Ένα σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, κατάφερε ο Ροδίτης χειρουργός ορθοπαιδικός Γιάννης Ορφανός ο οποίος στα τελευταία χρόνια μένει και εργάζεται στη Λευκωσία.
Ειδικότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπό τον χειρουργό ορθοπαιδικό Γιάννη Ορφανό και την ομάδα του, έγινε για πρώτη φορά και με απόλυτη επιτυχία οστεομεταφορά με μαγνητικό ήλο σε γυναίκα 29 ετών.
Ο κ. Γιάννης Ορφανός, ο οποίος εργαζόταν ως ορθοπαιδικός στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου μέχρι το 2016, πριν αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εργαστεί στο εξωτερικό, εργάζεται πλέον στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το τελευταία του επιστημονικό επίτευγμα θα παρουσιαστεί στο 79ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στις 4 έως 7 Οκτωβρίου 2023.
Το συνέδριο παρέχει την ευκαιρία δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσεων, καθώς και συμμετοχής σε ένα επιστημονικό πρόγραμμα ευρείας θεματολογίας στο οποίο εξέχουσα θέση κατέχουν τόσο τα Συμπόσια των Τμημάτων της Εταιρείας μας όσο και τα Συμπόσια των Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Εταιρειών EFORT Forum, EHS Forum και ESSKA Forum, και της Διεθνούς Εταιρείας Ορθοπαιδικού Τραύματος με το International Orthopaedic Trauma Association (ΙΟΤΑ) Forum. Οι διακεκριμένοι ομιλητές θα μοιραστούν τις πολύτιμες ιδέες και εμπειρίες τους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ορθοπαιδική. Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι «Αντιπαραθέσεις, Καινοτομία, Αριστεία».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα διερευνηθούν θέματα που σχετίζονται με τις σύγχρονες διαγνωστικές προσεγγίσεις, τις μη-χειρουργικές παρεμβάσεις, την πρόοδο στις χειρουργικές τεχνικές, τον σχεδιασμό των εμφυτευμάτων, τη ρομποτική χειρουργική, την πρόληψη των επιπλοκών, αλλά και την αποκατάσταση και τη φροντίδα των ασθενών και μεταξύ αυτών θα παρουσιαστεί και το επιστημονικό επίτευγμα του συμπατριώτη μας ιατρού κ. Γιάννη Ορφανού.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Ορφανός σε σχετική ανάρτησή του «γενικά δεν ανεβάζω φωτογραφίες από τα χειρουργεία μου. Σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση διότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό οστεομεταφοράς με μαγνητικό ήλο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Γυναίκα ηλικίας 29 ετών με σηπτική ψευδάρθρωση μηρού από 5ετίας. Αφαιρέθηκαν 8 εκατοστά νεκρωμένου οστού, έγινε οστεοτομία του μηριαίου και οστεομεταφορά με τον μαγνητικό ήλο της εταιρίας NuVasive . Έχουν ήδη δημιουργηθεί 8 εκατοστά νέου οστού το οποίο περιμένουμε να ωριμάσει. Το περιστατικό πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ευχαριστώ τον Διευθυντή μου Παρασκευά Μιλτιάδου για την υποστήριξη στην προσπάθειά μου. Τους ειδικευόμενους γιατρούς Γεωργία Αντωνίου (ειδική ορθοπαιδικός πλέον), Χρήστο Καζαντζή, Πέτρο Κίτση, Ευδοκία Τόουλου, Ανδριανή Ιωάννου και Μάνο Χονδρογιάννη που συμμετείχαν στα πολλαπλά χειρουργεία που χρειάστηκε να γίνουν. Την εταιρία Unimed που μας προμήθευσε τον μαγνητικό ήλο στην Κύπρο. Τέλος, τον εργοδότη μου τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας – ΟΚΥπΥ ο οποίος μου παρέχει τη δυνατότητα να ζω την οικογένειά μου με αξιοπρέπεια. Το περιστατικό θα ανακοινωθεί στο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα».
Όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Ορφανός στη «δ» «η γνωστοποίηση έγινε αφενός για να καταγραφεί διότι πρόκειται για πανελλήνια πρώτη η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Αφετέρου για να δείξω ότι για να προχωρήσει ο άνθρωπος χρειάζεται ομαδική εργασία και υποστηρικτικό περιβάλλον».
Το 2016, με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη «δ» για την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του στο Νοσοκομείο της Ρόδου και να εργαστεί στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων είχε δηλώσει πως: «είναι γνώριμο φαινόμενο πλέον να φεύγουν γιατροί στο εξωτερικό. Μετράμε απώλειες στον χώρο. Βλέπω στους συναδέλφους μου, αυτό που αισθανόμουν κι εγώ παλαιότερα όταν μου έλεγαν άνθρωποι ότι φεύγουν στο εξωτερικό. Σκέφτεσαι ότι θα ήθελες κι εσύ να μπορείς να το κάνεις, να μπορείς να φύγεις, αλλά κατά βάθος φοβάσαι το άγνωστο, κι όσο μεγαλώνουμε φοβόμαστε περισσότερο… Η ζωή δίνει και δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες, αρκεί να τις διεκδικήσεις και να τις ζητήσεις έντιμα».
Οταν ο ίδιος ο ιατρός επιλέγει να γράφει με “αι” την ιδιοτητά του και όταν η “Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής και Ορθοπαιδικής”, επίσης χρισιμοποιεί το “αι” όχι το “ε”, νομίζω οτι οφείλουμε να σεβαστούμε τον τρόπο που επιλέγουν να το γράφουν οι ίδιοι, παρότι και οι δύο τύποι ειναι σωστοί.
Με εκτίμηση
Μαίρη Φώτη, συντάκτρια του άρθρου
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΑΣ!(και κατι για τον συντακτη της ειδησης: ειναι ορθοπεδικος και οχι ορθοπαιδικος …επιτελους!!!!
Πολλά συγχαρητήρια Γιάννη!