Τοπικές Ειδήσεις

«Εκ βαθέων» συζήτηση για τις φωτιές στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Πρωτίστως ο δήμαρχος, με τρόπο συγκινητικό, έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση • Εκείνες τις δραματικές όμως ώρες κάποιοι επιχείρησαν με ψεύδη και συκοφαντίες να γίνουν πολιτικοί κερδοσκόποι της φωτιάς • Είμαι εδώ για να ενώνω δυνάμεις, όχι για να διχάζω • Η καλύτερη άμυνα του νησιού μας απέναντι σε κάθε απειλή είναι η ενότητα

Ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μόνο θέμα τις πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή παρουσία του βουλευτή Δωδεκανήσου και κοσμήτορα της Βουλής, Βασίλη Υψηλάντη. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης εξήγησε ότι είναι καιρός να γίνει μία αποτίμηση των γεγονότων, να διαπιστωθεί τι δεν πήγε καλά και τι πρέπει να διορθωθεί στο άμεσο μέλλον.
Αναλυτικότερα ανέφερε ότι: «Ζήτησα να προχωρήσουμε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου, για να κάνουμε τώρα, ψύχραιμα και με μια απόσταση από τα γεγονότα, μια αποτίμηση της δύσκολης κατάστασης που όλοι βιώσαμε. Να δούμε τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, τι πρέπει να διορθωθεί στο άμεσο μέλλον και κυρίως να δούμε την επόμενη μέρα.
Δυστυχώς η συνεδρίαση γίνεται την ώρα που πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα θυμίζοντάς μας με άσχημο τρόπο ότι κανένας δεν είναι απρόσβλητος και ότι η τραγωδία των πυρκαγιών ξεπερνά τα όρια ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας και απειλεί κάθε πράσινη γωνιά της πατρίδας μας.
Τις 10 αυτές πολύ δύσκολες μέρες όλοι δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη, ο καθένας από τη θέση του, να προστατεύσουμε τη Ρόδο μας. Και θέλω ως δήμαρχος αυτού του νησιού αλλά και ως Ροδίτης να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, όλους τους συνεργάτες μας, αλλά πάνω απ’ όλους τους εθελοντές μας που έδωσαν τη μάχη απέναντι στη φωτιά και για τη διαχείρισή της. Έδειξαν όλοι το καλό πρόσωπο της Ρόδου μας και μέσα στη τραγωδία αποτέλεσαν ένα λόγο περηφάνιας, μια αχτίδα ελπίδας.
Θέλω όμως να κάνω και έναν πιο αναλυτικό απολογισμό για όσα έκανε ο Δήμος της Ρόδου.
Όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά επειδή η λογοδοσία είναι καθήκον. Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένας Δήμος στη χώρα, ούτε ο δικός μας, δεν έχει την αρμοδιότητα της πυρόσβεσης. Ούτε λαμβάνει αποφάσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της πυροσβεστικής.
Για το αν υπάρχουν ευθύνες που οδήγησαν στο να καίει τόσες μέρες η πυρκαγιά, έχει επιληφθεί αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας και αναμένουμε το πόρισμά του».
Ο κ. Καμπουράκης προέβη σε μία αποτίμηση των δράσεων και ενεργειών του Δήμου Ρόδου κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά το πέρας της. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Τι κάναμε εμείς ως Δήμος Ρόδου:
Καταρχάς σε ό,τι αφορά στην πρόληψη: Για το 2023 ο Δήμος μας είχε επιχορηγηθεί για δράσεις πυροπροστασίας με 280.000 ευρώ, αλλά διέθεσε από ίδιους πόρους, 1.157.363 ευρώ. Κάναμε δηλαδή πέντε φορές παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τους πόρους που πήραμε.
Σε ό,τι αφορά στη συνδρομή της κατάσβεσης και της πολιτικής προστασίας:
– Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία συμβάλαμε στη μεγαλύτερη εκκένωση που έχει γίνει στη χώρα σε καιρό ειρήνης. Και όπως γνωρίζετε οι εκκενώσεις γίνονται με εντολή του δημάρχου, σε συνεννόηση φυσικά με την πολιτική προστασία.
Αυτό το επίτευγμα, κακώς κάποιοι το υποτιμούν. Όπως είδαμε σε πολλές περιοχές του κόσμου η επιτυχία αυτών των εγχειρημάτων δυστυχώς δεν είναι πάντα δεδομένη.
– Όλα τα στελέχη της δημοτικής αρχής και δημοτικοί υπάλληλοι ήταν κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή. Στους χώρους της πυρκαγιάς και στους χώρους φιλοξενίας να υποστηρίζουν τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Το να λέει κάποιος ότι ο Δήμος ήταν απών είναι προσβολή στις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων.
– Όλα τα μηχανήματα, τα οχήματα, οι υδροφόρες και ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου τέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
– Η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, διέθεσε τον στόλο της για τις εκκενώσεις των χωριών και των ξενοδοχειακών μονάδων και τη μεταφορά των πυρόπληκτων στα δημοτικά κέντρα υποδοχής και στα ξενοδοχεία. Συνολικά μέσω της ΡΟΔΑ μετακινήθηκαν πάνω από 3.000 άτομα από το Κιοτάρι, το Γεννάδι και το λιμάνι της Ρόδου.
– Ανοίχθηκαν συνολικά 37 χώροι φιλοξενίας σε Ρόδο, Ιαλυσό, Κρεμαστή, Σορωνή, Καλυθιές, Αφάντου και Αρχάγγελο.
– Σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τους οποίους ευχαρίστησα θερμά και τους ευχαριστώ ξανά σήμερα, προσφέρθηκαν σε ελάχιστο χρόνο σίτιση και στέγη σε περισσότερα από 5.000 άτομα. Ενώ με μέριμνα και συνεννοήσεις του Δήμου φιλοξενήθηκαν πληρώματα ελικοπτέρων, πυροσβέστες και δασοκομάντος σε ξενοδοχεία της πόλης.
– Στα μέτωπα της πυρκαγιάς διατέθηκαν από το Δήμο Ρόδου φαγώσιμα, νερό, πάγος, μάνικες πυρόσβεσης, μάσκες οξυγόνου, φαρμακευτικό υλικό και διάφορα είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής.
Μέσω του μηχανισμού του Δήμου διαμοιράστηκαν 2.000 κρεβάτια-ράντζα και 444 υπνόσακοι σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις.
– Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ο Δήμος Ρόδου προχώρησε σε προμήθεια για χρήση 15 επιπλέον οχημάτων πυρόσβεσης. Και επειδή κάποιοι ρώτησαν «μα κατόπιν εορτής τα πήρατε αυτά;», η απάντηση είναι ότι σύμφωνα με την πυροσβεστική ο κίνδυνος αναζωπύρωσης υπήρχε τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα μετά την πυρκαγιά. Ήταν απολύτως αναγκαία η εκμίσθωσή τους για εκείνες τις κρίσιμες μέρες.
– Επιπλέον, σε συνεννόηση του Δήμου με το «Χαμόγελο του Παιδιού», λειτούργησαν μονάδες προληπτικής ιατρικής του «Χαμόγελου» μαζί με ανθρώπους του Δήμου, ενώ στη Ρόδο βρέθηκε και ασθενοφόρο του “Χαμόγελου” με διασώστες του Οργανισμού, που λειτουργούν υπό τις εντολές του ΕΚΑΒ.
– Σημαντική ήταν επίσης η μέριμνα για τα πυρόπληκτα ζώα.
Από την πρώτη στιγμή συγκροτήθηκαν ειδικά συνεργεία από το Δήμο Ρόδου για την παροχή βοήθειας στα πυρόπληκτα ζώα. Για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό τους. Για τη συγκέντρωση τροφών στο Ροδίνι. Και για την φροντίδα και περισυλλογή χτυπημένων ζώων.
Ενώ παράλληλα διαθέσαμε τροφές σε εθελοντές που φιλοξένησαν σκυλιά και αναλάβαμε ως Δήμος τα έξοδα περίθαλψής τους. Επίσης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου δημιουργήθηκε Κέντρο Πρώτων Βοηθειών, για τα ζώα που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές
Ως Δήμος Ρόδου κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κρίση. Σίγουρα στην ένταση και στην τρέλα της στιγμής θα έγιναν και λάθη. Όμως κανείς δεν ήταν απών. Κανείς δεν κρύφτηκε. Κανείς δεν αδιαφόρησε. Κανείς δεν το έβαλε κάτω ακόμα και όταν δεχόταν άδικες επικρίσεις.
Όλοι παλέψαμε για να σώσουμε το νησί μας και να αναδείξουμε το μεγαλείο ψυχής της Ροδίτισσας και του Ροδίτη σε όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και ευχαρίστησα και το κάνω και σήμερα όχι μόνο τους υπαλλήλους τους Δήμου αλλά κυρίως κάθε συμπολίτη μας που άνοιξε την επιχείρησή του, το μαγαζί του, ακόμη και το σπίτι του εκείνη τη δύσκολη ώρα.
Και λυπάμαι πραγματικά που εκείνες τις δραματικές ώρες κάποιοι με ψεύδη, συκοφαντίες και χυδαιότητες, επιχείρησαν να γίνουν οι πολιτικοί κερδοσκόποι της φωτιάς. Ελπίζω τώρα που πέρασαν κάποιες μέρες και είμαστε όλοι πιο ψύχραιμοι, όσοι έχουν λίγο φιλότιμο να αισθάνονται ένα ίχνος ντροπής για τη στάση τους εκείνες τις ώρες…
Προσωπικά δεν πρόκειται να τους ακολουθήσω σε καμιά τοξική ρητορική. Είμαι εδώ για να ενώνω δυνάμεις, όχι για να διχάζω.
Για να συνθέτω και όχι για να πετάω λάσπη στον οποιοδήποτε. Αν κάτι πρέπει να μείνει από αυτή την ιστορία είναι η δύναμη του “μαζί”!

Αυτό έδειξαν οι συμπολίτες μας και αυτό το δρόμο ακολουθώ κι εγώ. Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς μας βρήκε ως Δήμο Ρόδου και πάλι στην πρώτη γραμμή. Πρώτα απ’ όλα για την καταγραφή των ζημιών και τη στήριξη των πυροπλήκτων. Δημιουργήθηκε ειδική γραμμή, το 15588 για την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης με έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά έργα, γεωτρήσεις και αγωγούς μεταφοράς.
Πάνω απ’ όλα όμως μέριμνά μας ήταν να αναστηλώσουμε τον Τουρισμό μας ώστε η περιβαλλοντική τραγωδία που ζήσαμε να μην οδηγήσει σε δεύτερη τραγωδία: την οικονομική.
Από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό πάντοτε δίπλα μας, και βέβαια με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανελάβαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Μιλήσαμε με φορείς του τουρισμού, συμμετείχαμε σε εκστρατείες ενημέρωσης, κάναμε τα πάντα για να επιστρέψει η Ρόδος στην κανονικότητα. Ήδη η εικόνα έχει πλήρως εξομαλυνθεί.
Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τις επιχειρήσεις που βοήθησαν τις μέρες της έντασης, τις αεροπορικές εταιρείες, τους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού και πάνω απ’ όλα τους επισκέπτες τους νησιού μας που με τα καλά τους λόγια για τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες πρόβαλαν την καλή εικόνα του νησιού μας.
Δημιουργήσαμε επίσης μητρώο εθελοντών στο Δήμο μας και επιδιώκουμε τη στενότερη συνεργασία με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που μας συγκίνησαν και αποτελούν πραγματικό πλούτο για το νησί μας.
Τέλος, είναι σημαντικό σε κεντρικό επίπεδο να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να μην ξαναζήσουμε ανάλογη τραγωδία. Να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε ο Δήμος να μπορεί να ανοίγει αντιπυρικές ζώνες. Να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας με πιο ενεργή εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού».
«Η καλύτερη άμυνα είναι η ενότητα»
Καταλήγοντας ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης τόνισε ότι: «ένα μήνα μετά την τραγωδία που ζήσαμε είμαστε όλοι πιο ψύχραιμοι αλλά και πιο ώριμοι. Και κυρίως έχουμε καταλάβει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Από τη μια στιγμή στην άλλη όλα μπορούν να αλλάξουν.
Η καλύτερη άμυνα του νησιού μας απέναντι σε κάθε απειλή είναι η ενότητα. Αυτή την ενότητα δυνάμεων, τη συνεργασία για ένα κοινό σκοπό, επιδιώκω ως δήμαρχος αλλά και ως απλός Ροδίτης.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και πάλι μέσα από την καρδιά μου κάθε Ροδίτισσα και κάθε Ροδίτη που εκείνες τις δύσκολες ώρες έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για να προστατεύσει το νησί μας. Το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν ήταν το καλύτερο μήνυμα της Ρόδου μας σε όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο».
Ο κ. Β. Υψηλάντης συνεχάρη τη δημοτική και περιφερειακή αρχή για την άψογη διαχείριση της κρίσης. Εξέφρασε επίσης τα συγχαρητήριά του προς τους εθελοντές, τονίζοντας ότι είναι δεδομένο το ευχαριστώ σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες για να προστατεύσουν το βιός τους και το νησί. Ευχαρίστησε το δήμαρχο που φιλοξένησε χιλιάδες πυρόπληκτους επισκέπτες στις ξενοδοχειακές τους επιχειρήσεις προσφέροντας στέγη και φαγητό.
Ο κ. Καμπουράκης εξέφρασε το θαυμασμό του για όλους εκείνους τους Ροδίτες που δεν θέλησαν να χρεώσουν στο δήμο προϊόντα ή υπηρεσίες που προσέφεραν. «Η περιπέτεια αυτή στοίχισε στο Δήμο 800-900.000 ευρώ με μία πρώτη καταγραφή. Όμως από τις 900.000 ευρώ οι 450.000 με 500.000 ευρώ δεν επιθυμούν αυτοί που μας βοήθησαν να τις χρεώσουν, είτε πρόκειται για την προμήθεια καυσίμων, είτε πρόκειται για την προμήθεια τροφίμων κ.ο.κ. Ο Δήμος Ρόδου εξασφάλισε ό,τι έπρεπε να εξασφαλίσει, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορεί γρήγορα να πάρει τις διοικητικές αποφάσεις.
Θαυμάζω και ευχαριστώ τους συμπολίτες μας οι οποίοι μας δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να χρεώσουν για υπηρεσίες που προσέφεραν και είδη που μας προμήθευσαν κατά την περίοδο των πυρκαγιών», είπε ο δήμαρχος. «Επέκρινε» έντονα όλους όσοι τις μέρες της φωτιάς έδιναν συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε συντονισμός.
«Όσους θέλουν να μετατρέψουν τη σημερινή συζήτηση σε προεκλογική διαδικασία για να ψαρέψουν ψήφους, δεν θα τους ακολουθήσω. Ήταν αυτή η εικόνα που είχε ανάγκη η Ρόδος; Δεν ντρέπονται οι άνθρωποι αυτοί; Βγήκαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης να δώσουν συνέντευξη κρατώντας τσάπες δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε συντονισμός; Τι θέλουν; Να ξαναζήσουμε το Φαληράκι του 2000; Αυτή είναι η αυριανή μέρα της Ρόδου; Να κατηγορεί ο ένας τον άλλο πόσο χάλια ήταν; Αυτό που χρειαζόταν το νησί ήταν να δείξει την εικόνα μίας σοβαρής ευρωπαϊκής χώρας. Καμία εικόνα από το δήμο Ρόδου δεν δόθηκε που ενθάρρυνε την αμφιβολία του κόσμου. Αντίθετα θελήσαμε να κάνουμε όλους να αισθανθούν ότι έχουν επισκεφθεί ένα ευρωπαϊκό σοβαρό προορισμό όπου κανείς δεν αποκλείστηκε, κανείς δεν κινδύνευσε».
Στράτος Καρίκης «Υπήρξε άψογος  συντονισμός από την  πρώτη στιγμή»
«Ο Δήμος Ρόδου ανταποκρίθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κρίση που βιώσαμε. Υπήρξε άριστος συντονισμός από την πρώτη στιγμή. Όλα τα στελέχη της δημοτικής μας αρχής με εντολή του δημάρχου πήγαμε από το πρώτο λεπτό στα σημεία που έπρεπε. Διακινήσαμε με τα λεωφορεία της ΔΕΣ ΡΟΔΑ χιλιάδες ανθρώπους με απόλυτη ασφάλεια θέτοντας στο επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή… Ανοίξαμε 34 χώρους φιλοξενίας μέσα σε πολύ λίγες ώρες. Συντονίσαμε την διάθεση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης…», δήλωσε ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος παιδείας, Στράτος Καρίκης.


«Διαξιφισμοί» με Α. Κολιάδη
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Α. Κολιάδης δήλωσε ότι έπρεπε να ζητηθεί συγγνώμη από τους πολίτες, αντί να αναλώνεται η συζήτηση στα …επιτεύγματα της δημοτικής αρχής. Σε έντονο ύφος, ο κ. Καρίκης κατηγόρησε τον κ. Κολιάδη για λαϊκισμό. Διερωτήθηκε δε αν ο ίδιος ο Α. Κολιάδης ζήτησε έστω μία συγγνώμη.
«Το κακομαθημένο παιδί»
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο αντιδήμαρχος επικοινωνίας και τύπου, Κώστας Ταρασλιάς, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, παρομοίασε τον κ. Κολιάδη με …κακομαθημένο παιδί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Εμείς οι εκπαιδευτικοί κάνουμε ένα λάθος. Τα άτακτα παιδιά μας τείνουμε να τα βλέπουμε χαριτωμένα και δεν τα μαλώνουμε. Θεωρούμε ότι η Δημοκρατία, οι διαδικασίες και οι αρχές, θα τους δώσουν τη δυνατότητα, μελλοντικά, να εκφραστούν, να εξελιχθούν, να πουν πράγματα που θα τα φέρουν στον ίσιο δρόμο. Δεν είναι όμως έτσι. Μάλλον, στο Κακομαθημένο Παιδί της παράταξης, κάποιος θείος του είπε να κάνει σόου. Και πράγματι το σόου, το κάνει με θρησκευτική ευλάβεια! Λυπάμαι Αλέξανδρε, δεν περίμενα από έναν άνθρωπο της δικής σου νοημοσύνης να τα βάζει μέχρι και με την Πυροσβεστική και να τσακώνεται με εκείνους που επιχειρούν. Μπορεί να είναι μια εύκολη λύση να χτυπήσεις τους πολιτικούς. Δεν μπορείς όμως να τα βάζεις με τους επιχειρησιακούς τη στιγμή της μάχης. Ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης σε αυτή τη δημοτική αρχή. Και μπορεί ο καθένας να καταλογίσει κάτι καλό ή κάτι κακό στον δήμαρχο. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν μπορείς να του προσάψεις ότι λείπει. Δεν λείπει. Δεν έλειψε. Δεν βγήκε να πει ούτε όσα έκανε ο ίδιος, προσωπικά, χωρίς μάλιστα πολλά από αυτά να ανήκουν στις αρμοδιότητές του.
Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η Ρόδος είναι το ζητούμενο. Η Ρόδος είναι αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε. Από την αίθουσα αυτή πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Να σεβαστούμε τους θεσμούς. Ποιοι ζήτησαν συγγνώμη στον δήμαρχο για την αήθη συμπεριφορά τους; Ο Αντώνης Καμπουράκης θα είναι και αύριο ο δήμαρχος της Ρόδου. Κάποιοι άλλοι αν δεν έχουν θέσεις ευθύνης, δεν ξέρω πού θα βρίσκονται….».
«Κόντρα για τη ΔΕΡΜ.Α.Ε»
Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του αντιδημάρχου οικονομικών Αναστάσιου Σπανού και του Α. Κολιάδη για το …ταμείο της ΔΕΡΜ.Α.Ε. «Βρήκατε 650.000 ευρώ στο ταμείο και ψηφισμένο προϋπολογισμό ύψους 6.350.000 ευρώ για να πληρωθούν όλα τα έξοδα. Τα στοιχεία τα έχω στη διάθεσή μου και θα τα προσκομίσω! Όταν ανέλαβα τη ΔΕΡΜΑΕ, είχε δύο ζημιογόνες χρήσεις. Αν είχε ακόμη μία, θα έκλεινε. Την έσωσα την ΔΕΡΜΑΕ και σας την παρέδωσα! Επί τέσσερα χρόνια διαχειριστήκατε τρία ταμεία. Δώσατε ένα ευρώ για την πυρασφάλεια, για την Κοιλάδα των Πεταλούδων, για τις Πηγές Καλλιθέας, για το Ροδίνι; Τα ταμεία της ΔΕΡΜΑΕ και τα ταμεία του ΔΟΠΑΡ ήταν προνομιούχα. Δίνατε σε όλους, ότι σας ζητούσαν λέγατε πάντα ναι…». Στον κ. Σπανό ο κ. Κολιάδης απάντησε ότι ήταν πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε. για ένα χρόνο και όχι τέσσερα.
Αιχμές για τη σύμβαση μίσθωσης στις Πεταλούδες
Ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η σύμβαση μίσθωσης των εμπορικών καταστημάτων στην Κοιλάδα των Πεταλούδων χαρακτηρίστηκε από το ελεγκτικό συνέδριο παράνομη και καταχρηστική, αφήνοντας αιχμές κατά του Α. Κολιάδη που υπήρξε πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται τον χώρο.
«Είναι ωραίο να κρίνει κάποιος. Θα ήταν όμως ακόμη καλύτερο, στα χρόνια της προεδρίας της ΔΕΡΜΑΕ να έχει ξοδέψει λίγο χρόνο αλλά και χρήμα για την προστασία των μνημείων όπως στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Δυστυχώς, η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τα εμπορικά καταστήματα στην Κοιλάδα είναι αρνητική. Απαγορεύει την υπογεγραμμένη από τον Αλέξανδρο Κολιάδη σύμβαση και όσους τη συνήψαν. Είναι παράνομη και καταχρηστική και υπεγράφη επί εποχής Κολιάδη», είπε ο κ. Καμπουράκης δηλώνοντας ότι …κάποιοι επέτρεψαν οι μισθωτές να προβούν σε επενδύσεις, ενώ η σύμβαση δεν είναι έγκυρη. Ο κ. Κολιάδης έφερε αντιρρήσεις.
Τηλέμαχος Καμπούρης
Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την καταστροφική πυρκαγιά o αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών, Τηλέμαχος Καμπούρης έθεσε ως προτεραιότητα το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
«Δεν ωφελεί κανέναν σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για το νησί μας ούτε η κριτική, πόσω μάλλον η απόδοση ευθυνών. Δυστυχώς ή ευτυχώς η Ρόδος μας ζει απ’ τον τουρισμό και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε πιάσει τα επίπεδα αφίξεων που είχαμε πριν τις φωτιές. Είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας απ’ όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες αλλά και τους απλούς «υπηρέτες» του τουρισμού. Όλοι μαζί χωρίς διαφορές ενώνοντας τις δυνάμεις μας και μαθαίνοντας απ’ τα λάθη μας και τις εμπειρίες μας να βάλουμε το νησί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας. Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Η Ρόδος απέδειξε ότι όταν γίνεται μια γροθιά τα καταφέρνει .Με έργα υποδομής και τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά στις περιοχές που επλήγησαν να ξαναφτιάξουμε το διαμάντι μας όπως πριν κι ακόμη καλύτερο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου