Τοπικές Ειδήσεις

Κιοτάρι: Απεγνωσμένοι επιχειρηματίες ζητούν την άμεση λήψη μέτρων με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Με ανοικτή επιστολή-υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κοινοποίηση στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εθνικής Οικονομίας, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην ευρύτερη περιοχή «Κιοτάρι», ζητούν μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους αφού μετά από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, κινδυνεύουν με απόλυτη καταστροφή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη άρχισαν να επιδίδονται τα πρώτα εξώδικα για την καταβολή των ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους μισθωτές, όμως οι τζίροι στα καταστήματα είναι σχεδόν μηδενικοί αφού κανείς από τους επισκέπτες δεν επιλέγει να περάσει τις διακοπές του στις καμένες περιοχές. Οι επιχειρηματίες πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα βασικά λειτουργικά τους έξοδα αφού περνούν μέρες που δεν βάζουν στο ταμείο ούτε ένα ευρώ.
Επιπλέον, όπως καταγγέλθηκε στη «δημοκρατική», οι επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά έχουν αφεθεί στο έλεός τους, και παρότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από την πυρκαγιά μέχρι και χθες δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, όπως, μεταξύ άλλων:
-Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
– Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτηρίων
– Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
– Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
– Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
– Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
– Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
-Χορήγηση επιδόματος 534 ευρώ στους εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων εργασίας για ένα τρίμηνο.
Οι 25 επιχειρηματίες που υπογράφουν την ανοικτή επιστολή-υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τη οποία παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», ζητούν την άμεση εφαρμογή μιας σειράς από μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους και να προστατευθούν από την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Η ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε κατά το διάστημα από 20 έως 27 Ιουλίου 2023, η περιοχή μας επλήγη πολύ σκληρά από την μεγάλη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στο νησί μας.
Εκτός από την ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής μας, τις ζημιές τις οποίες υπέστησαν βασικές υποδομές, (ηλεκτρικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, δίκτυο υδρεύσεως, οδικό δίκτυο), τις σοβαρές ζημιές τις οποίες υπέστησαν οι ιδιωτικές περιουσίες, (καταστροφές κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων, οχημάτων και εξοπλισμού), είναι πρόδηλη και η τεράστια οικονομική ζημία, που υπέστημεν όλοι εμείς, που ζούμε και εργαζόμαστε στην περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια.
Δυστυχώς, και ειδικότερα η περιοχή μας, όπως αποδεικνύεται τόσο από μία απλή αυτοψία, όσο και από αεροφωτογραφίες, οι οποίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και δημοσιεύθηκαν στον τύπο, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και περισσότερο, από οποιαδήποτε άλλη τουριστική περιοχή, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δύο ξενοδοχειακές μονάδες, δεν έχουν επαναλειτουργήσει, ίσως οι μοναδικές στο νησί μας, ενώ και πολλά τουριστικά καταστήματα, έκλεισαν οριστικά, για την φετινή τουριστική περίοδο.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός της αποφυγής απώλειας ανθρώπινων ζωών, τόσο μεταξύ των επισκεπτών μας, όσο και μεταξύ των μονίμων κατοίκων και της έγκαιρης εκκένωσης οικισμών και ξενοδοχειακών μονάδων, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την επάνοδο, σιγά σιγά της κανονικότητας, έρχεται και η στιγμή του απολογισμού της αφάνταστης οικονομικής ζημίας όλων, καθόσον, από μία απλή επίσκεψη στην περιοχή μας, διαπιστώνεται εύκολα, παρά την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων, η αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από αυτές.
Αλλοίωση και καταστροφή, οι οποίες έχουν ως συνέπεια πέραν των αρχικών ακυρώσεων και στη συνέχεια περιορισμό των κρατήσεων των επισκεπτών μας, την απογοήτευση αυτών, που μας εμπιστεύθηκαν και ήρθαν στην περιοχή μας, για να περάσουν τις διακοπές τους, παρά τις δικές μας προσπάθειες για παροχή κάθε είδους καλύτερων και ελκυστικότερων υπηρεσιών από πλευράς τιμών. Αυτό δε, συμβαίνει διότι ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο σε κανένα, να προσπαθεί να περάσει μερικές ημέρες ηρεμίας, σε ένα περιβάλλον που όλα γύρω είναι καμένα και νεκρά, με κατεστραμμένα πεζοδρόμια, χωρίς ηλεκτροφωτισμό, αρκετά κτήρια με σοβαρές και ορατές ζημιές, χωρίς το πράσινο το οποίο όλοι ήξεραν και αγαπούσαν, παρά τις κάποιες προσπάθειες εξωραϊσμού και καλλωπισμού ορισμένων υπηρεσιών πρασίνου.
Λόγω της καταστάσεως αυτής, πέραν της αρχικής και ακραίας οικονομικής ζημίας μας, από την ουσιαστική διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, για πολλές μέρες και της μερικής αποκαταστάσεως αυτής, μετά την επαναλειτουργία μας, έχουν περιορισθεί δραματικά τα έσοδά μας, χωρίς να διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον, η επαναφορά τους στα προηγούμενα προ της καταστροφής μας επίπεδα.
Ωστόσο τα έξοδα και οι πάσης φύσεως οικονομικές υποχρεώσεις, προς την Πολιτεία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς το προσωπικό όσων είχαν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν να το απασχολούν, τις τράπεζες, τους προμηθευτές, τους εκμισθωτές συνεχίζουν να τρέχουν, χωρίς να είναι δυνατή η εμπρόθεσμη εξυπηρέτησή τους.
Θα πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας, λαμβάνοντας οικονομικά μέτρα, τα οποία θα προστατεύσουν τις επιχειρήσεις μας, ώστε να αντεπεξέλθουν, όσο το δυνατόν είναι εφικτό στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τις οποίες βιώνουμε.
Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:
1) Ως πρώτο μέτρο έχον άμεση προτεραιότητα, για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής μας, είναι η κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου της Ρόδου, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, του δικτύου ύδρευσης, των δρόμων και των πεζοδρομίων, καθώς και του εν γένει περιβάλλοντος χώρου, ώστε να αποκατασταθεί μία ευπρεπής στοιχειωδώς εμφάνιση και όχι η έως τώρα παραπέμπουσα σε κατεστραμμένη πληγείσα περιοχή.
2) Περαιτέρω ολική φοροαπαλλαγή β’ εξαμήνου (όπως έγινε και στην Εύβοια), ή άτοκη παράταση της καταβολής όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των κατοίκων της περιοχής μας, για τουλάχιστον ένα έτος.
3) Εξέταση του ενδεχόμενου καταβολής επιστρεπτέας προκαταβολής, με ανάλογους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν, για την πανδημία.
4) Άμεση αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, από δανειστές (τράπεζες ιδιώτες), για τουλάχιστον ένα έτος, ήδη με ικανοποίηση λάβαμε γνώση, ότι δόθηκε αναστολή για έξι μήνες, από την ημερομηνία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
5) Αναστολή εμφάνισης τραπεζικών επιταγών προς πληρωμή για τουλάχιστον ένα έτος.
6) Επιδότηση της διατήρησης των θέσεων εργασίας των μισθωτών μας, δια της καταβολής μέρους του μισθού τους και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
7) Άμεση αξιολόγηση του ύψους της καταβλητέας αποζημίωσης, για την καταστροφή ακίνητης περιουσίας, μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων και εμπορευμάτων, έγκριση και καταβολή αυτής στους δικαιούχους.
Ευελπιστώντας στην υλοποίηση των παραπάνω και διατελούντες με τιμή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου