Πολιτιστικά

 Συναρπαστική η προβολή της ταινίας για τον Φώτη Κόντογλου

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, όσοι παραβρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Ρόδου, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν μια εμπειρία πρωτόγνωρη όσο και συναρπαστική: να παρακολουθήσουν, εντός του κατάμεστου χώρου της εκκλησίας, μια ταινία τεκμηρίωσης με θέμα την αγιογράφησή της από τον σπουδαίο αγιογράφο, συγγραφέα και ζωγράφο, Φώτη Κόντογολου: «Παρά του εν αγιογράφοις ελαχίστου: ο Φώτης Κόντογλου και ο Ευαγγελισμός της Ρόδου».

Ο Φώτης Κόντογλου, έφτασε στη Ρόδο το 1952 και ιστόρησε με μεγάλο ζήλο και αφοσίωση το ιερό, το τέμπλο και κάποιες άλλες εικόνες του ναού, επισκεπτόμενος παράλληλα και πολλά μέρη του νησιού, από τα οποία γοητεύτηκε.

Την ταινία, που σκηνοθέτησαν ο Γιώργος Τζεδάκης, η Ραφαηλία Λέλα Γιακουμή και ο Δημήτρης Κόκκινος, προλόγισε, μετά από μια σύντομη παρουσίαση του Δημήτρη Κόκκινου, με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και ζωντάνια, ο καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Σπύρος Συρόπουλος, κάνοντας σαφή αναφορά στην ιδιαίτερη σχέση που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στην οικογένειά του και τον Κόντογλου, μια και, ιερέας του Ευαγγελισμού την εποχή εκείνη, ήταν ο παππούς του κου Συρόπουλου.

Η ταινία ντύθηκε με την υπέροχη μουσική του Σάββα Καρατζιά και τις εξαιρετικές φωνές των αφηγητών, Γιάννη Αποκούραστου, Κωνσταντίνου Χαρτοφύλη, από τη θεατρική ομάδα «Πράξις» και Κωστή Σαββιδάκη.

Όλοι οι θεατές, συγκινημένοι, συνεχάρησαν τους συντελεστές και δήλωσαν πως θα βλέπουν πια με άλλο μάτι τις αγιογραφίες του Ευαγγελισμού, γνωρίζοντας την επίπονη και μαγευτική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την δημιουργία τους.

Αναμένουμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τις νέες ταινίες της κινηματογραφικής ομάδας του Ιδρύματος Σταματίου, που τόσο απλόχερα μας χαρίζει, κάνοντάς μας κοινωνούς στη γνώση της ιστορίας μας και φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου