Τοπικές Ειδήσεις

Αυτισμός στη Ρόδο – Αρθρο του Σωτήρη Βαγιανού και της Κυριακής Στεφανίδη

Φίλες και Φίλοι:

Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την παράταξη μας και τον ίδιο τον  Αλεξάνδρου Κολιάδη,βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της Ατζέντας για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης του Δήμου Ρόδου.
Είχα την τύχη να συζητήσω με την συνυποψήφια μου, Κυριακή Στεφανίδη και να ενημερωθώ για τα προβλήματα που ταλανίζουν οικογένειες στο νησί, οι οποίες  τα παιδιά τους, βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς η Κυριακή είναι μέλος μιας μεγάλης όπως  φαίνεται κοινότητας.

 

Θεωρώ πως ήρθε λοιπόν η ώρα, να μιλήσουμε για την αόρατη αναπηρία, τον αυτισμό και την μεγάλη ανάγκη  της συμπερίληψης της, στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στην τοπική μας κοινωνία.

 

Ένα νησί σαν την Ρόδο μια τεράστια κοινωνία, έχει πολλά παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

Το ποσοστό των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού έχει αυξηθεί τρομακτικά τα τελευταία χρόνια, έρευνα του 2023 δίνει ποσοστό ότι 1 στα 88 παιδιά πλέων γεννιέται στο φάσμα του αυτισμού.

Οι γονείς των παιδιών αυτών, καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύπλευρες δυσκολίες, με βασικό την ελλιπή μεριμνά είτε σε τοπικό είτε σε κρατικό επίπεδο.

Χωρίς να επεκταθώ στο τι είναι το φάσμα του αυτισμού, μιας και δεν είμαι ειδικός ούτε το έχω σπουδάσει, οι γνώσεις μου είναι εμπειρικές και  ενημερώθηκα επι του θέματος, από τις βιωματικές ανάγκες της φίλης μου Κυριακής Στεφανίδη, θα αναφερθώ σε κάποιες από αυτές τις δυσκολίες αλλά και σε πιθανούς τρόπους μέριμνας σε τοπικό επίπεδο.

Έχοντας μια οικογένεια  ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού, ως γονέας έρχεσαι  αντιμέτωπος με το ψυχολογικό κομμάτι, στο πως να διαχειριστής κάτι πρωτόγνωρο για σένα.

Στην Ρόδο μας, δεν υπάρχει καμιά δομή στήριξης του γονέα ΚΑΙ ναι, καμιά στήριξη ούτε καν του ίδιου του παιδιού.

Επόμενο μέρος το πρακτικό κομμάτι εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, ειδική διαπαιδαγώγηση, με λίγα λόγια πρώιμη παρέμβαση, που τις περισσότερες φορές είναι σωτήρια, μιας και κάνουν το παιδί σου λειτουργικό.

Ναι αλλά, αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα δηλαδή 35 με 40 ευρώ το 45λεπτο που είναι το κόστος της κάθε θεραπείας, πάει ακλαφτη η λειτουργικότητα, εφόσον χρειάζεται τουλάχιστον 2 την εβδομάδα από το κάθε είδος θεραπείας αφού ο ΕΟΠΥΥ  επιστρέφει μόλις τα 15 ευρώ ανά θεραπεία.

Κάποιοι δήμοι περισσότερο σε μεγάλα αστικά κέντρα έχουν δημιουργείσει κέντρα με κόστος τα 15ευρω που δίνει ο ΕΟΠΥΥ,  διευκολύνοντας  σημαντικά τους γονείς στο οικονομικό κομμάτι.

Μαζί με κάθε διάγνωση τις περισσότερες φορές σχεδόν πάντα ένας από τους δύο γονείς, και συνήθως είναι η μητέρα αφήνει την οποία εργασία της. Θα στερηθεί το δικαίωμα στη  εργασία, γιατί απλά δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή να δεχτεί το αυτιστικό παιδί της, είτε λόγο έλλειψης  γνώσεων, είτε λόγο χώρου είτε οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία θέλετε, κατά της συμπερίληψης.

 

Φίλες και Φίλοι

Η Ρόδος χρειάζεται δομές και σχολεία ειδικευμένα στον αυτισμό νηπιαγωγεία δημοτικά λύκεια.

Διαθέτουμε 1 ειδικό σχολείο για όλη την Ρόδο και ένα πειραματικό ειδικό όπου με κλήρωση παίρνει 15 παιδιά και κατά προτίμηση τα πολύ λειτουργικά.

Υπάρχουν ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα και σχολειά μόνο για τον αυτισμό, λίγα μεν άλλα έχει γίνει η αρχή.

Ολόκληρη Ελλάδα έχει 1 μόνο παιδική χαρά εξειδικευμένη για παιδιά στο φάσμα, και δεν είναι στην Ρόδο.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΈΧΟΥΝ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΆ

Σε γενικές γραμμές ο αυτισμός είναι πλέον μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά ας γίνουμε ο πρώτος δήμος που θα αγκαλιάσει, θα  τα συμπεριλάβει, θα προετοιμαστεί και θα ανοίξει δρόμο σε αυτό που έρχεται.

Ας μάθουμε και ας διδαχτούμε δίνοντας το παράδειγμα, ας δεσμεύσουμε απέναντι σε αυτά παιδιά και ίσως εκπλαγούμε από τις ικανότητες τους.

Όλοι αυτοί οι γονείς θα γίνουν ΈΝΑ για τα παιδιά και για το μέλλον τούς.

 

Την Κυριακή στις 8 του Οκτώβρη ψηφίζουμε

για την ισότητα και το μέλλον των παιδιών μας, γιατί δεσμευόμαστε πως θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, δίπλα στο Αλέξανδρο Κολιάδη.

Με εκτίμηση

Σωτηρης Βαγιανος και Κυριακή Στεφανίδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου