Ειδήσεις

Γεραπετρίτης: Καμία υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας με την Τουρκία

Την πάγια  θέση πως η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη αλλά δεν πρόκειται να προβεί στην παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας επανέλαβε από τη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα και του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η  ελληνική διπλωματία είναι εξωτερική πολιτική αρχών και ότι η ελληνική  θέση θέλει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας που είναι συνθήκη για την ειρήνη. «Δεν θα υπάρξει ποτέ οποιαδήποτε υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας . Για το ζήτημα της Κύπρου δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση για λύση δύο κρατών.Εθνική θέση ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσω διαλόγου στο θέσεις για διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία. Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με την Κύπρο» είπε.

Ακούγοντας τον Πρόεδρο των Σπαρτιατών να λέει ότι δεν είναι σοβαρή η αντιμετώπιση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε σε έντονο ύφος ότι: «Σοβαρό κράτος δεν είναι εκείνο το οποίο χρησιμοποιεί βερμπαλισμούς ούτε είναι εκείνο που στηρίζεται σε επιθετική ρητορεία. Σοβαρό κράτος είναι αυτό που δημιουργεί σοβαρά διπλωματικά ερείσματα και συμμαχίες και εκείνο που στηρίζεται σε εξωτερική πολιτική αρχών».

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει γνώση της ιστορίας και το λαμβάνει υπ’όψιν στις επαφές με την Τουρκία: “Η ειλικρίνεια θα πρέπει να αποδεικνύεται με συνέχεια και συνέπεια. Είμαστε σε κάθε περίπτωση σε επαγρύπνηση” είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι αποτελεί δικαίωμα μονομερές της Ελλάδας το οποίο θα ασκηθεί σε χρόνο που θα κριθεί συμφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα.

Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη των επαφών των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα και σε αυτές τις συναντήσεις θα θέσει ζήτημα ακυρότητας του τουρκολιβυκού Μνημονίου. «Με τις δικές μας δυνάμεις θα σταθούμε απέναντι στον αναθεωρητισμό» είπε και πρόσθεσε ότι και η επικείμενη έκθεση της UNESCO θα είναι εξίσου καταδικαστική για την Τουρκία για το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς. «Η Ελλάδα είναι ισχυρή και το αποδεικνύει σε όλα τα επίπεδα» είπε με νόημα.

Απαντώντας στον κ. Καζαμία για τις σχέσεις με το Ισραήλ και τον EastMed o Υπουργός χαρακτήρισε στρατηγικής συμμαχίας τη σχέση μας με το Ισραήλ. «Η αναβάθμιση των σχέσεων μας με το Ισραήλ έχει κεφαλαιοποιηθεί και είναι σαφώς πιο αναβαθμισμένη έναντι όποιου άλλου γείτονα» κατέληξε.

Ειδικά για EASTMED είπε ότι ο αγωγός δεν σχετίζεται με την Τουρκία. Μίλησε δε για πολυδιάστατη ενεργειακή διπλωματία η οποία αφορά και άλλους αγωγούς πέραν του EASTMED, η οποία θα συνδέει Ελλάδα και με τη Βόρεια Αφρική αλλά και με την Ινδία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου