Ο Σταύρος Κεσεδάκης είναι κυνηγός επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και προσφάτως αναδείχθηκε ως ο πρώτος παγκοσμίως στην καταγραφή υδροστρόβιλων, από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας ICWR με έδρα τον Καναδά! Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές διακρίσεις που έχει στο βιογραφικό του.
Παρότι είναι ιδιαιτέρως γνωστός στη διεθνή κοινότητα των κυνηγών καιρικών φαινομένων, ο ίδιος προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους και είναι ελάχιστες οι φορές που μιλά δημοσίως για τα σπουδαία επιτεύγματά του σε αυτόν τον τομέα.
Φωτογραφίες του από τη Ρόδο -και όχι μόνο- ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας και μια άλλη πτυχή της σε εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου και όπως λέει στη συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική», η Ρόδος λόγω της θέσης της, λόγω των θερμών θαλασσών αλλά και άλλων μετεωρολογικών χαρακτηριστικών περιλαμβάνεται στις λεγόμενες hot spot περιοχές διεθνώς, για την δημιουργία υδροστροβίλων.
Για την ενασχόλησή του με τα καιρικά φαινόμενα, τις ιδιαιτερότητες της Ρόδου, για την νέα του διάκριση και για άλλα πολλά ενδιαφέροντα ο κυνηγός επικίνδυνων καιρικών φαινομένων Σταύρος Κεσεδάκης μιλά σήμερα στη «δ», τονίζοντας ότι η δραστηριοποίηση σε αυτόν τον τομέα απαιτεί πάνω απ΄όλα «σεβασμό στη δύναμη της φύσης».
• Σταύρο, να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας από την τελευταία σου διάκριση και την ανάδειξή σου στην κορυφαία θέση παγκοσμίως ως κυνηγού υδροστροβίλων του Διεθνούς Οργανισμού για την Μελέτη των Υδροστροβίλων! Είναι μία ακόμα στις πολλές διακρίσεις που έχεις. Τι σημαίνει αυτό για σένα;
Για μένα προσωπικά είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί πρόκειται για έναν οργανισμό που αποτελείται από εξαιρετικούς επιστήμονες μετεωρολόγους, οι οποίοι όχι μόνο αρχειοθετούν τις καταγραφές που λαμβάνουν από όλο τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα μελετούν κάθε τι που έχει σχέση με το φαινόμενο των υδροστροβίλων. Επίσης, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας ενός παγκόσμιου μοντέλου πρόγνωσης υδροστροβίλων, κάτι που θα αλλάξει για πάντα τις δυνατότητές μας στην καταγραφή, μελέτη και κατανόηση του φαινομένου…
• Πώς ξεκίνησε η ιδέα να γίνεις κυνηγός επικίνδυνων καιρικών φαινομένων;
Βασικά, το ερέθισμα ήταν μια προσωπική εμπειρία που είχα με έναν υδροστρόβιλο ο οποίος τον Δεκέμβρη του 2010 βγήκε στην στεριά στο Μανδράκι εδώ στη Ρόδο προκαλώντας ζημιές σε ένα πλωτό καφέ αλλά και δίπλα στο χώρο της τότε εργασίας μου και σχεδόν πέρασε δίπλα μου… Αυτό, ταυτόχρονα με προηγούμενες καιρικές στιγμές που είχαν εξάψει την περιέργειά μου αλλά και η παρακολούθηση γνωστών κυνηγών καιρικών φαινομένων στο διαδίκτυο, με οδήγησαν σταδιακά να ασχοληθώ με την αναζήτησή τους.
• Θυμάσαι την πρώτη φορά που αποτύπωσες επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο;
Πάντα τα καιρικά φαινόμενα προκαλούσαν τον θαυμασμό μου, από τα σχολικά μου χρόνια ακόμη. Αλλά η πρώτη φορά που κατέγραψα υδροστρόβιλο στη Ρόδο, ήταν το 2013, ήταν για μένα μια δυνατή στιγμή ασχέτως αν δεν ήταν η πρώτη φορά που αποτύπωνα κάποιο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο γενικά.
• Τι δεξιότητες πρέπει να έχει κάποιος για είναι κυνηγός επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και τι ακριβώς πρέπει να κάνει;
Η καταγραφή των καταιγίδων έχει πολλές εκφάνσεις… Για άλλους είναι απλά ένα χόμπι, για άλλους είναι μια επιστημονική αναζήτηση και για κάποιους είναι ακόμη κι επάγγελμα…
Για μένα προσωπικά είναι ο συνδυασμός μιας συναρπαστικής ασχολίας μαζί με την κατανόηση των φαινομένων.
Οποια κι αν είναι η έκφανση αυτή, είναι βασικό να αποκτήσει κάποιος σταδιακά εμπειρία κυρίως με την εκμάθηση της ασχολίας αυτής είτε δίπλα σε πιο έμπειρους κυνηγούς, είτε καταγράφοντας απλά τα μη επικίνδυνα φαινόμενα και με τον καιρό να αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία. Επίσης, είναι σημαντικό να αποκτήσει μια βάση γνώσεων πάνω στην μετεωρολογία για τη σωστή πρόγνωση των φαινομένων ώστε να βρίσκεται στο σωστό σημείο την σωστή στιγμή, αλλά και για την ασφάλειά του. Η γνώση ανάγνωσης των διαφόρων απεικονίσεων μιας καταιγίδας σε ραντάρ, είναι επίσης σημαντική όταν ασχολείσαι με ακραία φαινόμενα καθώς και η γνώση φωτογραφίας ή λήψης βίντεο βοηθάει σε μια ποιοτική καταγραφή. Πάνω από όλα όμως είναι η γνώση των βασικών κανόνων ασφάλειας και ο σεβασμός στην δύναμη της φύσης… Καμιά καταιγίδα, κανένα φαινόμενο δεν αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου… Πάντα θα υπάρχουν εκεί ώστε να δεις το επόμενο. Σε γενικές γραμμές ωστόσο δεν είναι κάτι που συνιστώ στον καθένα… Είναι ασχολία για λίγους με πολύ πάθος για μάθηση και απόκτηση εμπειρίας…
• Υπήρχαν φορές που κινδύνευσες;
Επειδή έχω πάντα στον νου μου την ασφάλεια την δική μου και των συναδέλφων μου κι επειδή τρέφω απεριόριστο σεβασμό στο μεγαλείο και τη δύναμη της φύσης, συνήθως αποφεύγω τις κακοτοπιές… Αν κι έχω βρεθεί πολύ κοντά σε μερικά από τα πιο ισχυρά φαινόμενα, θα έλεγα ότι άβολα και κίνδυνο νιώθω κυρίως όταν υπάρχει πολύ κοντινή κεραυνική δραστηριότητα κι αυτό διότι δεν μπορείς να δεις πού θα πέσει ο επόμενος κεραυνός.
• Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες στη διαδικασία της καταγραφής;
Η μεγαλύτερη πρόκληση έχει να κάνει με τον συνδυασμό της επικινδυνότητας αλλά και των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών, που κάνουν την φωτογράφηση των φαινομένων μια συνεχή πρόκληση …..Ταυτόχρονα χρειάζεται πολλή υπομονή καθώς σε αντίθεση με ο,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα φαινόμενα αυτά δεν συμβαίνουν συχνά κι έτσι χρειάζεται πολλή υπομονή αλλά και αποδοχή ότι τις πιο πολλές φορές θα επιστρέψεις σπίτι χωρίς να έχεις καταγράψει κάτι σημαντικό… Πέρα βέβαια από την ικανοποίηση ότι βρέθηκες έξω στη φύση απέναντι από την ομορφιά του καιρού.
• Εχεις κάνει ταξίδια αποκλειστικά για να φωτογραφίσεις καιρικά φαινόμενα;
Ναι, έχω ταξιδέψει στις ΗΠΑ και στη λεγόμενη Πεδιάδα των Ανεμοστροβίλων εκεί που καταγράφονται οι ισχυρότερες καταιγίδες στον πλανήτη μαζί με τους ανεμοστρόβιλους, που συχνά πυκνά ακούμε για αυτούς στις ειδήσεις στη χώρα μας. Πραγματικά αποτελεί την «Μέκκα των καταιγίδων» και κάθε στιγμή εκεί είναι από μόνη της μια μοναδική εμπειρία…
• Τι σου αρέσει κυρίως να αποτυπώνεις;
Αν και μου αρέσουν πολλά καιρικά φαινόμενα, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στις καταιγίδες και σε ό,τι αυτές δημιουργούν. Δηλαδή, σίφωνες θαλάσσης και ξηράς, χαλάζι, εντυπωσιακές νεφικές αναπτύξεις κ.ά. Αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση η καταγραφή υδροστροβίλων και ανεμοστροβίλων, γιατί είναι δύο από τα φαινόμενα που ενώ οι επιστήμονες- μετεωρολόγοι έχουν μια σημαντική βάση γνώσης για τον μηχανισμό δημιουργίας και συμπεριφοράς τους κι άλλα πολλά στοιχεία, υπάρχουν ακόμη πολλά μυστήρια για αυτά τα φαινόμενα που μένει να ανακαλύψουμε, ώστε να μπορέσουμε να τα αποκρυπτογραφήσουμε καλύτερα και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η προγνωσιμότητά τους αλλά και η έγκαιρη προειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιος πχ ανεμοστρόβιλος. Χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ, ο χρόνος προειδοποίησης του πληθυσμού μιας κοινότητας είναι περί τα 15 λεπτά πριν, γεγονός που θα σώζει ζωές στο μέλλον σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Ολα αυτά κάνουν την καταγραφή ενός τέτοιου φαινομένου πέρα από συναρπαστική, και χρήσιμη για τους μετεωρολόγους ώστε να μαθαίνουμε όλο και πιο πολλά ….
• Εχουμε δει εντυπωσιακές φωτογραφίες σου από τη Ρόδο, που μάλιστα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζω επίσης ότι είναι αρκετοί κυνηγοί καιρικών φαινομένων που θέλουν να έρθουν στο νησί μας για το σκοπό αυτό. Τι το ιδιαίτερο έχει η Ρόδος;
Πρώτον, η Ρόδος έχει υπέροχα θαλασσινά και όχι μόνο τοπία… Αυτά σε συνδυασμό με εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα δίνουν μια μοναδική εικόνα που συχνά ταξιδεύει σε χιλιάδες οθόνες στον πλανήτη μέσω του διαδικτύου. Επίσης η Ρόδος λόγω της θέσης της, λόγω των θερμών θαλασσών αλλά και άλλων μετεωρολογικών χαρακτηριστικών είναι στις λεγόμενες hot spot περιοχές για την δημιουργία υδροστροβίλων. Θεωρώ πως ο καιρός και ο συνδυασμός με τις ομορφιές του νησιού, είναι κάτι που θα μπορούσαμε σταδιακά να το εκμεταλλευτούμε ως ένα ακόμη στοιχείο θεματικού τουρισμού μιας και συχνά μιλάμε για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Ταυτόχρονα, η Ρόδος στα τελευταία χρόνια πέρα από τις πολλές καταγραφές έχει μια σημαντική παρουσία στο διαδίκτυο στον χώρο του καιρού. Εγώ προσωπικά συμμετέχω στην διαδικτυακή ομάδα του «Κυκλώνα Ρόδου» που εκτός από τις φωτογραφίες από καιρικά φαινόμενα παρέχει καιρικές εκτιμήσεις καθημερινά, αρχείο καιρικών φαινομένων, στατιστική καταγραφή τους, καιρικές κάμερες και πολλά άλλα, με χιλιάδες ενεργά μέλη. Υπάρχουν φυσικά κι άλλες ομάδες που ασχολούνται με την φύση, την ανάδειξη και προστασία της, αλλά και τον καιρό στο νησί μας…
Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη, να σας ευχαριστήσω για αυτή την ευκαιρία να μιλήσουμε για μια διαφορετική Ρόδο που υπάρχει και είναι το ίδιο πανέμορφη. Να ευχηθώ καλό φθινόπωρο και χειμώνα στη Ρόδο μας με όμορφα καιρικά φαινόμενα, χωρίς ακρότητες και καταστροφές, και βροχές ικανοποιητικές ώστε να γεμίσει ο υδροφόρος ορίζοντάς μας…