Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο με τίτλο: «Ανάπλαση κήπου Ροδιακής Έπαυλης», αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.700.000,00€) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, το οποίο συμβασιοποιήθηκε στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ογδόντα επτά χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα έξι ευρώ και τριάντα ενός λεπτού (1.087.886,31€) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% κατόπιν της έκπτωσης ποσοστό 36,01% του αναδόχου. Το έργο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο – Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ και έχει συνολική προθεσμία εκτέλεσης δεκαπέντε (15) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.
Το έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ξεκίνησε με καθαρισμούς πρασίνου από την πλευρά της Αλεξάνδρου Διάκου, ενώ παράλληλα εκτελείται και η αποκατάσταση του γηπέδου. Ήδη από την 26η Ιουνίου 2023, ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε σχετικά ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου, με τη συμμετοχή συνεργατών του, του αναδόχου, καθώς και των επιβλεπόντων εκτέλεσης του έργου, για τον καθαρισμό των προτεραιοτήτων εκτέλεσής του. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία στον Κήπο της Ροδιακής Έπαυλης.
Η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, σε συνεργασία με τους μελετητές – υπηρεσιακούς της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Ρόδου, προχώρησαν στη σύνταξη αναθεωρημένης μελέτης, έλαβαν τις απαραίτητες εγκρίσεις και υπέγραψαν τη δημοπράτηση του έργου με ανοικτή διαδικασία και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, κατά την ισχύουσα Νομοθεσία. Με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και την έγκριση αυτής από τον
Επίτροπο (αρ. 37/2023 Πράξη του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου), προχώρησε η υπογραφή της Σύμβασης και η έναρξη εκτέλεσης του έργου.
Η μελέτη
Το έργο με τίτλο: «Ανάπλαση κήπου Ροδιακής Έπαυλης», περιλαμβάνει την αποκατάσταση του επί πολλά έτη «εγκαταλελειμμένου» κήπου, τη συντήρησή του, τη διατήρηση και προστασία των ιστορικών του στοιχείων, την ανάδειξη αυτών, καθώς και τη μετατροπή του σε έξυπνο και σύγχρονο κήπο. Στην ανάπλασή του, περιλαμβάνονται εργασίες φυτοτεχνικές, όπως: κλαδέματα, φυτεύσεις στην είσοδό του, στον οριζόμενο ως χώρο έρευνας και εκπαίδευσης, στους κήπους αυτοφυών, αρωματικών, ανθέων κ.α., ενώ προβλέπονται αυτοματισμοί σε θύρες, στην ύδρευση, στο φωτισμό και στο wi-fi, με την παράλληλη μετατροπή του σε έξυπνο. Στη μελέτη, δεν προβλέπεται καμία απομάκρυνση ή κοπή δέντρου, κατόπιν σχετικών οδηγιών και υποδείξεων του αρμοδίου Αντιδημάρχου.
Η μελέτη συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Ρόδου υπό το συντονισμό του αρμοδίου Αντιδημάρχου Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου.
Δράκος ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Ιωάννη
Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης
Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με την παράταξη του Αντώνη Β. Καμπουράκη «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ»