε ανταπόκριση για την επίλυση των προβλημάτων. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους. Να ευχηθώ και στον νέο περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Του ζητώ να κάνει το καλύτερο για τον τόπο. Το ίδιο ζητώ από όσους έχουν εκλεγεί τόσο στο νέο δημοτικό όσο και στο νέο περιφερειακό συμβούλιο».
Με αφορμή την αξιοποίηση των δύο τμημάτων της έκτασης του Γκολφ Αφάντου, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Ευαγγελία Παναή, ζήτησε να γίνει συζήτηση για το επίμαχο θέμα, αναφέροντας
«Έπρεπε να αποτελέσει θέμα συζήτησης το ξεπούλημα της περιουσίας του ροδιακού λαού. Να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση σήμερα. Δεν θα πρέπει να μένουμε απαθείς, καθώς έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση και άλλων σημαντικών ακινήτων της Ρόδου. Δεν γίνεται να μένουμε απαθείς.
Τη δέσμευση ότι θα στηρίξει το Δήμο Ρόδου έδωσε, μιλώντας στη συνεδρίαση, επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος:
«Να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα μέλη που στήριξαν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Δεν ήταν εύκολη δουλειά. Να πω καλή επιτυχία σε όσους συνεχίζουν. Κάθε επιτυχία και σε εκείνους, που δεν έλαβαν μέρος στις εκλογές. Ως περιφερειακή αρχή θα στηρίξουμε το Δήμο Ρόδου σε όλα τα θέματα τα οποία θα είναι στην κατεύθυνση της αλλαγής πλεύσης, της νέας νοοτροπίας στη διαχείριση των κοινών και στην κατεύθυνση της ανάτασης του τόπου. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι δύσκολα για τη νέα δημοτική και τη νέα περιφερειακή αρχή. Η χώρα είναι σε πολύ δύσκολο σταυροδρόμι και έχει να παλέψει με μεγάλα προβλήματα, με δημοσιονομικά θέματα και ένα γιγαντωμένο λαϊκισμό. Πρέπει να δοθούν πολλές μάχες. Εκεί που συμφωνούμε θα υπάρχει ένα μέτωπο, που δύσκολα θα αντιμετωπίζεται. Θα τηρήσουμε τη σωστή στάση και σε ζητήματα που δεν θα υπάρχει συμφωνία. Το έχω αποδείξει αυτό από τη θητεία μου στο δημοτικό συμβούλιο. Η νέα θητεία θα είναι πολύ δύσκολη. Από το Δήμο Ρόδου φεύγω με άριστες εμπειρίες. Από τη νέα θέση που μας τοποθέτησαν οι πολίτες θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλύτερο».
«Αναλάβαμε σαν δημοτικό συμβούλιο τα καθήκοντα μας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Έπρεπε να υπηρετήσουμε ένα δύσκολο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ήταν πολύ αυστηρό και περιοριστικό. Συνέπεσε η θητεία μας πάνω στην οικονομική κρίση που εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα και είχε επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες και στη λειτουργία της δημοτικής αρχής. Με συνεχείς συνεδριάσεις καταφέραμε να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Ρόδο. Αναδείξαμε όλα τα προβλήματα. Δεν τα επιλύσαμε. Δεν ήταν δυνατό αυτό άλλωστε. Ούτε υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί που να οδηγεί σε λύσεις η εξαφάνιση των προβλημάτων. Δεν κρύψαμε τίποτε. Τα αναδείξαμε και προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις. Σαν δημοτικό συμβούλιο πετύχαμε πάρα πολλά. Πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι όλοι για τη θητεία που διήρκεσε 44 μήνες και κλείνει στις 31 Αυγούστου. Πιστεύω πως η νέα δημοτική αρχή με καλύτερη αφετηρία και λιγότερα προβλήματα στον οικονομικό και θεσμικό τομέα θα πάει καλύτερα και θα δεν βρει μπροστά της εμπόδια. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την προσφορά τους», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, που ευχαρίστησε και τα μέλη της παρατάξεως του, για το χρόνο που διέθεσαν.
«Κάναμε το καθήκον μας και νιώθουμε υπερήφανοι και φεύγουμε με αξιοπρέπεια από το δημοτικό συμβούλιο αφού υπηρετήσαμε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του τόπου με τον καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Για την καλή συνεργασία ευχαρίστησε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και το μέλος της πλειοψηφίας κ. Μανώλης Πετρωνιάτης.
Την ανησυχία του για την πορεία της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κτηριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Ταρασλιάς.
«Μέχρι τις 14 Αυγούστου όσοι χρωστούν μπορούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες προς το Δήμο. Είναι ελάχιστες οι ανανεώσεις μισθώσεων. Τι θα γίνει αν αρκετοί επιχειρηματίες μείνουν εκτός διαδικασίας; Ποιά θα είναι η εικόνα του κτηρίου αν εκκενωθούν αρκετά καταστήματα», αναρωτήθηκε ο κ. Κώστας Ταρασλιάς.
Ο δήμαρχος δήλωσε πως αν προκύψει κάτι το έκτακτο μέχρι τις 30 Αυγούστου το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά και τα θέματα που είχαν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη εγκρίθηκαν, σχεδόν όλα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου