Συνεντεύξεις

Κυριάκος Ράπτης: «Η Ελλάδα δεν δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν»

Ο Κυριάκος Ράπτης στα 29 του χρόνια, αποφάσισε να αφήσει πίσω την Ελλάδα και να μετακομίσει στη Σουηδία.
Η απόφαση για να φύγει στο εξωτερικό είχε ήδη ληφθεί, όμως οι διακοπές του στη Σουηδία τον οδήγησαν να πάρει τελικά πιο γρήγορα την απόφαση.
Παρότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την υπερδεκαετή κρίση που αποτέλεσε την βασική αιτία για την μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων, φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα καλλιεργηθεί οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις που θα αποτρέπουν τους νέους να αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στο εξωτερικό. Ούτε όμως και για να επιστρέψουν όσοι έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.
Ο Κυριάκος Ράπτης, μηχανικός λογισμικού στο επάγγελμα, εξηγεί σήμερα στη «δημοκρατική» ποιοι λόγοι τον οδήγησαν να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε φτάνοντας στη Σουηδία αλλά και για ποιο λόγο δεν σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.
• Κυριάκο, πότε μετακόμισες στη Σουηδία;
Στη Σουηδία ήρθα, πέρυσι τον Αύγουστο. Εκλεισα έναν χρόνο.
• Γιατί επέλεξες τη Σουηδία;
Αρχικά είχα έρθει για διακοπές, είδα τον τρόπο ζωής και αποφάσισα να μετακομίσω εδώ. Είχα ήδη αποφασίσει να φύγω από την Ελλάδα, οπότε στην περίοδο των διακοπών μου εδώ είχα την ευκαιρία να δω από κοντά κάποια πράγματα και έτσι πριν από έναν χρόνο περίπου ολοκληρώνοντας τις διακοπές μου γύρισα στην Ελλάδα για να κλείσω τις εκκρεμότητές μου και να επιστρέψω στη Σουηδία.
• Γιατί ήθελες να φύγεις από την Ελλάδα;
Γιατί δεν την πάλευα άλλο! Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω ακόμα σε ό,τι αφορά στις εργασιακές συνθήκες, στις οικονομικές απολαβές και στις ευκαιρίες ανέλιξης. Κάθε μέρα υπήρχε πίεση στη δουλειά και πολλές απαιτήσεις. Πριν από έναν χρόνο ήταν ακόμα αισθητές οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν και πολλές απολύσεις στην Ελλάδα. Η πίεση λοιπόν και εξαιτίας της αβεβαιότητας και εξαιτίας του περιορισμού του προσωπικού και άρα της επιβάρυνσης των υπολοίπων εργαζομένων, ήταν ακόμα πιο έντονη. Και τότε αποφάσισα να φύγω.
• Σε ποια ηλικία πήρες την απόφαση;
Στα 29 μου.
• Δυσκολεύτηκες να βρεις δουλειά στη Σουηδία;
Όχι ιδιαίτερα, παρότι όπως είπα και πριν ήταν κακή συγκυρία λόγω και του κορωνοϊού. Και η Σουηδία όπως είναι λογικό, επηρεάστηκε. Και όπως θα θυμάστε οι απολύσεις ξεκίνησαν από τις μεγάλες εταιρείες, από τις πολυεθνικές. Όταν επέστρεψα στη Ρόδο μετά από τις διακοπές μου στη Σουηδία, αναζήτησα εργασία στο εξωτερικό μέσω του Linkedin. Είχα αρκετά μυνήματα και από Σουηδία αλλά και από Ολλανδία και Γερμανία. Προτεραιότητά μου παρέμενε βέβαια η Σουηδία. Εκλεισα ραντεβού για συνεντεύξεις και έτσι βρήκα τη θέση στην οποία είμαι σήμερα.


• Πού εργάζεσαι;
Ασχολούμαι με τον προγραμματισμό σε μια Τράπεζα.
• Οι διαφορές στο εργασιακό σου περιβάλλον, εκεί στη Σουηδία από την Ελλάδα ποιες είναι;
Καλύτερες συνθήκες εργασίας από κάθε άποψη. Εδώ όπως και γενικά στις σκανδιναβικές χώρες, η προσωπική ζωή και οι προσωπικές ανάγκες έρχονται πρώτα και μετά η δουλειά. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση στη δουλειά, είναι πιο ανθρώπινοι οι ρυθμοί και δεν υπάρχει η πίεση την οποία βίωνα ως εργαζόμενος στην Ελλάδα. Και αυτό ισχύει σε όλες τις βαθμίδες εργασίας.
• Οι ώρες που δουλεύεις εκεί σε σχέση με τις ώρες που δούλευες στην Ελλάδα;
Ιδιες ώρες εργάζομαι, 8ωρο. Αλλά εδώ σταματάμε για μεσημεριανό θα κάνουμε και διάλειμμα, αυτά είναι μέσα στο 8ωρό μας. Αρα ουσιαστικά δουλεύω λιγότερες ώρες. Αυτή είναι η κουλτούρα εδώ και οι χαλαροί ρυθμοί υπάρχουν και στην καθημερινότητα και στην εργασία.
• Οι οικονομικές σου απολαβές είναι καλύτερες στη Σουηδία σε σχέση με την Ελλάδα;
Ναι, μπορώ να πω ότι είναι τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες σε σχέση με τον μισθό μου στην Ελλάδα. Κι αυτό, ειδικά για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν στη ζωή τους είναι πολύ σημαντικό. Οι μισθοί στην Ελλάδα δεν το επιτρέπουν αυτό, δεν υπάρχουν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν.
• Το κόστος διαβίωσης πώς είναι;
Ένα μεγάλο πρόβλημα στη Σουηδία είναι να βρεις σπίτι. Αρχικά να βρεις και βέβαια στη συνέχεια να το μισθώσεις. Για ένα σπίτι 30 τ.μ. μπορεί να πληρώσεις και 500 ή 600 ευρώ. Όμως οι μισθοί εδώ σού επιτρέπουν να καλύψεις αυτό το έξοδο που είναι από τα βασικά. Εδώ και η διασκέδαση είναι επίσης αρκετά πιο ακριβή. Τα υπόλοιπα είναι περίπου όπως στην Ελλάδα.
• Η καθημερινότητά σου; Σε τι διαφέρει;
Εδώ έχει πολύ καλά οργανωμένες συγκοινωνίες σε σημείο που να μην χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν πολύ καλά, όπως και το σύστημα υγείας. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα όμως σίγουρα αντιμετωπίζονται πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά αν προκύψουν. Επιπλέον εδώ, με το ΑΦΜ σου έχεις πρόσβαση παντού, από υπηρεσίες μέχρι συναλλαγές και εφαρμογές και μπορείς μέσα από αυτό να διεκπεραιώσεις τα πάντα. Από τις συναλλαγές με το κράτος μέχρι τα ταξίδια σου. Γενικά στην καθημερινότητά μας εδώ, υπάρχει μια ηρεμία που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αυτό το άγχος, το στρες, η πίεση… Κι αυτό είναι κάτι που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση, ήταν πρωτόγνωρο για μένα και είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξα τη Σουηδία.
• Σε δυσκόλεψε κάτι πηγαίνοντας εκεί;
Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Αντιμετώπισα κάποιες δυσκολίες μέχρι να τακτοποιήσω τα έγγραφά μου και να γίνω πολίτης Σουηδίας αλλά όχι κάτι μη αναμενόμενο. Κυρίως γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν αυτές που με δυσκόλεψαν στην αρχή μέχρι. Και το να βρω σπίτι στη Στοκχόλμη ήταν δύσκολο.
• Υπάρχει κάτι που να σου λείπει από την Ελλάδα;
Πέρα από την οικογένεια και τους φίλους μου, μου λείπει αυτό το αυθόρμητο, το παρεΐστικο, που μπορούμε να κανονίσουμε να πάμε για φαγητό σε μια ταβέρνα ή να πάμε για έναν καφέ ακόμα και την τελευταία στιγμή. Εδώ δεν υπάρχουν αυτά.
• Εγκλιματίστηκες αμέσως στη Στοκχόλμη;
Υπήρχε μια περίοδος προσαρμογής. Εξαρτάται βέβαια και πόσο εύκολα κάνεις φίλους. Εγώ σχετικά γρήγορα έκανα επαφές εδώ και με άλλους Ελληνες και όχι μόνο. Αλλά έχει αρκετούς Ελληνες εδώ, είναι μεγάλη η ελληνική κοινότητα.
Οι Σουηδοί τι εικόνα έχουν για τη Ρόδο;
Οι Σουηδοί γνωρίζουν τη Ρόδο, είναι από τους αγαπημένους τους προορισμούς και την έχουν συνδεμένη στο μυαλό τους με την διασκέδαση, την Ορφανίδου, τα ποτά. Κάπως έτσι. Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες που αγαπούν το νησί και έρχονται για το κλίμα, το φαγητό, τις ομορφιές κλπ.
• Εχεις σκοπό να γυρίσεις στη Ρόδο;
Προς το παρόν, όχι. Θα μείνω εδώ και σκέφτομαι να αγοράσω κι ένα σπίτι παρότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Δηλαδή για ένα σπίτι 50 τμ στη Στοκχόλμη πρέπει να πληρώσεις περίπου 300.000 ευρώ. Αλλά επειδή ο σχεδιασμός είναι να παραμείνω εδώ για τα επόμενα χρόνια, θα κινήσω τις διαδικασίες για να αγοράσω σπίτι εδώ με δάνειο. Όπως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, σίγουρα είναι αποτρεπτική για να σκεφτώ ότι θα επιστρέψω, τουλάχιστον άμεσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Κατερίνα    03.09.2023 13:54

    Εύστοχα τα λεγόμενα του κυρίου Ράπτη,μας αντιπροσωπεύουν πλήρως!

Σχολιασμός άρθρου