Ειδήσεις

Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη από την αποχή δικηγόρων- Γιατί αντιδρούν και τι τονίζει ο Γ.Φλωρίδης

Σχεδόν 17 μήνες διαρκεί η “αντιπαράθεση” μεταξύ δικηγόρων και κυβέρνησης με θέμα τη διάταξη του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης, κατά το σκέλος που επιβάλλει υποχρεωτική φυλάκιση χωρίς αναστολή ακόμα και για καταδίκη για πλημμέλημα. Η ανοιχτή αυτή πληγή σοβεί παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να βρεθεί λύση καθώς οι δικηγόροι όλο αυτό το διάστημα έχουν κατέλθει σε αποχή από τις δίκες με αυτό το αντικείμενο η οποία μάλιστα παρατάθηκε πρόσφατα έως τις 31/10/2023. Μάλιστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κάλεσε πρόσφατα τους δικηγόρους να σταματήσουν την αποχή, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

– μόνο το 2022 αναβλήθηκαν πάνω από 400 δίκες για εγκληματική οργάνωση (και υποθέσεις πλημμεληματικής συμμορίας)

– Οι υποθέσεις αυτές έχουν από 50 – 220 κατηγορουμένους και οι μάρτυρες (υπάρχει υπόθεση που) φτάνουν τους 350.

– Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, ναρκωτικά, απάτες, πλαστογραφίες, παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών και σειρά άλλων σοβαρών αδικημάτων. Μεταξύ αυτών π.χ η υπόθεση της Folli Follie που ξεκίνησε και πάλι πρόσφατα μετά απο άδεια του ΔΣΑ προς τους δικηγόρους.

Υποσχέσεις
Τι είπε λοιπόν ο κ. Φλωρίδης; Πως “το υπουργείο έχει αποδεχθεί μία κοινή πρόταση που έχει υπάρξει για το άρθρο 187 και αυτή τη διαμόρφωση την αποδέχομαι. Κατά συνέπεια εφόσον έχουμε καταλήξει σε μία κοινή άποψη για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί αυτό το άρθρο, θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα… Αν χρειαστεί θα πάμε σε επείγουσα νομοθέτηση”, όπως ανέφερε. Ξεχωριστή δηλαδή από τη νομοθέτηση των 60 αλλαγών στον ΠΚ που θα τεθούν προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση.

Γιατί λοιπόν δεν δέχονται οι δικηγόροι; Αφενός γιατί επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα τον Δεκέμβριο του 2022 συντάχθηκε τροποποίηση της εν λόγω διάταξης, η ψήφισή της όμως μπλοκαρίστηκε άνωθεν. Δεύτερον γιατί, όπως λένε, ενώ ο υπουργός μιλάει για επείγουσα νομοθέτηση, και υπήρχε π.χ το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία, δεν εντάχθηκε σε αυτό η αλλαγή στο 187. Τι λένε λοιπόν: “Ψηφίστε τη διάταξη και θα αποφασίσουμε”! Εν τω μεταξύ ο αριθμός των αναβολών σε δίκες για εγκληματικές οργανώσεις θα αυξάνεται διαρκώς…

Οι αλλαγές
Η διάταξη του άρθρου 187 παρ. 6 όπως αυτή ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 στέλνει στη φυλακή μετά την καταδίκη τους τους δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία. Η διάταξη είχε προφανώς στόχο να μειώσει την λεγόμενη “χαμηλή εγκληματικότητα της γειτονιάς”, όμως καταγγέλθηκε πανταχόθεν ως αντισυνταγματική και ως καταστρατήγηση του τεκμηρίου αθωότητας, δεδομένου ότι μπορούσε να οδηγηθεί στις φυλακές ένας κατάδικος για πλημμελήματα ενώ ένας κατάδικος για κακούργημα να παραμείνει ελεύθερος. Τώρα όμως σχεδιάζεται, στην ίδια μορφή, η διάταξη και αναμένεται να εισαχθεί ως εξής:

Άρθρο 187 παρ. 6: “Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ, εκτός αν το δικαστήριο, σε περίπτωση καταδίκης για το πλημμέλημα της παρ.3 και τα συναφή πλημμελήματα ή κακουργήματα τα οποία επισύρουν πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές, κρίνει με ειδική αιτιολογία πως η ανασταλτική δύναμη της έφεσης, πρέπει να χορηγηθεί. Στην τελευταία περίπτωση επιβάλλονται υποχρεωτικά οι κατάλληλοι περιοριστικοί όροι”.

Οι δικηγόροι πέραν της αναφοράς στη δυνατότητα να δοθεί, με την κρίση του δικαστηρίου, αναστολή στην έφεση και να αφεθεί ελεύθερος ο κατάδικος για πλημμέλημα και μια ακόμα τροποποίηση. Να δίνεται η δυνατότητα (και στα κακουργήματα) εφαρμογής του άρθρου 497 παρ 7 ΚΠΔ. Δηλαδή να μπορεί να προσφεύγει ο κατάδικος σε άλλο δικαστήριο ζητώντας ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου