Ρεπορτάζ

Αξια αναφοράς η στήριξη του Δήμου Ρόδου προς το κυνοκομείο

Πάνω από 400 ζώα φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στο δημοτικό κυνοκομείο Ρόδου, αριθμός μεγαλύτερος από ποτέ. Το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων είναι καθημερινό, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι αδέσποτοι σκύλοι να καταλήγουν στο κυνοκομείο, οι λειτουργικές ανάγκες του οποίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Η διαχείριση του δημοτικού κυνοκομείου έχει ανατεθεί στο σύλλογο Φιλοζωικής Ρόδου και με την έμπρακτη στήριξη του δήμου Ρόδου έχει προβεί σε μία σειρά από παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της δομής. Εκτός όμως από τη στήριξη που παρέχει ο δήμος Ρόδου, ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης προσωπικά, προέβη σε μία προσωπική σημαντική δωρεά στο δημοτικό κυνοκομείο για την κάλυψη των αναγκών σε σίτιση, εμβόλια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.
Προχθές ο αντιδήμαρχος Κώστας Ταρασλιάς παρέδωσε στα στελέχη της Φιλοζωικής την επιταγή του δημάρχου, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι: «Ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου κάνει εξαιρετική δουλειά για την προστασία των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας. Ως Δήμος είμαστε στο πλευρό τους επιχορηγώντας τη δράση του κυνοκομείου. Αλλά και ως πολίτες εκφράζουμε έμπρακτα τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους φιλόζωους εθελοντές μας ενισχύοντας οικονομικά το έργο τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία για τη ριζική ανακαίνιση του δημοτικού κυνοκομείου. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να αποτελέσει το κυνοκομείο ένα απολύτως λειτουργικό και εξοπλισμένο καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα, να ενισχυθεί η χωρητικότητα, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων ζώων, αλλά και να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος για τους πολίτες.
Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών και το έργο έχει ενταχθεί παράλληλα στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του δήμου Ρόδου.
Άλλες δράσεις του δήμου Ρόδου για τα αδέσποτα ζώα

• Πραγματοποιήθηκε η στείρωση 8.721 αδέσποτων ζώων συντροφιάς και καταχωρήθηκαν 1.732 πιστοποιητικά ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ζώων συντροφιάς στην πλατφόρμα του Δήμου.
• Μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου Ρόδου, προσελήφθη κτηνίατρος και διοικητικός υπάλληλος, ενώ παράλληλα εξασφαλίσθηκαν οι προμήθειες ενός έτους σε ζωοτροφές για την κάλυψη των αναγκών του Κυνοκομείου.
• Κατατέθηκαν 115 καταγγελίες για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και διενεργήθηκαν 192 αυτοψίες για διερεύνηση καταγγελιών και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 81.900€.
• Τοποθετήθηκαν 54 σταθμοί σίτισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (ταΐστρες και ποτίστρες), η τροφοδοσία των οποίων γίνεται με ξηρά τροφή (11.420 κιλά) που παρέχεται από το Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με εθελοντές φιλόζωους που έχουν αναλάβει την ευθύνη, παρακολούθηση και εξυπηρέτησή τους.

• Χορηγήθηκαν 36 άδειες κυκλοφορίας εν μέσω πανδημίας για τη σίτιση των αδέσποτων.
• Τα εμβληματικά ελάφια της Ρόδου απασχόλησαν για συνολικά 1.600 ανθρωποώρες το προσωπικό στο Δημοτικό Ελαφοκομείο, όπου περιθάλπηκαν τραυματισμένα και άρρωστα ελάφια. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 11 ξεναγήσεις στο χώρο.
• Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», πραγματοποιήθηκε η επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Ρόδου (προϋπολογισμός 275.000€).
• Ο δήμος Ρόδου πήρε τα εύσημα για τη διάσωση ζώων κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς του Ιουλίου του 2023.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου