Συνεντεύξεις

Μιχάλης Κορδίνας: «Η απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων του τόπου είναι το ζητούμενο!»

Για τον Μιχάλη Κορδίνα, δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός με πολλά χρόνια στα κοινά και σημαντική προσφορά. Διετέλεσε δήμαρχος Πεταλούδων και άφησε πίσω του μετρήσιμο έργο. Σε αυτές τις εκλογές, συμπορεύεται με τον Αντώνη Καμπουράκη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δ’ είναι αποκαλυπτικός. Μιλάει για όλους και για όλα, για το παρασκήνιο, για τις εκλογές, για πρόσωπα και πρακτικές. Επίσης ξεκαθαρίζει τις θέσεις του για την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού –όπως αναφέρει:

‘Ο κατάλογος που εγγυάται πραγματική Αυτοδιοίκηση πάει μακριά!’
• Μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία για την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου; Όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, παρακολουθήσαμε ένα ‘μπαράζ’ μεταγραφών, παρασκηνίου αλλά και ζυμώσεων μεταξύ των παρατάξεων που έχουν ανακοινώσει οι επικεφαλής ότι ενδιαφέρονται για τον Δήμο Ρόδου, ενώ ανακοινώθηκαν και συμπράξεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Είναι υγιές φαινόμενο στη δημοκρατία να υπάρχει ενδιαφέρον και πλουραλισμός, για την άσκηση τοπικής πολιτικής που στο αποτέλεσμα συγκλίνουν αλλά στην τακτική και στη μεθοδολογία υλοποίησης διαφέρουν.
Εξαρτάται από τη γνώση του αντικειμένου, την εμπειρία και την ενασχόληση και από τις επιλογές στρατηγικής και ικανότητας, επίτευξης των στόχων. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια κρίνει ο λαός στην πορεία προς τις κάλπες.
Η σύμπραξη Διακοσταματίου – Καμπουράκη είναι στρατηγικής σημασίας γιατί παντρεύει τη δυναμική και το όραμα για τον τόπο, του δημάρχου, με τη γνώση και την εμπειρία, ενός επί χρόνια καταξιωμένου αυτοδιοικητικού.
Όσον δε αφορά στη σύμπραξη Κολιάδη – Καλοπήτα θεωρώ ότι είναι περισσότερο μια σύγκλιση σκοπιμότητας, παρά στρατηγικής και προγραμματικής σημασίας.
• Η πλευρά του Αντώνη Καμπουράκη, εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Η ύπαρξη τεσσάρων συνδυασμών είναι στρατηγική επιλογή σκοπιμότητας των αντιπάλων του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη (εξαιρώντας τον κ. Πότσο) προκειμένου να τον σύρουν στη δεύτερη Κυριακή ώστε συνεργαζόμενοι εκλογικά και όχι προγραμματικά να καταφέρουν τη νίκη υπέρ τους. Θεωρούν εδώ, ως ένα σημείο, ότι ο λαός αποτελεί πιόνια του σκακιού, που θα τους ακολουθεί σε κάθε τους κίνηση και έτσι η προσπάθεια για την κατάκτηση της δημοτικής αρχής, μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι σκοπιμότητας, αναδεικνύοντας ότι τελικά είναι αλήθεια, που προκειμένου κάποιος να κερδίσει την εξουσία, παίζει μπιλιάρδο στην πλάτη του λαού.
Και αν είναι τελικά να συνεργαστούν στο δεύτερο γύρο, (διότι αυτό επιδιώκουν) γιατί δεν το κάνουν από τώρα;
Προφανώς αφήνουν τον λαό να επιλέξει τον επικεφαλής μεταξύ των δύο. Άρα δεν αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Παντελής έλλειψη πολιτικής στρατηγικού χαρακτήρα για τον τόπο.
Κοινός παρονομαστής να φύγει ο Καμπουράκης. Αυτό είναι δυστυχώς και το διακύβευμα που καλλιεργείται μεθοδικά για τις εκλογές της 8ης Οκτώβρη και όχι τα προβλήματα του τόπου και οι στρατηγικές επίλυσής τους και το όραμα! Δεν το αξίζουμε αυτό ως Ρόδος και ως Ροδίτες. Και μετά τι; Ποιος εγγυάται το αύριο; Μαγικά θ’ αλλάξουν όλα; Κάποιος πρέπει να πεί στον κόσμο ότι ο δήμαρχος εκτελεί αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσωπεί τον θεσμό. Κυρίαρχο όργανο του Δήμου είναι το δημοτικό συμβούλιο. Και οι εγγυητές της χρηστής διοίκησης είναι οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Εκεί έγκειται και η μεγάλη σημασία της κατάρτισης των ψηφοδελτίων των δημοτικών παρατάξεων. Αυτοί είναι οι εγγυητές.
Αν ο κ. Κολιάδης (που οφείλει την πολιτική του οντότητα στον κο Καμπουράκη) θεωρεί την θητεία του δημάρχου ως κακή, τότε και ο ίδιος ήταν ένας από τους κακούς και αποφασιστικούς συντελεστές αποτυχίας. Εκτός και αν δεν είναι έτσι… Η υποψηφιότητά του μπορεί να είναι μια καμουφλαρισμένη προσωπική φιλοδοξία (θεμιτή) ή και καιροσκοπισμός.
Εγώ έχω ένα να πω. «Όταν οι άνθρωποι σχεδίαζαν ο Θεός γελούσε» και αυτό ισχύει γενικά για τη ζωή και όχι μόνο για την πολιτική.
Ο λαός ψηφίζει με γνώμονα το κοινό καλό για την ευημερία του τόπου, την ανάπτυξη και την καθημερινή του διαβίωση. Εμπιστεύεται ανθρώπους οι οποίοι ταυτίζουν τα λόγια με τις πράξεις.
Ο κ. Κολιάδης θεωρούσε ότι όλα γίνονται σωστά επί τριάμισι χρόνια με δήμαρχο τον κύριο Αντώνη Καμπουράκη και μάλιστα ως ο πιο ευνοημένος δημοτικός σύμβουλος, σε αρμοδιότητες και πόρους, επιτρέποντάς του, τις πολιτικές της δημοτικής αρχής, να τις εκμεταλλεύεται ως προσωπικές επιλογές, καλλιεργώντας έτσι την προσωπική του πολιτική ανέλιξη και όχι της παράταξης και του δημάρχου που του ανέθεσε αυτό το έργο.
Ξαφνικά ανακάλυψε ότι ο κ. Καμπουράκης είναι τόσο κακός δήμαρχος ώστε αυτός αναλαμβάνει προσωπικά να δώσει την μάχη για την αποκαθήλωσή του από τον θώκο.
Σίγουρα είναι δικαίωμά του και επιλογή του, αλλά η συνέπεια λόγων και πράξεων κρίνεται από τον ίδιο τον λαό.
Από την άλλη πλευρά η «μαγιά» της παράταξης του κ. Γερονικόλα προέκυψε από τους ασυνεπείς πολιτικά, της σύναξης των 2 παρατάξεων Κουσουρνά και Χατζηδιάκου οι οποίοι αφού εξέλεξαν την Κυριακή τον κύριο Διακοσταματίου, από Δευτέρας ξεκίνησαν να τον υπονομεύουν.
Δηλαδή από τους 265 συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία του Φεβρουαρίου, κατέληξε ο κύριος Διακοσταματίου να έχει μόνο 4 στην παράταξή του. Η πολιτική συνέπεια λόγων και πράξεων, των συγκεκριμένων σε όλο της το μεγαλείο.
Και βέβαια προσπάθησαν με κάθε τρόπο μην τυχόν και το ΠΑΣΟΚ δώσει στήριξη διότι θα έμεναν ξεσκέπαστοι και εκτεθειμένοι με τις μηχανορραφίες τους. Τώρα κομπάζουν και κατηγορούν ανερυθρίαστα άλλους… Ταπεινότητα αδέρφια!….
Με αυτά και αυτά ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς, αναδεικνύοντας την αποχή ως κυρίαρχη πολιτική επιλογή και απέχθεια από τις κομματικές και πολιτικές διεργασίες. Αυτό το τίμημα το πληρώνει η ίδια η Δημοκρατία, διότι σε πολλές των περιπτώσεων αναδεικνύει στην εξουσία την πλειοψηφία της μειοψηφίας…
Αποχή όμως για το αύριο του τόπου μας και των παιδιών μας δεν προσφέρει υπηρεσία.
• Γιατί συμπορευτήκατε με τον κ. Καμπουράκη; Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;
Συμπορεύομαι με τον κύριο Καμπουράκη γιατί μου έγινε πρόταση, από τον ίδιο τον δήμαρχο, ενώ ήμουν ακόμα με τον κύριο Διακοσταματίου. Αργότερα η σύμπραξη του κυρίου Διακοσταματίου με τον δήμαρχο άνοιξε το δρόμο της συνεργασίας μας. Για την ιστορία, θέλω εδώ να σημειώσω ότι, από το 2010 όταν έληξε η θητεία μου στο Δήμο Πεταλούδων και μέχρι σήμερα δεν μου έγινε πρόταση ποτέ και από κανένα! και ο νοών, νοείτω!
Επίσης η παράταξη του δημάρχου αγκαλιάζει πολλά και άξια μέλη της τοπικής κοινωνίας που και μόνο η παρουσία τους εμπνέει την εμπιστοσύνη του κόσμου και έχουν στην πλειονότητά τους αποδείξει με τη δράση τους ότι αγαπούν και νοιάζονται έμπρακτα για το καλό της Ρόδου μας.
Και τρίτο απεχθάνομαι την κομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρώντας πως όλοι μας είμαστε γέννημα θρέμμα αυτού του ευλογημένου τόπου και οι διαχωρισμοί κομματικού χαρακτήρα, είναι επιζήμια πολυτέλεια. Και προκαλώ όλους όσους βελάζουν πολιτικά – κομματικά να μου αναλύσουν τις διαφορές αντίληψης για την άσκηση τοπικής πολιτικής σε προγραμματικό επίπεδο.
Της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον. Σχεδόν τίποτα! Απλά για να κουβαλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση ψήφους για την κεντρική πολιτική σκηνή, και να είναι υπάκουος διεκπεραιωτής των Κεντρικών Πολιτικών. Διαίρει και βασίλευε!
Στον τόπο τα κομματικά διλήμματα λοιπόν μακριά και έξω από την αυτοδιοίκηση διότι με αυτό τον τρόπο αναιρείται αυτός καθ’ εαυτός ο ρόλος της. Αυτό ήταν κυρίαρχο μότο μου καθ’ ολη τη διάρκεια της θητείας μου.
• Δραστηριοποιήθηκατε πολλά χρόνια στην πολιτική και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον πρώτο βαθμό αλλά και στα όργανα όπως η ΤΕΔΚ Δ/σου, η ΚΕΔΚΕ κ.ο.κ. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο θεσμός;
Για να ασκήσει κανείς τοπική πολιτική με αξιώσεις για τον τόπο, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι τοπική κυβέρνηση.
Αυτή άλλωστε ήταν και η υπόσχεση των κυβερνώντων όταν κατάρτιζαν το σχέδιο Καλλικράτης, για τους Δήμους (το τυράκι το είδαμε….). Που στην τελική έμεινε όνειρο θερινής νυκτός. Τοπική κυβέρνηση σημαίνει όλες οι αρμοδιότητες, που αφορούν στο νησί και στην καθημερινή ζωή και στην ευημερία του τόπου και των πολιτών, και που εγγυώνται ανάπτυξη, και η οποία όμως σχεδιάζεται και υλοποιείται από εμάς για εμάς. Αρμοδιότητες βέβαια που συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.
Κάηκαν τα δάση μας, το οξυγόνο μας, η ομορφιά μας, υποβαθμίστηκε το περιβάλλον μας, το δικό μας περιβάλλον, επηρεάστηκε ο τουρισμός μας, η λοκομοτίβα της οικονομικής ζωής του τόπου μας, του δικού μας τόπου.
Ο λαός ενστικτωδώς ψάχνει άμεσα να δείξει τον ένοχο. Χρειάζεται ενστικτωδώς να προσωποποιήσει την ευθύνη και την προσωποποιεί στους πιο κοντινούς θεσμούς εξουσίας: στον Δήμο και στην Περιφέρεια.
Όχι αδέρφια! ένοχος είναι το ίδιο το κράτος που κρατά με νύχια και με δόντια τα τιμάρια του, και για λογαριασμό του. με παντελή έλλειψη πολιτικής πρόληψης και αειφορίας για το δάσος. Ποιες πολιτικές εφάρμοσε για την πυροπροστασία, για την ασφάλεια, για τη φύλαξη, για τη συντήρηση; Καμία!! Ολα στον αυτόματο πιλότο! Τίνος ιδιοκτησία είναι το δάσος; Του κράτους, μας λένε. Κι εμείς εδώ τι ρόλο παίζουμε; Ούτε ο Δήμος ούτε η Περιφέρεια έχουν δικαίωμα να παρέμβουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο δάσος, που είναι στις αυλές μας.
Ήρθε λέει τώρα κλιμάκιο από το Δασαρχείο για να κάνουν μελέτες για τα καμένα, αντιπλημμυρικά, αναδάσωση και λοιπά! Δεν ντρεπόμαστε! Τι μελέτες κάνατε πριν καεί το δάσος; Αυτό φαντάζει σαν να κλαίμε στο χυμένο γάλα και να λέμε κι ευχαριστώ!
Τα δάση που δεν είναι εθνικοί δρυμοί, ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες και η τοπική κοινωνία ξέρει και μπορεί να τα διαφυλάξει, να τα προστατέψει και να εγγυηθεί για την αειφορία τους.
Δείξαμε την ωριμότητά μας ως Ρόδιοι, με τους εθελοντές πως κανείς δε πονάει και δεν νοιάζεται για τον τόπο μας περισσότερο από εμάς. Ξέρουμε και μπορούμε να διαχειριστούμε το σπίτι μας. Η ίδια η τοπική κοινωνία, όχι φορείς και γραφεία έξω και μακριά από το νησί μας για άλλου τύπου συμφέροντα.
Η ίδια κουβέντα είναι και για τις ακτές και τις παραλίες, για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία μας, για τα δημόσια κτήματα, για το νοσοκομείο, για τους οδικούς άξονες, για την χωροταξία, τα σχέδια πόλης και ο κατάλογος που εγγυάται πραγματική Αυτοδιοίκηση πάει μακριά. Η απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων του τόπου είναι το ζητούμενο.
Η Αυτοδιοίκηση θέλει και μπορεί να ανοίξει δρόμους ανάπτυξης και να δημιουργήσει συνθήκες υγιείς για την ευημερία και το αύριο.
• Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;
Θέλω να εκλεγώ για να βάλω το δικό μου λιθαράκι με αγάπη για τον τόπο μου!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου